«Η επίταξη ιδιωτών γιατρών ηχεί σαν ημίμετρο, σαν λύση ανάγκης. Δεν έγιναν προσλήψεις  γιατρών, δεν εισακουστήκαμε, δυο χρόνια τώρα, ώστε να υπάρξουν εξορθολογισμός και διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας.  Έγιναν δυο συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου υγείας, των διοικητών των Υ.ΠΕ και των Ιατρικών Συλλόγων, την περασμένη εβδομάδα,  αλλά δεν μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο. Ζητήθηκε ένας αριθμός γιατρών για κάποια Νοσοκομεία, όμως υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν υπήρξε ενημέρωση. Οι γιατροί, π.χ., θα καλύπτουν ανάγκες των νοσοκομείων και θα συνεχίζουν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς των ιατρείων τους; Αν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς του ιού… Υπάρχουν και μια σειρά ακόμη σοβαρά ζητήματα. Όπως αν θα γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση στους ιδιώτες γιατρούς και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί… Είχαμε χρόνο για να γίνουν όλα αυτά. Ευθύνη έχουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Δύο χρόνια τώρα έπρεπε να εκπαιδευθούν γενικοί γιατροί και άλλες ειδικότητες. Ζητήσαμε να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές διαχείρισης της πανδημίας και ενημέρωσης. Δεν έγιναν. Στο Νοσοκομείο μας είχαμε μονάδα covid , αλλά όχι υπεύθυνο covid».

Αυτή είναι εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσου Καραδέδου, ο οποίος μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση που προκαλεί στο ΕΣΥ το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ήδη, ενημέρωσε, δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή δυο ιδιώτες γιατροί της Ξάνθης , ένας ουρολόγος και ένας παθολόγος.

Ακούστε τον Τάσο Καραδέδο:

Δεν έγινε αναφορά στις συζητήσεις με τους υπουργούς και τους διοικητές των Υ.ΠΕ για κενά στο νοσοκομείο της Ξάνθης, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοι του τελούν εν αναμονή καθώς σήμερα έληξε η προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση και ξεκινά η επίταξη από τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Θύμισε πάντως ότι και πέρυσι, στο προηγούμενο σφοδρό κύμα της πανδημίας,  οκτώ ιδιώτες γιατροί της Ξάνθης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους , στηρίζοντας τις εφημερίες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.

“Δεν πείσαμε για το εμβόλιο…”

“Δυστυχώς δεν πείσαμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα… Δεν τα καταφέραμε…Η υπόθεση πέρασε στα μέσα ενημέρωσης, προκλήθηκε σύγχυση, ίσως και φόβος, με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων… Υπήρξαν και αδιανόητες τοποθετήσεις θρησκευτικών λειτουργών μέχρι να πάρει επίσημη θέση η εκκλησία. Σε τοπικό επίπεδο πάντως ο Σεβασμιώτατος στάθηκε δίπλα στην επιστήμη, στηρίζοντας την προσπάθεια.  Η αν. υπουργός υγείας , η κ. Γκάγκα, εκτίμησε ότι σε δυο μήνες θα επέλθει αποκλιμάκωση. Συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος’, τόνισε.”