Δημοσιεύθηκαν τα νέα μέτρα που ισχούν από το Σάββατο για τα καταστήματα. Με ανάρτησή του ο Εμπορικός Σύλλογος πληροφορεί για τα μέτρα που ισχύουν ως εξής:
– Χρήση προστατευτικής μάσκας α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων μόνο όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα με ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
– Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τήρηση χωρητικότητας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν.
– Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις 70% για την αντισηψία χεριών.
– Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
– Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.
Σε ότι αφορά τους κανόνες προσέλευσης, οι πελάτες στα καταστήματα θα εισέρχονται ως εξής:
– Με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού προ 14 ημερών.
– Με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης προ 30 ημερών και κατά το τελευταίο εξάμηνο.
– Με επίδειξη αρνητικού τεστ Covid-19 (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών).
– Οι ανήλικοι 4 έως 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test προ 24 ωρών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να ζητούν την επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού και να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.
Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσοχή απ’ όλους, καθώς στην περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.