Γεμάτες είναι πλέον οι ΜΕΘ-Covid19 στα διαθέσιμα Νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. 340 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία και 57 βρίσκονται στις ΜΕΘ, εκ των οποιών οι 55 ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα Νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Μάλιστα μετά τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου αλλά και τις επικέιμενες παρελάσεις, όπου αυτές πραγματοποιηθούν, η ανησυχία μεγαλώνει.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και η πληρότητα κατά 95% της δυναμικότητας του ΕΣΥ στα κρεβάτια ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, οδήγησαν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε νέα περιοδεία, με έμφαση αυτή τη φορά στη Θράκη.

Από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες θα βρεθεί σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και θα πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των δύο ΥΠΕ (3ης και 4ης), αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων της Θράκης. Περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και τα χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής παρέμβασης του υπουργείου Υγείας μπαίνουν κυρίως τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμότειχου, με έμφαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νοσηλευτική δομή της Θράκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί, καθώς εάν η κατάσταση “ξεφύγει” με τις νοσηλείες, θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των ασθενών και από άλλους όμορους νομούς.