Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, τόσο αναπάντεχος μετά από μια ξαφνική επιδείνωση,  βύθισε στο πένθος το πολιτικό μας σύστημα. Τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, προκάλεσε σοκ όχι μόνο στους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά σε όλο το πολιτικό φάσμα και σε όλη την κοινωνία καθώς έφυγε μια γυναίκα πολύ νέα που στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι στην ασθένεια που ξεκλήρισε όλη την οικογένειά της.

Το λυπηρό αυτό γεγονός ίσως αναστείλει και ένα κύκλο αντιπαράθεσης που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες μεταξύ του Σωκράτη Ξυνίδη και του Γιώργου Χατζηθεοδώρου. Mε μια πολύ επιθετική ανάρτηση ο πρώην Υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου απάντησε σε προηγούμενη ανάρτηση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, επικριτική για τον ΓΑΠ: “Αυτός ο συμπαθής κύριος που … #δενξεχνά είναι ο Γραμματέας της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ στη Ξάνθη και δημοτικός συριζοσύμβουλος. Αυτά για τα περί ερμηνειών στα περί προοδευτικής συμμαχίας. Εμείς να δεις πώς #δενξεχνούμε. Μέχρι να βγει η ψυχή μας ρε” 

Όσο να΄ναι, αυτή η αντιπαράθεση δημιουργεί μια αμηχανία σε διάφορους παράγοντες. Τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει διακηρύξει σε κάθε τόνο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επ’ουδενί δεν θέλει να αναμιχθεί στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, άρα η επίθεση ενός Γραμματέα σε έναν υποψήφιο Πρόεδρο είναι προβληματική. Όσο και γιατί δημιουργεί προσχώματα στο εγχείρημα της σύγκλισης στο Δήμο Ξάνθης υπό το Σάββα Μελισσόπουλο, ο οποίος επιχειρεί να συγκεράσει διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλά και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες συνολικά στη δημοκρατική παράταξη.

Στο Δήμο Ξάνθης βέβαια, είχαμε δύο παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα. Ο μεν Τιμούρ Χουσεϊνογλου για λόγους εσωτερικών διαφωνιών, ο δε Πάνος Ταρενίδης, για λόγους πολιτικών διαφωνιών με τη δημοτική αρχή. Σε κάθε περίπτωση  αξιοπρόσεκτες οι αποχωρήσεις καθώς πρόκειται για “βαριά” ονόματα δημοτικών συμβούλων, ο καθένας στο χώρο του, εκλεγμένοι στις υψηλότερες θέσεις -αμφότεροι- από το 2010.

Πολλοί οι θάνατοι από covid-19 τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη και πολύ γνωστοί, όσο και μικροί σε ηλικία συμπολίτες χάνονται άδικα. Ίσως δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε υποδείξεις σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι αλλά να κάνουμε έκκληση απλώς, επικαλούμενοι τους επιστήμονες υπερ των εμβολιασμών και των μέτρων προστασίας, γιατί είναι πολύ οδυνηρό να χάνουμε φίλους, συγγενείς ή συμπολίτες τόσο άδικα.

Μπορεί να υπήρξαν και ελάχιστοι και μάλλον ηλικιωμένοι συμπολίτες που έχασαν τη μάχη, αν και εμβολιασμένοι, όμως είναι απλώς η επιβεβαίωση του κανόνα αφού το συντριπτικό ποσοστό των ξανθιωτών και όλων των ανθρώπων που χάνονται ή που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, είναι ανεμβολίαστοι. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα έχουν χαθεί στην Ξάνθη από την έναρξη της πανδημίας. Είναι σαν να αφανίστηκε ένα ολόκληρο χωριό, οπότε ας επικρατήσει ο ορθός λόγος. Τίποτε άλλο !