Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“κόκκινο”) παραμένει η Ξάνθη οπως και η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Πέλλα, η Καστοριά, η Δράμα, η Ημαθία, και η Καβάλα.

Όμως στο εξής, καταργούνται τα τοπικά μίνι lock-down, αρχής γενομένης από το Σάββατο, και χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες. σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Τέλος των τοπικών lockdown

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το τέλος των lockdown, ακόμα και των τοπικών. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μια τη νύχτα στις κόκκινες περιοχές δεν θα ισχύει πλέον, ενώ δεν θα ισχύει και η απαγόρευση της μουσικής. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα που υπήρχε προ κορονοϊού.

Τα μέτρα που καταργούνται:

  • απαγόρευση στη μουσική,
  • απαγόρευση στον χορό,
  • περιορισμός στο ωράριο,
  • τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ο υπουργός είπε ότι η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην Πολιτεία και το σεβόμαστε, αλλά όπως έιπε στις κόκκινες περιοχές πλέον δεν θα υπάρχει απογόρευση κυκλοφορίας και η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά.

Συνεπώς, οι «κόκκινες περιοχές» θα χαρακτηρίζονται πλέον από την αναλυτικότερη ενημέρωση της κατάστασης σε αυτές και δεν θα συνοδεύονται από επιπλέον μέτρα. Δεν θα υπάρχει πλέον μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες και δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.

«Ελευθέρας» για εμβολιασμένους

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, Η βασική αλλαγή είναι πως στους χώρους με εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από την χρήση μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο.

Για το προσωπικό θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται.

Στους μεικτούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός τα μέτρα θα ισχύουν για 15 ημέρες και εντός αυτού του διαστήματος θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν στο σύνολό τους, ώστε να είναι πλήρως κατανοητοί. «Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός», είπε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι είναι σαφές το μήνυμα ότι «πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε».

 

Ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνει εκστρατεία πειθούς στις περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το νέο πλαίσιο ισχύει για 15 ημέρες και θα επικαιροποιηθεί θα επανεξεταστεί και θα απλοποιηθεί, στο εν λόγω διάστημα.

Γκάγκα: Στη Θεσσαλονίκη χάσαμε ένα παιδί – Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. «Στη Βόρεια Ελλάδα από τους 255 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές».

Η υπουργός τόνισε πως το σύστημα υγείας έχει πιεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. «Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς», επισήμανε.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς.

«Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.