«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης δεν πρέπει να είναι ένας κατάλογος από έργα. Εμείς θεωρούμε αντιθέτως ότι το πόρισμα για την Θράκη στο αναπτυξιακό κομμάτι πρέπει να αναφέρεται στην γενικότερη στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετήσουμε για την περιοχή,» ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρώην υπουργός τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως «βασικός στόχος θα πρέπει να είναι και ο οικονομικός αλλά και η βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος της Θράκης. Στα θεσμικά όπου εκεί κυρίως αναφερόμαστε στον τρόπο καλύτερης ενσωμάτωσης της μειονότητας στην τοπική κοινωνία, είχαμε φτάσει σε επίπεδο προεδρείου σε αρκετά μεγάλο βαθμό συγκλίσεων».

Σε περίπου δυο μήνες αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης στον πρόεδρο της Βουλής το οποίο θα επικεντρώνεται σε δυο άξονες. Ο ένας θα είναι ο αναπτυξιακός –οικονομικός και ο άλλος θεσμικός.

Ερωτηθείς για τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων και την αντίδραση των 4 Μητροπολιτών της Θράκης ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «Μου κάνει εντύπωση η συζήτηση αυτή. Δυο από τους Μητροπολίτες που συνυπογράφουν την επιστολή είχαν ζητήσει να με δουν μετά από την συμμετοχή τους στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Τους είχα δείξει το πόρισμα στο οποίο κατέληγε μέχρις εκείνη τη στιγμή η συναίνεση στο εσωτερικό του προεδρείου -στα θεσμικά υπήρχε μια σύγκλιση-  και δεν υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση που είδα στην επιστολή. Και ο λόγος που δεν υπήρξε είναι πολύ απλός: Ποτέ δεν προτείναμε στην Επιτροπή στο πλαίσιο αυτής της σύγκλισης άμεση εκλογή Μουφτή όπως βλέπω να διακινείται και πρόσθεσε: «Τί είχαμε θέσει ως κοινό στόχο; Η επιλογή του Μουφτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχει και την αποδοχή της μειονότητας. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να έχουν ένα θρησκευτικό ηγέτη που να μην είναι της αποδοχής τους. Για αυτό είχαμε προτείνει την πρότασή του και τελική επιλογή από τον Υπουργό Παιδείας από ένα ευρύτερο σώμα, το οποίο και να μην ελέγχεται από κανέναν εξωτερικά και καταλαβαίνετε τι λέω- και να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Αυτή ήταν η πρόταση στην οποία υπήρχαν συγκλίσεις στην οποία είχαμε συμφωνήσει στο Προεδρείο και αυτό σε γενικό βαθμό αποτυπώνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής».