23 συνδικαλιστικές οργανώσεις ( Σωματεία, Ενώσεις, Σύλλογοι κλπ) της Περιφέρειας ΑΜΘ με κοινή ανακοίνωσή τους αντιτίθενται στην απόφαση για συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας σε Άβδηρα και Παρανέστι και την αναστολή στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.

Κατηγορούν την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και εύνοια σε “μεγάλα συμφέροντα”, και για την εξάπλωση του ιού ενώ σε ό,τι αφορά στην επίμαχη απόφαση σημειώνουν ότι  επιχειρεί να καλύψει τα κενά στα Νοσοκομεία, δημιουργεί όμως ταυτόχρονα άλλα κενά και αφήνει “ακάλυπτους” κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Η ανακοίνωση:

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να  αναστείλει τη λειτουργία πολλών περιφερειακών ιατρείων στην 4η ΥΠΕ και να συρρικνώσει τη λειτουργία των Κ.Υ. Παρανεστίου & Αβδήρων από 1/11 και τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνολικής πολιτικής που ακολουθεί σε όλη την περίοδο της πανδημίας με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μια πολιτική που άφησε αθωράκιστα και υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, παίζοντας κορόνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή μας, έρχεται τώρα να αναστείλει τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, αφήνοντας χωρίς παρακολούθηση χρονίως πάσχοντες, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους και συνολικά του λαού της υπαίθρου.

Το   έργο   το   έχουμε   ξαναδεί. Αντί για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια «τρύπα» και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας που καθημερινά μετράμε και στην περιοχή μας εκατοντάδες νέα κρούσματα, δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα ρίχνει όλα στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της.

Η κυβέρνησή φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή. Τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα. Τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από πέρσι με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού, χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον καθαρίστριες, με 27 μαθητές ανά τμήμα και συγχωνεύσεις μέσα στην έξαρση της πανδημίας! Δεν πάρθηκαν μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν προχωρά δυο χρόνια τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας αλλά αντίθετα προχώρησε σε αναστολή εργασίας εκατοντάδων υγειονομικών στην περιοχή μας. Ετοιμάζεται να παραδώσει την καθαριότητα και τη φύλαξη των νοσοκομείων στους εργολάβους στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Σαν έτοιμη από καιρό, σχεδιάζει την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας με κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, συμπράξεις με Ιδιώτες, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι εργολάβοι!

Στον 21ο αιώνα όλοι εμείς που μοχθούμε καθημερινά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, εμείς που αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, παράλληλα δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας ούτε καν για την υγεία και την περίθαλψή μας. Η κυβέρνηση ακόμα και το όπλο της επιστήμης, αυτό του εμβολιασμού, το έχει μετατρέψει σε εργαλείο διαίρεσης των εργαζομένων και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών της επιλογών.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας και σε αυτό το δρόμο καλούμε όλα τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία αλλά και συλλόγους, μαζικούς φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων.

Διεκδικούμε:

  • Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων και τη συρρίκνωση των Κ.Υ. Παρανεστίου & Αβδήρων.

 

  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας σε υγεία – πρόνοια.

 

  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.
  • Καμία μείωση αριθμού νοσοκομειακών κρεβατιών, καμία συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Αγροτικών Ιατρείων.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό για όλους.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης.
  • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης.
  • Ασφαλή μεταφορά με τακτικά δρομολόγια εργαζομένων – φοιτητών – μαθητών.
  • Αποσυμφόρηση των πανεπιστημιακών αιθουσών.
  • Άμεση κατάργηση της απόφασης για συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  1. Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας
  2. Σύλλογος Περιφερειακών Υπαλλήλων Δράμας
  3. ΕΛΜΕ Δράμας
  4. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Δράμας
  5. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας
  6. Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας
  7. Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ
  8. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝ.ΙΔ.Υ.Κ.)
  9. Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος ΟΓΕ)
  10. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ροδόπης
  11. Α’ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ
  12. Ένωση Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης & Περιφέρειας
  13. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
  14. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου
  15. Σωματείο Τουριστικών επαγγελμάτων Ν. Έβρου
  16. Σωματείο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης
  17. Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
  18. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας – Θάσου
  19. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας
  20. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας
  21. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Καβάλας
  22. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης
  23. Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.