Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή και με επισκέψεις σε οικισμούς του Έβρου και της Ροδόπης ολοκληρώθηκε η περιοδεία του του Αλέξη Τσίπρα στην Θράκη την Πέμπτη.

Την διαβεβαίωση ότι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση προοδευτική και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ενώ έστρεψε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κλοιό Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Κλείνοντας την περιοδεία του στην Κομμοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι  «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ήδη ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Είναι μία τελειωμένη υπόθεση ως πρωθυπουργός»

«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, άνθρωποι καθημερινά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, αλλά ο πρωθυπουργός λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Φανταστείτε να μην ήταν υπό έλεγχο η πανδημία.
Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των νοικοκυριών δε βγάζει το μήνα, και μας λέει μη στεναχωριέστε είναι παροδικό φαινόμενο. Μπαίνουμε έτσι στον πιο δύσκολο, τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων χρόνων. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από αυτούς που έχουν μεγάλη ευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί η χώρα δε βρίσκεται μόνο σε κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Βρίσκεται και σε κλοιό Μητσοτάκη».


«Ήρθε η ώρα να φύγει ο Μητσοτάκης»

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση και προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή. Δείξαμε ανοχή, αποφύγαμε την πάγια πρακτική της Δεξιάς που ως αντιπολίτευση, πάντα στα δύσκολα επενδύει στην καταστροφή και υπονομεύει κάθε εθνική προσπάθεια. Προτείναμε διαρκώς λύσεις, καταθέταμε προτάσεις, προτείναμε ακόμα και υπουργό Υγείας. Πρωτοφανές να μοιραστούμε την ευθύνη. Δύο χρόνια κάναμε παραπάνω απ’ ό,τι μας αναλογεί. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Και όπως ήταν ηθική μας υποχρέωση στην αρχή της πανδημίας να δείξουμε ανοχή, σήμερα είναι υποχρέωσή μας να απαιτήσουμε, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε να σταματήσει αυτή η κυβέρνηση το καταστροφικό της έργο. Να μπεί ένα τέλος σε αυτή τη τραγωδία. Να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούνε τώρα να σωθούνε. Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα:

Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία. Αν δεν μπορεί Να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Αν δε θέλει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος ώστε να αποφύγουμε ένα ακόμη καταστροφικό lockdown. Αν δεν μπορεί να προστατέψει τους αδύναμους γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με τους λίγους ισχυρούς. Αν ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη κοινωνική πλειοψηφία. Τότε ήρθε η ώρα να φύγει. Το συντομότερο. Τόσο γρηγογόρτερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Γιατί δεν έχει πια τίποτα να δώσει πέρα από πόνο και ανασφάλεια».

Απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα υφίσταται η απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης καθώς, όπως τόνισε, πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει στρατηγικό στόχο να κυβερνά σε μία χώρα που ευημερούν οι λίγοι και φοβούνται οι πολλοί. Και θα συνεχίσει να βάζει το χέρι στην τσέπη της μεσαίας τάξης επιστρέφοντάς της ψέματα και φόβο από τις οθόνες της κρατικοδίαιτης προπαγάνδας”, επισήμανε.

Αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή του που κατέθεσε ο ίδιος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι δεσμεύεται πως τις προτάσεις αυτές θα τις εφαρμόσει αύριο αν εκλεγεί κυβέρνηση.

Για τα μειονοτικά ζητήματα στη Θράκη

Για τη σημερινή περιοδεία του στη Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι άκουσε “την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας για τη διετή εγκατάλειψη τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και την αγωνία της νέας γενιάς για το σήμερα και το αύριο”.

“Προτεραιότητα ήταν και θα είναι η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας θωρακίζοντας την ισονομία, την ισοπολιτεία και την κοινωνική συνοχή στη Θράκη. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα διορθώνουν τα πολύ σοβαρά λάθη του παρελθόντος ακυρώνοντας την ίδια στιγμή τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ακόμα ότι οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να αναδειχθούν με διαδικασίες που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μουσουλμανική μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από αυτή.

