Για τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη Θράκη και για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μειονοτικά θέματα,  μίλησε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης , ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι επετεύχθη σύγκλιση στα θεσμικά αλλά δεν επετεύχθη σύγκλιση στα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της περιοχής. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι υπήρξε από την αρχή προβληματισμός για τη εξαίρεση της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και διαφορετική στόχευση για το πώς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη σημειώνοντας, πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ο Δημόσιος Τομέας και η ΜικροΜεσαία Επιχειρηματικότητα: «Θέλαμε να έχει ένα στρατηγικό χαρακτήρα το πόρισμα και όχι να είναι ένας απλός κατάλογος αναφορών» είπε με στόχο, όπως εξήγησε, «η Θράκη να γίνει πρωταγωνιστής στην νέα οικονομία της γνώσης».

Όχι στην άμεση εκλογή Μουφτήδων

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάδειξη για Μουφτήδων, θέμα για το οποίο υπήρξε σύγκλιση στην Επιτροπή είπε, πως πρόταση της Επιτροπής είναι να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να τυγχάνει αποδοχής στα μέλη της Μειονότητας, όχι όμως με άμεση εκλογή, αλλά με ένα ευρύ σώμα που θα καταθέτει τρεις προτάσεις-ονόματα και την τελική επιλογή να την έχει ο αρμόδιος Υπουργός.

Το Προξενείο προσπαθεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά του κράτους

Για το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην περιοχή σημείωσε, ότι το να προσπαθεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά του κράτους (πράγμα το οποίο κάνει όπως είπε) είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, που προβλέπει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία βρίσκονται και να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της

“Είναι προφανές οτι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής προσπαθεί να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και αυτό είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης”, τόνισε ο απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τη συστηματική προβολή μειονοτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του Tούρκου Προξένου.

Ακόμη, ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στην Κρήτη και στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου, υπενθύμισε πως ήταν δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε υποστηριχθεί εμπράκτως τόσο από τον ίδιο ως Υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εντοπίζοντας “συνολικό έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής” και “αναβλητική διπλωματία”.

Συνάντηση με Σαμπιχά

Παράλληλα συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού, “Η Ελπίδα”, Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες Ρομά στη Θράκη – μια πολύπαθη πληθυσμιακή ομάδα που αποτελεί και συνιστώσα της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής – και κατά τη διάρκειά της ανταλλάχθηκαν απόψεις για διαχρονικά και επίκαιρα σχετικά ζητήματα.

Ποσοστό του Ταμείου Ανάκαμψης στη Θράκη

Επίσης, ανέφερε πως είναι ουσιαστικό στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης να προτείνεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να διατίθεται αποκλειστικά στη Θράκη. Να δίνονται στρατηγικές προτεραιότητες οι οποίες θα ακολουθούνται με ακρίβεια, όπως είπε. Ακόμη σημείωσε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε: 1ον να μην υπάρχει καμία εκμετάλλευση χρυσού, 2ον να αξιοποιείται με διαφορετικό τρόπο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 3ον διαφορετική η αντιμετώπιση των Μικρομεσαίων. Καταλήγοντας με τη σημείωση: «Υπήρξε προσπάθεια σύγκλισης αλλά δεν επετεύχθη στα οικονομικά και αναπτυξιακά».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, συνδέσμων και επιμελητηρίων της περιοχής παρουσία των δημάρχων: Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών ο Γιώργος Κατρουγκαλος είχε ακούσει -μεταξύ άλλων- και την πρόταση να συγκροτηθεί μια ειδική γραμματεία αποτελούμενη από τεχνοκράτες η οποία θα επιβλέπει την πορεία υλοποίησης όσων θα προτείνει η Διακομματική.

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κο Δημήτρη Χαρίτου, τη Γραμματέα της ΝΕ κα Α. Κουγιουμτζόγλου και στελέχη της ΤΟ του κόμματος επισκέφτηκε το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και αμέσως μετά προέδρευσε σε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Είκοσι χρόνια καθηγητής στο ΔΠΘ ο  Γιώργος Κατρούγκαλος άκουσε με προσοχή σήμερα τις αναφορές των εκπροσώπων του τόπου γνωρίζοντας καλά τα περισσότερα από ζητήματα που του έθεσαν, άλλωστε και ο ίδιος την περιοχή την αποκάλεσε «τοπική πατρίδα του». «Για να αποφύγουμε να επαναλάβουμε προβλήματα του παρελθόντος, δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε επιλογές του παρελθόντος» ανέφερε. Χαρακτήρισε αναγκαία: 1ον την επιδότηση του μεταφορικού κόστους, 2ον την έμφαση στην καινοτομία 3ον τη δέσμευση ποσού για στοχευμένη προώθηση αναπτυξιακών στόχων.

Τέλος, όσον αφορά στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή γνωστοποίησε και την αντίθεση της προέδρου της Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη.

Η επίσκεψη Γ. Κατρούγκαλου τη Ροδόπη ολοκληρώθηκε με ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “ΝΕΑ ΑΡΧΗ με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»που διοργάνωσε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης,.

Στοιχεία και video από ErtNews και Inkomotini.gr