Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι.  16η περίοδος – Ξάνθη 2021. 

 Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό και όχι μόνο κύκλο εργασιών  «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.  Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;

Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια και το φεστιβάλ βρίσκεται στην δεύτερη φάση «αξιολόγησής του».

Μόλις πριν από πέντε χρόνια φίλοι και συνεργάτες και των τριών φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ βρεθήκαμε στην Ξάνθη.

Κάναμε ένα πρώτο απολογισμό.

Καταγράψαμε τις υποδομές αλλά και τις ελλείψεις.

Οργανώσαμε δείκτες και αξιολογήσαμε την προσφορά των φεστιβάλ, ποιοτική και ποσοτική.

Είδαμε τους χώρους, δοκιμάσαμε σε νέους και αναζητήσαμε κι άλλους που θα ικανοποιούσαν τις νέες απαιτήσεις (ποιοτικές αλλά και ποσοτικές). Συνεργαστήκαμε με πολλούς ηχολήπτες, τεχνικούς, γραφίστες, τυπογράφους, μουσικούς παραγωγούς κλπ,  και διαμορφώσαμε μια πλήρη εικόνα για την λειτουργία των φεστιβάλ τόσο στο επίπεδο της ψυχαγωγίας (απολαύσαμε εξαιρετικές εκδηλώσεις) όσο και της εκπαίδευσης (δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό σύστημα οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων). Κατορθώσαμε να ενισχύσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε σημαντικές υποδομές υλικοτεχνικές (μουσική βιβλιοθήκη, ράδιο, τεχνικό εξοπλισμό, χώρους, όργανα… ), αλλά και υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό. Συνεργασία με φορείς, πανεπιστήμια, μουσικούς, θεωρητικούς αλλά προπάντων φίλους και συνεργάτες που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Πέρυσι και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά προπάντων με την συνεχή υποστήριξη των χορηγών μας και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ξεκινήσαμε και φέτος ολοκληρώσαμε την δημιουργία των Αρχείων – Καταλόγων των φεστιβάλ.

Μέσα από την σελίδα μας μπορεί κανείς σε πρώτη φάση να περιηγηθεί στις δράσεις των φεστιβάλ να δει εργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα και σύντομα με τις νέες εφαρμογές να αξιοποιεί ψυχαγωγικά, αλλά και εκπαιδευτικά του υλικό μας.

Φέτος λοιπόν είχαμε ως στόχους να ολοκληρώσουμε τις εργασίες καταγραφής και ψηφιοποίησης και να δημιουργήσουμε τις νέες δομές των φεστιβάλ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην Ξάνθη λοιπόν έχουμε δώσει ραντεβού, έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 να συναντηθούμε ξανά στο κλείσιμο του Φεστιβάλ για να αποφασίσουμε για τον τρόπο λειτουργίας του για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στο τραπέζι η πρόταση του Νίκου Κηπουργού για τις θεματικές του Φεστιβάλ, οι παρατηρήσεις – προτάσεις –  της Σόνιας Θεοδωρίδου για τις υποδομές αλλά και την ποιοτική κατεύθυνση των δράσεων, ο τρόπος λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η αξιοποίηση του παραγόμενου έργου.  Παρεμβάσεις κι ανανέωση συνεργασιών με τους μουσικούς φορείς και τα πανεπιστήμια κι ίσως μεγαλύτερη εξωστρέφεια

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη, τον κύκλο δράσεων

  • «2-3 πράγματα που ξέρω για …την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Ξάνθη» Συναντήσεις όπου οι προσκεκλημένοι μας από τα Ωδεία, Μουσεία, τις Gallery, τους συλλόγους, τους καλλιτέχνες: μουσικούς, ζωγράφους, του θεάτρου κ.ά, μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της «σύγχρονης Ξάνθης και της πολιτιστικής μας ζωής».
  • Τη σειρά προβολών από το αρχείο της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κεραμιδιώτη σχετικά με την

«Η Ιστορία Της Ελληνικής Συμφωνικής Μουσικής» και  «Τα πορτραίτα θεσσαλονικέων συνθετών».

 

·         Εκπαιδευτικά προγράμματα – Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ –  για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και

·         Πέντε (5) Συναυλίες.  Δείτε ΕΔΩ  αναλυτικά για την  συναυλία «Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά το πιάνο» | Σωκράτης Σινόπουλος – Γιάννης Κυριμκυρίδης.  Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στον Πολυχώρο Τέχνης Σκέψης

 

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για τις εκδηλώσεις..

 Για σπουδαστές μουσικής- ωδεία…  προβολές και κατόπιν συνεννοήσεως.

*Για πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 25410 25421

 

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης | Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  – περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Συνεργασία: Δήμος Αβδήρων | Δήμος Ξάνθης

 Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σπύρος Γκικόντης

Οργάνωση Παραγωγής: Μουσική Βιβλιοθηκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου»

Παραγωγή: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 2021

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΜΥΡΔΕΞ