Πρώτο μάθημα και συνάντηση γνωριμίας την Πέμπτη 4  Νοεμβρίου 2021 στις 17:30 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Ελάτε να γνωρίσετε μια νέα τέχνη του υφάσματος!

Θα υπάρξουν τμήματα ενηλίκων και εφήβων (από 12 ετών). Κόστος μαθημάτων 35€ μηνιαίως

Πληροφορίες στο τηλ. 6977 037 377
Web http://zarkadia.com

Πάπλωμα-Patchwork και Quilting, ανακαλύψτε το υφασμάτινο μωσαϊκό

Το Patchwork είναι η συρραφή κομματιών υφάσματος διαφορετικών χρωμάτων ή και υφής, βάσει σχεδίου, για τη δημιουργία χειροτεχνημάτων, όπως παπλώματα, ριχτάρια, μαξιλάρια, τσάντες, τραπεζομάντηλα, ρούχα κ.α.

Η υφαντική, η ένωση χρησιμοποιημένων κομματιών υφασμάτων και η κεντητική, άνθισαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Πολλά διακοσμητικά σχέδια έχουν ταξιδέψει προς και από την Ευρώπη, από τους δρόμους του μεταξιού και έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Στην Αμερική η παπλωματική τέχνη, -γνωστή πλέον ως patchwork- εξελίχθηκε από είδος πρώτης ανάγκης σε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Έχει κερδίσει γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες με τον καιρό, έχουν ενσωματώσει και σχέδια της χώρας τους. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο, εμπνέεται από παράδοση και κατορθώνει να ανανεώνεται συνεχώς*.

Αυτή η τεχνική με τις διάφορες εφαρμογές της, βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Είναι ενδιαφέρον, το ότι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στις δυσκολίες της ζωής, γιατί το Patchwork δίνει κυριολεκτικά χρώμα κι ενδιαφέρον στην καθημερινότητά μας. Είναι μια ήσυχη και αναζωογονητική απασχόληση, που δίνει χαρά και ηρεμία μέσα στον σκληρό κόσμο που ζούμε.

Στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Patchwork θα γνωρίσουμε την τέχνη αυτή χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, τη φαντασία μας, και πολύ χρώμα! Τα εργαστήρια θα είναι 2 ώρες εβδομαδιαίως μέχρι τον Μάιο του 2022.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

*Προτεινόμενη ταινία σχετικά με τα quilts: How to Make an American Quilt, 1995 Jocelyn Moorehouse

Ακόμη την Πέμπτη 4  Νοεμβρίου 2021 στις 19:00 μ.μ.  ξεκινούν στο μουσείο και τα τμήματα

  • Δημιουργικής Γραφής  περισσότερα ΕΔΩ
  • Κόμικ   περισσότερα ΕΔΩ