Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, βρέθηκε στην Ξάνθη τη Δευτέρα και είχε σειρά επαφών με φορείς και τοπικά κομματικά στελέχη.

Το βράδυ της Δευτέρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι από τις γενικότερες πολιτικές της ΝΔ και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, επιρρίπτοντας ευθυνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο νέο μεγάλο πρόβλημα που είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να το αντιμετωπίσει. Επίσης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Ταμείο Ανάκαμψης με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε, αποκλείει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατευθύνει τις επενδύσεις σε μετρημένους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

Τον Αλέξη Χαρίτση συνόδευσαν στην περιοδεία το και την εκδήλωση, ο Βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Γ. Χατζηθεοδώρου, ο πρώην Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, κομματικά στελέχη καθώς και μέλη της παράταξης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Αμέσως την εκδήλωση μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επανεκκίνηση της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι, κυρίως η ρευστότητα είναι αυτή που απασχολεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η διερεύνηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις για τις ενέργειες που η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει, ώστε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά.
Οι 120 δόσεις στις ρυθμίσεις χρεών σημείωσε, είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως δε φτάνει αυτό. Θα πρέπει να συνδυαστεί και με κούρεμα των χρεών για να αναπνεύσει η επιχειρηματικότητα ενεργοποίηση χρήσιμων εργαλείων, σημείωσε όπως είναι η αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και να φανεί το φως στο μακρύ τούνελ που δημιουργήθηκε και με την πανδημία.

Σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει απομείωση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας που είναι μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα κάτι που δεν το έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημείωσε με έμφαση, ότι πρέπει να υπάρχει και ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης για την Θράκη που να βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Να υπάρχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά κίνητρα –κίνητρα επιδότησης για την δημιουργία επιχειρήσεων στην περιοχή της Θράκης ,ειδικά φορολογικά καθεστώτα όπως ήδη προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο διευρυμένα, όμως με δυνατότητα φορολογικών διευκολύνσεων στις επιχείρησης με ρήτρα πάντα απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων και εργασίας ,ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ολοκλήρωσης βασικών υποδομών της Θράκης, οδικούς άξονες ,σιδηρόδρομος και για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Δύστυχος στην πρόταση της Κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν συμπεριελήφθη η περιφέρειας ούτε και η Θράκη

Για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σημείωσε ότι, ήταν κυρίως ένα πρόγραμμα που αφορά τους Δήμους και έγινε σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης, για αυτό και είχε επιτυχία και δεν υπήρχε καμία διαμαρτυρία από τους Δήμους που εντάχθηκαν άμεσα, όσοι είχαν ώριμες μελέτες, δίνοντας μια ανάσα στην χρηματοδότηση έργων των Δήμων, που η κυβέρνηση της ΝΔ την κατάργησε για να αφήσει σε χρηματοδοτικό κενό για δυο χρόνια τους Δήμους και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε είναι μια κακή αντιγραφή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με την πρoσθηκη πλαφόν στα έργα των Δήμων ,που ειδή δυσχεραίνει την κατάσταση στους Δήμους .
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπή για το θέμα των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων» ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε:
Νομίζω πως ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματα του ,ας εξηγήσει καλύτερα ο κ.Μητσοτάκης τη εννοούσε όταν πήγαινε και εκφωνούσε ομιλίες για την συμβολή του πρώην καγκελαρίου Κουρτζ στην Αυστρία ,στη Δημοκρατία και στην ελευθερία του τύπου .Εμείς οφειλαμε και το πράξαμε σήμερα καταθέσαμε στην Ολομέλεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπή για το θέμα των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων για διερευνηθούν όλες οι χρηματοδότησης που έκανα η κυβέρνηση με αδιαφανή τρόπο σε ΜΜΕ. Είναι θετικό ότι τα αλλά κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση αυτή .

H Noμαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνει:

Στην Ξάνθη βρέθηκε την Δευτέρα ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί δύο εμβληματικές, για την επιχειρηματικότητα, μονάδες του Νομού.

Πρώτος σταθμός η SUNLIGHT μια κορυφαία στον χώρο της βιομηχανία, με διεθνή παρουσία στην παραγωγή μπαταριών, η οποία μέσω της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο. Εκεί ο πρώην υπουργός συζήτησε θέματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή νέων προϊόντων, τις εξαγωγές, τη δομή της αγοράς, καθώς επίσης και τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας μετά την πυρκαγιά του 2018, από την οποία η επιχείρηση επανέκαμψε γρήγορα και με την στήριξη  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιδοτήθηκε άμεσα προκειμένου να μην χαθούν πρώτιστα θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή μάλιστα που η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό, της ανάπτυξης. 

Δεύτερη στάση η καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής κρέατος Καραχασάν Τζεμαλή,  η οποία αποτελεί πρότυπο μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, έφθασε σήμερα να απασχολεί 20 εργαζόμενους και να εξάγει το 15% της παραγωγής της. Εδώ αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα, πέρα από αυτό της ρευστότητας, το οποίο είναι κοινό σε όλες  τις παραγωγικές μονάδες, όπως η έλλειψη πρώτης ύλης, την οποία κατά 5% αναγκάζεται να εισάγει, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας. Ένα άλλο ζήτημα που αφορά σε αντίστοιχες μονάδες είναι η δυσκολία εξαγωγών προς αραβικές χώρες, λόγω της μη πιστοποίησης του Χαλάλ, του τρόπου δηλαδή σφαγής των ζώων. 

Το συμπέρασμα που εξήχθη και στις δύο επισκέψεις είναι πως η χώρα και κυρίως ο τόπος διαθέτει εκείνο το δυναμικό, το οποίο μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, αρκεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, με όπλο μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δυστυχώς, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στήριξη και ρευστότητα, ούτε το πως θα θωρακιστούν απέναντι στον ανταγωνισμό, ενώ η όποια μέριμνα για τη βιομηχανία περιορίζεται σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις, χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς μια εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από αυτή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει πως, το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με ενίσχυση της εργασίας και ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, με μεταρρυθμίσεις και έργα όπως, παραδείγματι, η Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.