Σήμερα Τρίτη εκδικάζεται στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στην ΕΛΒΙΖ το Νοέμβριο του 2017. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Ξάνθης;

“Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην πόλη μας, το ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που έγινε τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών στο Πετροχώρι Ξάνθης. Ένα ατύχημα – έγκλημα που ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης. Ακριβώς 4 χρόνια μετά η οικογένεια του νεκρού εργάτη και οι εργαζόμενοι του Νομού μας περιμένουν την απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα τον Ιούνη του 2020, ενώ συνολικά στην Ξάνθη από τις αρχές του 2020 έχουν συμβεί σωρεία εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη.

Πολλά ατυχήματα δεν δηλώνονται, πολλά δεν φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες, όταν όμως φτάσουν η αστική δικαιοσύνη χρονοτριβεί και οι διαδικασίες παίρνουν χρόνια και οι εργοδότες ακολουθούν την τακτική να φορτώνουν την ευθύνη για τα ατυχήματα στους εργαζόμενους.

113 νεκρούς εργάτες σε χώρους δουλειάς καταγράφονται από το 2016 έως και σήμερα σε όλη την Ελλάδα. 113 εργάτες που δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο. Και πόσοι ακόμη που σακατεύτηκαν, που τραυματίσθηκαν και κινδύνεψαν. Και πόσοι ακόμη που μπορεί να μην έγινε ποτέ γνωστός ο θάνατός τους, να μην βγήκε ποτέ από τον χώρο δουλειάς η τραγική είδηση. Ο τελευταίος νεκρός στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά ξεχείλισε το ποτήρι, με τους συναδέλφους του λιμενεργάτες συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, με τον απεργιακό τους αγώνα επέβαλαν ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής κι ασφάλειας.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην “ατυχία” και στην “απροσεξία” του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα Υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν “και με το νόμο” τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο – έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην οικογένεια του νεκρού εργάτη στην ΕΛΒΙΖ, Φώτη Γριβάκη και απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ και σε κάθε εργασιακό χώρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλες τις οικογένειες των νεκρών Ξανθιωτών εργατών από εργατικά ατυχήματα σε εργοτάξια, σε βιομηχανίες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά, να παραβρεθούν μαζικά αύριο Τρίτη 9 Νοέμβρη στις 9:00 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης για την πραγματοποίηση κινητοποίησης.”