Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Γ. Κοτσιφός/ΕΣΗΕΜΘ: Σε εξέλιξη το εργαστήριο #Teens Press_photostories 2021

Γ. Κοτσιφός/ΕΣΗΕΜΘ: Σε εξέλιξη το εργαστήριο #Teens Press_photostories 2021

‘Μπορείς να αναβάλεις τα πάντα στη ζωή σου, όχι όμως τη στιγμή της φωτογραφίας, η οποία δεν επαναλαμβάνεται. Κι αυτό, γιατί δεν είναι μόνον θέμα τύχης, αλλά και προσωπικής επιλογής’, επισημαίνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ συμπυκνώνοντας τη γνώση που αποκτούν με τη συμμετοχή τους στην πρώτη δράση της πρωτοβουλίας #Teens Press_photostories 2021- που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού-μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 14 έως 18 ετών.

Για τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας –Θράκης, η οποία αναμένεται να καθιερωθεί, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Γιάννης Κοτσιφός.

Εξήγησε πως μέσω της διάδρασης οι νέοι εμπνέονται, αλληλοεπιδρούν και δημιουργούν. Με τη συμμετοχή στα εργαστήρια, στα οποία διδάσκουν διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου, αποκτούν γνώση για το πώς συνδέεται η εικόνα με την ενημέρωση και την τέχνη.

Κάλεσε τους νέους της Ξάνθης να δηλώσουν συμμετοχή τόσο στα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν –το πρώτο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και ακολουθούν ακόμη δυο, στα οποία υπάρχουν ακόμη λίγες θέσεις- αλλά και στη διαγωνιστική έκθεση με την οποία θα κορυφωθεί το #Teens Press_photostories 2021 .

Διαγωνιστική έκθεση φωτογραφίας

Η διαγωνιστική έκθεση φωτογραφίας, κατά το πρότυπο του αναγνωρισμένου διαγωνισμού Press_photostories για επαγγελματίες φωτογράφους και φωτοειδησεογράφους, είναι ανεξάρτητη από τα εργαστήρια και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή νέοι ηλικίας 14 έως 18 ετών, αποστέλλοντας φωτογραφίες τους (σ.σ: οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν δημοσιεύονται στο τέλος του κειμένου. Ο κ. Κοτσιφός τις αναφέρει και στη συνέντευξη που ακολουθεί).

Έχοντας κατανοήσει το ρόλο και την αξία της φωτογραφίας, όσον αφορά στη διαμόρφωση και την αναπαραγωγή πληροφοριών μέσω των ΜΜΕ, οι συμμετέχοντες έφηβοι θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο φωτορεπόρτερς. Χρησιμοποιώντας smartphones ή άλλες κινητές συσκευές, θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τη δική τους οπτική αντίληψη για την περιρρέουσα καθημερινότητα.

Οι επιδόσεις των συμμετεχόντων θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του φωτορεπορτάζ, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης, και στις καλύτερες δημιουργίες θα απονεμηθούν βραβεία, συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα.

Ακολούθως, οι βραβευθείσες δημιουργίες και οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτορεπορτάζ, η οποία θα φιλοξενηθεί επί σχεδόν δύο μήνες στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά την εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης στις 26 Νοεμβρίου 2021, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα οργανωθούν επισκέψεις σχολείων και ξεναγήσεις από φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφους.

Ο κ. Κοτσιφός κάλεσε τους νέους της Ξάνθης να στείλουν φωτογραφίες ενώ προέτρεψε και τους εκπαιδευτικούς να ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν. Θύμισε δε ότι στην Ξάνθη , στη δημοτική πινακοθήκη ‘Χ.Παυλίδης’, είχε φιλοξενηθεί η πρώτη έκθεση Press_photostories  2018.

Ακούστε τον κ. Γιάννη Κοτσιφό.

Τα εργαστήρια

Κατά τη διάρκεια διαδραστικού εργαστηρίου με τίτλο «Φωτορεπορτάζ και Ειδησεογραφία», που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμες γνώσεις για την τέχνη της εικονογράφησης της πραγματικότητας, να προσλάβουν πληροφορίες για την πιστοποίηση των γεγονότων και να εξοικειωθούν με εργαλεία για την τεκμηρίωση της ενημέρωσης.

Το έργο #Teens Press_photostories 2021 συνεχίζεται κατά τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 54622 Θεσσαλονίκη), σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα : Θέατρο, χορός & φωτογραφία, 23-24 Οκτωβρίου και σκηνοθεσία, μουσική & φωτογραφία, 30-31 Οκτωβρίου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται ελαφρύ γεύμα (13.00-14.00), ενώ για τους νέους εκτός Θεσσαλονίκης προσφέρεται μία (1) διανυκτέρευση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, και για τα εργαστήρια και για το διαγωνισμό, ως ακολούθως:

•             Τηλεφωνικώς στον αριθμό 2310.243.575

•             Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@esiemth.gr (με την ένδειξη #Teens Press photostories 2021 στο πεδίο του θέματος).

•             Ιστοσελίδα ΕΣΗΕΜ-Θ: www.esiemth.gr

Aπό το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου = Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου