Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ανασταλεί η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων της Ξάνθης και να περιοριστεί σε πενθήμερη λειτουργία 07-03 μμ η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων.

Μετά τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης η Aν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, σε δήλωσή της σχολίασε επικριτικά: “Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το γνωστό γαϊτανάκι μετακίνησης του προσωπικού από τα περιφερειακά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας και από τα Κέντρα στα Νοσοκομεία, επιδεινώνοντας την κατάστασηm επί της ουσίας. Αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Νοσοκομεία, φροντίζει μόνο για δανεικές λύσεις και μπαλώματα, υπονομεύοντας συνειδητά τόσο τα Νοσοκομεία όσο και την πρωτοβάθμια φροντίδα και τον σημαντικό της ρόλο στην πρώτη αντιμετώπιση των κρουσμάτων κοροναϊού.” σημειώνει.

Η Νομαρχιακή της Ξάνθης, με ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας και την επίσκεψη της Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο Νοσοκομείο Ξάνθης κάνει λόγο για “λευκή πετσέτα” και για επιβεβαίωση των φόβων ότι το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγεία ενώ το ΚΥ Αβδήρων σε περιφερειακό ιατρείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Λευκή πετσέτα και στην Ξάνθη, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα, πέταξαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην πανδημία, επαφιόμενοι μόνο στην ατομική ευθύνη. 

Με την τραγική θέση της Ξάνθης, η οποία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε θανάτους και νοσηλείες, αναρωτιέται ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης για την …ευαισθησία και την ευθύνη έναντι της ανθρώπινης ζωής. 

Ερωτήματα προκαλεί η αδιαφορία έναντι της σκληρής πραγματικότητας για τους εμβολιασμούς, αφού τα ποσοστά στο νομό μας είναι από τα χαμηλότερα στην χώρα. Κι όλα αυτά  επισημοποίησε σήμερα με την επίσκεψη της, η υφυπουργός Υγείας κ. Γκάγκα ανακοινώνοντας την απόφαση της 4ης ΥΠΕ, για την αναστολή λειτουργίας όλων των Περιφερειακών Ιατρείων και ορισμένων Κέντρων Υγείας των νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. 

Το ΚΥ των Αβδήρων μετατρέπεται ουσιαστικά σε Περιφερειακό Ιατρείο(!) και το Νοσοκομείο Ξάνθης σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας! Μας το «έλεγαν» εδώ και καιρό και να που άρχισε η υλοποίηση, της διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας (με κλειστή τη ΜΕΘ, χωρίς προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με αδυναμία κάλυψης του προγράμματος της παθολογικής, με μείωση του προσωπικού σε σχέση με το 2020). Καμία πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καμία φροντίδα για τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν ψιλά γράμματα για όσους έχουν τη  μοίρα μας στα χέρια τους, αφού ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε η Περιφερειακή αλλά ούτε και ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος σημειωτέον είναι και γιατρός, φαίνεται να ανησυχούν.  Βλέπετε έκαναν το καθήκον τους μέσα από τις Λίστες Πέτσα και τις αναθέσεις, για τη δήθεν ευαισθητοποίηση των ευπαθών ομάδων και η όποια ευθύνη εξαντλήθηκε εκεί.

  • Πώς το Νοσοκομείο Ξάνθης θα αντιμετωπίσει τα δεκάδες καθημερινά κρούσματα; Πώς το Νοσοκομείο Ξάνθης θα αντιμετωπίσει τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα; 
  • Είναι επαρκώς στελεχωμένο να αντιμετωπίσει τα κρούσματα γρίπης που σε συνδυασμό με τον Covid-19 αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα; 
  • Αλήθεια. Υπάρχει προβληματισμός και σχέδιο ώστε να πεισθούν, όχι οι ελάχιστοι αρνητές αλλά εκείνοι που, δικαιολογημένα ή όχι, φοβούνται τα εμβόλια; 
  • Υπάρχει συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο αλλά και το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ ώστε συντονισμένα να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης, αν χρειαστεί και πόρτα πόρτα, για να συνομιλήσουν με τους διστακτικούς πολίτες; 
  • Υπάρχει πρόθεση ενεργούς συστράτευσης του βουλευτή της Ν.Δ. στο Νομό στη μάχη της ενημέρωσης και των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν μεταξύ των οποίων οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, οι οποίες θα πρέπει να έχουν καθημερινή παρουσία στα χωριά του Νομού; 

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω; ΟΧΙ. 

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αυτό το ΟΧΙ, κοστίζει ανθρώπινες ζωές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει την πρόθεσή του να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας στην Ξάνθη, αρκεί επιτέλους όλοι οι αυτοδιοικητικοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να τις φορτώνουν στους πολίτες. 

Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλους και απ’ όλα.