Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαυεαγγέλου σε δηλώσεις της επισημαίνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση σε Ξάνθη και Δράμα όπου καταγράφεται η υψηλότερη θνητότητα στη χώρα:

“Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια. ” Παράλληλα, όπως σημειώνει, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, “γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.” όπως εξηγεί.

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή, αναφέρει.

Σαρηγιάννης: Αυστηρή τήρηση των μέτρων σε Ξάνθη-Δράμα-Ημαθία

Τον προβληματισμό για την Ξάνθη και τη Δράμα εκφράζει και ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με την έκθεση του, η εικόνα που παρουσιάζει η Ξάνθη συνεχίζει να παραμένει ανησυχητική, όπου συνολικά συνεχίζεται η ανοδική τάση.

Στην έκθεσή του επισημαίνεται πως περιοχές όπως η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, μετά από σχετικές συσκέψεις, αποφάσισε να μην διεξαχθούν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων στην Ξάνθη το τελευταίο διάστημα