Το Γυμνάσιο της Σμίνθης φαίνεται ότι είναι ένα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα πληγούν από τις συγχωνεύσεις τμημάτων στην περιοχή της Ξάνθης. Σχετική ερώτηση προς την υπουργό παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝ.ΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν.

Η ερώτηση είναι η εξής :

«Σημαντικό πρόβλημα στην μαθησιακή εξέλιξη των μαθητών, πρόκειται να προκαλέσει η συγχώνευση τμημάτων του Γυμνασίου Σμίνθης της ορεινής Ξάνθης καθώς οι μαθητές του εν  λόγω σχολείου που προέρχονται από διάφορα μειονοτικά Δημοτικά σχολεία με κύριο χαρακτηριστικό τη γλωσσική ποικιλομορφία της περιοχής, είναι το μόνο σίγουρο πως θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη, λόγω της προαναφερόμενης συγχώνευσης, εξέλιξη.

Ειδικότερα, με το Νόμο 2413/1996-ΦΕΚ 124/Α/17-6-1996, συστάθηκαν για πρώτη φορά ολιγομελή τμήματα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Με την σύσταση αυτή, αποδείχθηκε ότι η ελληνομάθεια κατά την διάρκεια φοίτησης στο Γυμνάσιο είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, βοηθώντας μετέπειτα τους μαθητές ακόμα και να επιτύχουν την είσοδό τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αυτό ισχύει και μέχρι σήμερα, όπου ενδεικτικά το μέγεθος των αιθουσών δεν ξεπερνά τα 23 τ.μ. Από την επερχόμενη σύμπτυξη τμημάτων προκύπτει τμήμα 25 μαθητών, το οποίο είναι παιδαγωγικά απαγορευτικό για την εν λόγω περιοχή.

Θα πρέπει να αναλογιστεί επίσης κανείς πως,  τα κρούσματα του κορωνιού στην περιοχή είναι ακόμα σε έξαρση και μια τέτοια είδους σύμπτυξη θα επιφέρει επιδείνωση της κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σκοπεύετε βάσει των γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων της ορεινής Ξάνθης να εξαιρέσετε το Γυμνάσιο Σμίνθης από τη σύμπτυξη τμημάτων;».