Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αρχαιολογίας και προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων -κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης- να παρακολουθήσει τις ακόλουθες προβολές με ελεύθερη είσοδο:

  • Την ταινία-ντοκιμαντέρ “Αγέλαστος πέτρα”, σε σενάριο και σκηνοθεσία Φίλιππου Κουτσαφτή. Η παραγωγή της διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια και προβάλλει μια περιπλάνηση στην ιερή πόλη της Ελευσίνας, «μνήμες ανθρώπων που περιφέρουν το προσωπικό τους δράμα μέσα στη μεγάλη λαβωματιά της ιστορίας» όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης αφηγείται. Η ταινία κέρδισε το bραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000 και τα βραβείο της Ένωσης Κριτικών και του περιοδικού “Σινεμά
  • Την ταινία-ντοκιμαντέρ “Φύλακες του χρόνου” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαντά. Επτά φύλακες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας διηγούνται τις δικές τους μνήμες και μαρτυρίες δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολόγους. Η ταινία αποτελεί ένα οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους και μία απόπειρα καταγραφής μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που η αγάπη και το πάθος τους για τα μνημεία και την ιστορία τους διατρέχει τον χρόνο και γίνεται βίωμα και αφήγημα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά και έλαβε το βραβείο “Fipresci” στο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2002.
  • Το ντοκιμαντέρ “The caryatid hairstyling project“. Σεναριογράφος και υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Dr Katherine Schwab. Πρόκειται για ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ, στο οποίο αποτυπώνεται η προσπάθεια αναπαράστασης έξι ξεχωριστών κομμώσεων των καρυάτιδων του Ερέχθειου. Συμμετέχουν έξι φοιτήτριες του Fairfield University. Επίσης, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με επαγγελματίες κομμωτές, καθώς και αρχειακές φωτογραφίες από τη συλλογή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Παραγωγή 2009
  • Την προβολή παρουσίασης με τίτλο “Το μουσείο είχε τη δική του ιστορία“, που δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Παρουσιάζονται εικόνες από τις απαρχές της ίδρυσης του μουσείου, τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία του, την προετοιμασία της έκθεσης, αλλά και την πλούσια δραστηριότητά του σήμερα, που το καθιστά πολιτισμικό κύτταρο σε αυτή τη μικρή γωνιά της πατρίδας μας.