Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ενώ στο επίεκεντρο της δίνης βρίσκεται  η βόρεια Ελλάδα, όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα υφίστανται αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, σε συντριπτικό ποσοστό ανεμβολίαστους.

Αύξηση 32% στους θανάτους αυτή την εβδομάδα – Το 75% σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία

Μόνο στα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, τα στοιχεία δείχνουν καθημερινά νέα αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Το πρωί της Πέμπτης καταγράφονται 551 νοσηλευόμενοι και 75 διασωληνωμένοι.  Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ξάνθης παραμένει κρίσιμη ενώ αντίστοιχη είναι η κατασταση και στα Νοσοκομεία αναφοράς όπου η πληρότητα των ΜΕΘ είναι “στο κόκκινο”. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μόνο το τελευταίο 24ωρο, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης !

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σχεδόν το 40% των ατόμων σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής βρισκόταν χθες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά συνέπεια, θεωρείται αναμενόμενο και το γεγονός ότι από τους 80 συνολικά θανάτους που καταγράφηκαν χθες, το 75% σημειώθηκε σε Μακεδονία και Θράκη (39) και Θεσσαλία (21).

Mικρή αύξηση στους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ξάνθη

Mια πολύ μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνουν τα στοιχεία για μικρή αύξηση των εμβολιασμών μετά από μεγάλο διάστημα στασιμότητας αν και δεν μπορεί ακόμη να αντιστρέψει την κακή, συνολικά, εικόνα. Στην Ξάνθη συνολικά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 58.357 άτομα, ξεπερνώντας το 56% αλλά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο ενώ 4.883 άτομα έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. Πάντως μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν 248 νέοι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.