Στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου στον πρώτο Δημόσιο Ιαπωνικό Κήπο της χώρας παραβρέθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης. 

Ο πρώτος Ιαπωνικός Κήπος δημιουργήθηκε στο Πάρκο Νηρηίδων στην περιοχή του Παγκρατίου, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας JTI , στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων  και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Οι Ιαπωνικοί κήποι σε όλο τον κόσμο αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, καθώς αποδίδουν φόρο τιμής στις διάφορες περιόδους της Ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας. Η νέα διαμόρφωση του πάρκου έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελεί βίωμα για τους χρήστες και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI, Γεωργία Καρούντζου, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να στηρίζουμε τη δημιουργία του θεματικού αυτού πάρκου που ρίχνει γέφυρα μεταξύ της ιαπωνικής και της μεσογειακής κουλτούρας  και συνδέει την καθημερινότητα των πολιτών με τον Πολιτισμό».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλη Τσέπελης, σημείωσε: Είμαι πολύ χαρούμενος που παραβρέθηκα σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, σε μια γειτονιά του Μητροπολιτικού Δήμου της χώρας, στην έναρξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας, η οποία συνδυάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιαπωνικής κουλτούρας με τη βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, το οποίο προσεγγίζει ουσιαστικά τους βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή του πολιτισμού, τη συνεισφορά στην κοινωνία, που είναι ο κυρίαρχος στόχος για όλους τους Δήμους της χώρας.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, Nakayama Yasunori, από την πλευρά της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της  JT International Hellas, Lili Zigoslu.