Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκε η πορεία των έργων που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, με στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Ξάνθης κάλεσε τον Υπουργό να παραστεί στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως τόνισε , το έργο ολοκληρώνεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σημειώνοντας πως από τις αρχές του 2022, η Μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά.

“Ο Υπουργός δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του στον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη για τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλει η Εταιρία και ο ίδιος προσωπικά, για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου.” αναφέρεται.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά ενώ θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο, στην πλήρη λειτουργία του, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων.

Η ΜΕΑ Καβάλας και η πρόταση για ΕΒΖ

Το δεύτερο θέμα που συζήτησε με τον Υπουργό ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ αφορά στη ΜΕΑ Καβάλας, ύστερα και από την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2021. Ο κ. Τσέπελης επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ώστε στη συνέχεια να γίνει η θεμελίωση του έργου, στις αρχές του 2022.

Η συγκεκριμένη Μονάδα αποτελεί τη δεύτερη, μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα λύσει το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλο το Νομό. Αφορά στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Καβάλα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (Μ.Π.Ε.). Εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης ΜΕΑ στη χώρα από το ΥΠΕΝ.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης έθεσε το θέμα της επανεκκίνησης του Εργοστασίου Ζάχαρης, με την πρόταση δημιουργίας μιας Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης των Υπολοίπων των Απορριμμάτων στην Ξάνθη  και ακόμη μιας Μονάδας, στη Χρυσούπολη, όπου υπάρχει ήδη, το σχετικό ενδιαφέρον. 

“Οι δύο άντρες συζήτησαν τις δυνατότητες και προοπτικές των  προτάσεων,  που θα αξιολογηθούν αρμοδίως, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις” αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου