Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας αντιδρούν στην επιχειρούμενη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Με παρέμβασή τους, ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την άμεση απόσυρση του κειμένου για την τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα Π.Κ. που αφορά στην διάδοση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

“Το συγκεκριμένο προτεινόμενο άρθρο, δημιουργεί σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που διατείνονται οι συντάκτες του ότι θα λύσει. Και τούτο διότι με τη γενικόλογη, αόριστη και παντελώς ασαφή περιγραφή δίνει το δικαίωμα αυθαίρετων ερμηνειών, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του λόγου και εν τέλει τη δημοσιογραφία. Θεωρούμε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για να  αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις” αναφέρουν οι ενώσεις.

Παράλληλα αφήνουν σοβαρές αιχμές για το πλαίσιο fact checking που εφαρμόζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνονας λόγο για ιδιωτικά μορφώμα με αμφιβόλου αξιοπιστίας κριτήρια, “φωτογραφίζοντας” συγκεκριμένο φορέα.

“Αυτό που απαιτείται άμεσα -και θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βασική συνταγή αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων- είναι η λειτουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα λειτουργεί με βάση την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών, κάτι που αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική στην Ευρώπη.  Ο ανεξάρτητος φορέας θα είναι σε θέση να εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις, θα τις αναφέρει σε μία δημόσια πλατφόρμα αποκαλύπτοντας και τους «διακινητές της ψευδούς είδησης». Και αυτό χωρίς να εμπλέκονται ιδιωτικά μορφώματα, τα οποία με αμφιβόλου αξιοπιστίας κριτήρια, παράγουν αμφισβητούμενα αποτελέσματα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας.” καταλήγει η ανακοινωσή τους.