Με την υπερψήφιση του πορίσματος της πλειοψηφίας, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, υπό τη Ντόρα Μπακογιάννη. Το πόρισμα κινείται στους άξονες, που είχαν ήδη προαναγγελθεί ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής προανήγγειλε τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης των προτάσεων.

Πάντως αν και υπήρχε η αρχική εκτίμηση ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν κοινές θέσεις στα θεσμικά και μειονοτικά ζητήματα και διαφορετική προσέγγιση στα αναπτυξιακά, μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε ακόμη και αν δεν υπήρχε η διαφωνία για τα αναπτυξιακά.

Μεγάλη ήταν η συζήτηση για το θέμα των Μουφτήδων και της βακουφικής περιουσίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν ότι ως κυβέρνηση το κόμμα τους κατάργησε την υποχρεωτικότητα της προσφυγής στο Μουφτή-Ιεροδίκη και να τονίζουν την ανάγκη για πλήρη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων. Στο σημείο αυτό το πόρισμα της πλειοψηφίας συμφωνεί ότι πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση και προτείνει την πλήρη κατάργηση στο μέλλον.

Διαφοροποίηση υπήρξε από το βουλευτή Χουσεϊν Ζεϊμπέκ που έκανε λόγο για απευθείας εκλογή Μουφτή από του πιστούς, που έρχεται σε αναντιστοιχία με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη καταλόγου υποψηφίων από αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή που θα έχει την αποδοχή της μειονότητας, όπως ακριβώς και η πλειοψηφία.

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο υπερψηφίστηκε

Με ανάρτησή του ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, συνοψίζει τις εργασίες της Επιτροπής και το τελικό πόρισμα:

30 χρόνια μετά από την Επιτροπή Τσουδερού, σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης ολοκλήρωσε τις εργασίες της όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Ως Βουλευτής Ξάνθης νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία σύστασης της εν λόγω Επιτροπής που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την Θράκη, την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπακογιάννη αλλά και όλα τα μέλη της Επιτροπής που εργάσθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για το καλό της Θράκης.

Επίσης πρέπει να επισημάνω ότι κατέθεσα στο Προεδρείο της Επιτροπής μακροσκελές έγγραφο προτάσεων, μέρος των οποίων υιοθετεί το ψηφισθέν σχέδιο.

Οι προτάσεις που κατέθεσα ως κυβερνητικός Βουλευτής Ξάνθης ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της δίκης μου αντίληψης περί του αναπτυξιακού σχεδιασμού που πρέπει να ακολουθηθεί στη Θράκη αλλά και αποτέλεσμα της καθημερινής μου επαφής με τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες, αφού για την Ανάπτυξη της Θράκης όλοι έχουμε και πρέπει να έχουμε λόγο.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσω τον ζήλο που επέδειξαν όλα τα κόμματα και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και ο οποίος γίνεται εμφανής από το ότι η Επιτροπή οδηγήθηκε στη σύνταξη όχι ενός αλλά τεσσάρων σχεδίων.

Το πλήθος των προς συζήτηση σχεδίων ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας των κομμάτων αναφορικά με την Ανάπτυξη της Θράκης επί του τρόπου και όχι επί του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Εξάλλου η Ανάπτυξη είναι ενιαία και όλα τα μέλη της Επιτροπής εργαστήκαμε με γνώμονα το καλό της Θράκης.

Το προσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Ανάπτυξη της Θράκης εκφράζει την αντίληψη τόσο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που συμμετείχαμε στις εργασίες της Επιτροπής όσο και της σταθερής αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας περί αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στον τουρισμό.

Σημαίνει την ίδια στιγμή στήριξη και εκσυγχρονισμός του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Σημαίνει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στην παιδεία και στην εκπαίδευση.

Σημαίνει ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων και των γυναικών. Σημαίνει ανάδειξη του πολιτισμού, της πολυμορφίας, της πολυχρωμίας.

Σημαίνει, τέλος, να μπορούν οι νέες και οι επόμενες γενιές να σταθούν δυνατά στα πόδια τους, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες στον τόπο τους.

Όλα αυτά αντιπροσωπεύει το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Ανάπτυξη της Θράκης και για αυτόν τον λόγο είμαι περήφανος που συνεισέφερα με προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε η Θράκη να αποτελέσει Περιφέρεια Ανάπτυξης, Προόδου και Καινοτομίας, πρωταγωνιστώντας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κλείνοντας, με θλίψη και ιδιαίτερο προβληματισμό αναγκάζομαι να σταθώ, στην τοποθέτηση του Βουλευτή Ξάνθης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία δημιούργησε ένταση και αντιδράσεις εντός της Επιτροπής και προσπάθησε να αμαυρώσει τις πολύμηνες εργασίες της Επιτροπής εκφράζοντας απόψεις που δεν συνάδουν με τον σκοπό και με το αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Ευελπιστώ για το καλό όλων οι απόψεις αυτές να είναι καθαρά προσωπικές και να μην εκφράζουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

(Περισσότερα για την ένταση που προκλήθηκε για το θέμα ΕΔΩ)

Η ομιλία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσας Γκαρά στη συνεδρίαση: