Το θέμα της αιματηρής συμπλοκής στο Πέραμα με ιδιαίτερα επικριτικό τόνο απέναντι στην κυβέρνηση, σχολίασε σε συνέντευξή της η ξανθιώτισσα Μαρία Τζαμπάζη, μέλος της κοινότητας των ρομά, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας κι Αλληλεγγύης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η ειδική γραμματεία για τους Ρομά που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε από την Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εκλογών. Καταργήθηκε εκδικητικά θα έλεγα και ως ένα μήνυμα προς το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ ότι εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα για τους γύφτους», ανέφερε μιλωντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που ενέταξε στην εθνική στρατηγική της κυβέρνησής του ένα σχέδιο για τους Ρομά. Ήταν επίσης η πρώτη κυβέρνηση η οποία ίδρυσε μία ειδική γραμματεία για την κοινότητα. Για δεκαετίες δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε καταγραφή των καταυλισμών και των αναγκών, εκπονήθηκε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προκειμένου να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα, δώσαμε όσα μπορούσαμε να δώσουμε στο πλαίσιο των μνημονίων» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η τότε κυβέρνηση λοιδορήθηκε τρομερά σε σημείο που πρωτοσέλιδα εφημερίδων έγραφαν πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύει υπουργείο για γύφτους».

Η Μαρία Τζαμπάζη τόνισε πως όσα χρήματα δόθηκαν τότε στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά, ήταν από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. «Το διευκρινίζω αυτό, γιατί υπήρχε σοβαρό θέμα. Λες και οι Ρομά δεν είναι Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες Ρομά δεν ανήκουν σε εθνοτική μειονότητα. Οι Έλληνες τσιγγάνοι έχουν δηλώσει ευθαρσώς από το 1971 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά στο  Λονδίνο, ότι καθώς δεν υπέστησαν ποτέ διωγμούς στην Ελλάδα και εφόσον μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία ρατσιστική αντιμετώπιση από τους Έλληνες προς αυτούς, δεν θέλουν να χαρακτηριστούν εθνοτική μειονότητα στη χώρα τους» ενώ παρατήρησε πως η ρατσιστική αντιμετώπιση προς τους τσιγγάνους είναι φαινόμενο των τελευταίων τριάντα ετών στην
Ελλάδα.

«Δεν θυμάμαι ποτέ μέχρι τώρα να έχει επισκεφτεί ξανά υπουργός κάποιον που να είναι έστω ύποπτος για φόνο. Προκαλεί πολλά ερωτηματικά και περνάει και μηνύματα για το τί ακριβώς εκπροσωπεί η σημερινή κυβέρνηση. Τί έχει γίνει τελικά με την αστυνομία. Κατά πόσο η αστυνομία πλέον έχει «λυμένα» τα χέρια της με τη σημερινή κυβέρνηση» υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Σαββόπουλο και Μαρία Θανασούλια σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στους επτά αστυνομικούς.

Όσο για την έκφραση ρατσιστικού μίσους στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα, η Μαρία Τζαμπάζη σημείωσε πως «Κάθε φορά που έχουμε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εκφράζουν ένα έκδηλο μίσος προς τους Ρομά. Αν προσέξετε, ανάμεσα στις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα, υπάρχει και το hashtag «γυφτοκτονία». Ο οχετός ρατσισμού κάτω από το hashtag που υποστηρίζει την αστυνομία, είναι απίστευτος. Προ διετίας έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εντόπισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ρατσισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι κατά τον Ρομά. Το ποσοστό στην Ελλάδα μάλιστα, ήταν κοντά στο 72%. Βλέπουμε λοιπόν πως ακόμα και αυτοί που αποδέχονται άλλες διαφορετικότητες, δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση τους Ρομά».

«Στην κοινότητα των Ρομά αυτή τη στιγμή επικρατεί θλίψη. Συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο όμως με τη δική μου ομάδα. Κάθε φορά που μας γίνεται μία ρατσιστική επίθεση, ένα ρατσιστικό σχόλιο, μία επίθεση μίσους, δεν το καταγγέλλουμε. Γιατί για κάποιον λόγο οι Ρομά νιώθουμε πως αυτό μας αξίζει. Είναι τρομερό. Σήμερα που μίλησα με τον πατέρα του Νίκου, το μόνο που μου είπε είναι ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όπως κάθε πατέρας».