Η Τουρκία έχει μόνο να χάσει από την κλιμάκωση της έντασης

Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση είπε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο σε συνεργασία και όχι σε σύγκρουση με τους γείτονές μας και για αυτό έχει σημασία η ηγεσία της Τουρκίας να συνειδητοποιήσει ότι είναι ανώφελο να ποντάρει στην κλιμάκωση της έντασης.

“Δεν έχει κάτι να κερδίσει παρά μόνο να χάσει από την ένταση. Δεν έχει να κερδίσει από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου που είδαμε από την κυβέρνηση Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιοδεία σε Φέρες και Ίασμο

Την πολύ μεγάλη ανησυχία του ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της παραγωγής και της υπαίθρου με αφορμή τις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησε με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και φορείς στις Φέρες, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Επικαλούμενος τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για «ρεκόρ στον πληθωρισμό», που όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας», επισημαίνοντας τα προβλήματα που βιώνουν νοικοκυριά, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και έμποροι.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για την έκρηξη ακρίβειας και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, έκανε λόγο για το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας». Την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα της μέσης οικογένειας για να βγάλει πέρα το μήνα, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα «οι υποχρεώσεις τρέχουν και το εισόδημα δεν αυξάνεται».

«Το μέσο νοικοκυριό βγάζει εξαιρετικά δύσκολα το μήνα με τις αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξειδικεύοντας πως αυτές φθάνουν ως και 30% στο σούπερ μάρκετ, ενώ αυτές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «το Δεκέμβρη αναμένεται να είναι από 80 ως και 150%, πέραν αυτών των αυξήσεων που είδαμε ήδη στα προηγούμενα τιμολόγια».

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τόνισε πως «το να έρχεσαι κάθε δέκα μέρες και να αυξάνεις κάποιες επιδοτήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο 5-10% τις αυξήσεις που βλέπει ο πολίτης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε έχει λογική ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οικογένειες που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά με ανθρώπους που ζουν από το εισόδημά τους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. «Είχε ανακαλύψει ότι χιλιάδες Έλληνες, η πλειοψηφία, είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε για «κατάσταση που δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι» εάν «η Πολιτεία δεν στηρίξει την κοινωνία για να βγει ο χειμώνας».

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση, για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τις ζωοτροφές για αγρότες και κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως «το κόστος παραγωγής έχει γίνει διπλάσιο και τριπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια». «Πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, εάν δεν υπάρξει μία έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» καθώς και ότι απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Σεπτέμβριο «να παγώσει στο σύνολό του για τους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ώστε να εφοδιάζονται με φθηνό πετρέλαιο».

Πρόσθεσε δε, πως η κυβερνητική εξαγγελία που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς «πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών», καθώς και ότι η «όποια μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια δεν έρχεται να αντισταθμίσει τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που είναι  της τάξης του 40%».

Αναφερόμενος στη δεύτερη σοβούσα κρίση, αυτή της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «σε όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και να προχωρήσουμε όσο μπορούμε την υπόθεση του εμβολιασμού», κάνοντας λόγο για πανστρατιά όχι μόνο για την τρίτη αλλά και για την πρώτη δόση, με αφορμή τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. «Στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά πολύ χαμηλά στο 50% και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι όπως μας λένε με εγκληματική ευθύνη μία πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας που νοσούν» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών γλιτώνουν τα χειρότερα λόγω του εμβολιασμού. Ως εκ τούτου «πρέπει να πείσουμε όσο περισσότερους γίνεται, να ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού».

Χαρακτήρισε «εγκληματική λογική» την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με την «Επιχείρηση Ελευθερία», «ότι εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, καθώς «πολλοί συμπολίτες μας και εμβολιασμένοι βρίσκονται σήμερα νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «εγκληματική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία», καλώντας έστω και τώρα «να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να ενισχυθεί το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, να ενισχυθούν και οι ΜΕΘ», καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια να πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ» αν και «τα φωνάζουμε δύο χρόνια».

Πληροφορίες από Αυγή – ΑΠΕ