Της Μαρίας Αμπατζή, από το ypaithros.gr

 

Η πρόθεση του νυν Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Νίκου Εφραιμίδη, να αναζητήσει νέες καλλιέργειες για τους αγρότες της περιοχής και η συνεργασία με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη, οδήγησαν τον κορυφαίο Όμιλο Besana στην απόφαση να προχωρήσει σε συμβολαιακή γεωργία φουντουκιού στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με διασφαλισμένη τιμή παραγωγού, προστατευόμενη καλλιέργεια με ολοκληρωμένη γεωργική συμβουλή και παρακολούθηση.

Η καλλιέργεια ολοκλήρωσε την τρίτη καλλιεργητική χρονιά, εκτείνεται σε 1.200 στρέμματα και υποστηρίζεται από την εταιρεία Carpus Cultura, που συνδέει τους παραγωγούς με τον Όμιλο.  Η κινητικότητα των παραγωγών δείχνει ότι μέχρι την άνοιξη του 2022 θα φυτευτούν επιπλέον 400 – 500 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από αγρότες της Θεσσαλονίκης (Λαγκαδάς) και της Χαλκιδικής για επιπλέον 300-400 στρέμματα.

Ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο καλλιέργειες όπως αυτή του φουντουκιού, μια πρώτης τάξεως εναλλακτική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ως πηγή συμπληρωματικού οικογενειακού εισοδήματος.

Έξυπνα μηχανήματα

Ο καλός σχεδιασμός της Carpus Cultura οδήγησε στην έγκριση στον Ν. 4399/2016 (Αναπτυξιακός Νόμος) επένδυσης της εταιρείας που σύστησε η ίδια με το όνομα Farma Fountouki ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά φυτεύσεις 2.000 στρεμμάτων φουντουκιών στη Θράκη που θα γίνουν την άνοιξη του 2022. Η επένδυση προβλέπει, επίσης, την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας, ξήρανσης, σπαστήρα, διαλογής για τα 2.000 στρέμματα, αλλά και τα παραγόμενα με συμβολαιακή γεωργία φουντούκια.

Η εταιρεία προβλέπει την επόμενη διετία να έχουν φυτευτεί συνολικά 5.000 στρέμματα. Οι καλλιεργητές φουντουκιού τηρούν όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η συμβολαιακή γεωργία με τους Ιταλούς, ταυτόχρονα όμως εφευρίσκουν τρόπο να κάνουν έξυπνη την καλλιέργεια. Στα Ρύζια Έβρου, η ομάδα της ΕΒΡΟΓΑΙΑ ΑΕ με την αρωγή γεωπόνων διαμόρφωσε μια πατέντα 4×4 μέτρων, η οποία, προσαρμοσμένη σε τρακτέρ, επιτυγχάνει εύκολη φύτευση και ταυτόχρονη τοποθέτηση αρδευτικού συστήματος μέσα σε 15 λεπτά ανά στρέμμα. Η ιδέα μεταφέρεται σταδιακά σε όλους τους φουντουκοπαραγωγούς.

Η βοτανολογική ανάπτυξη των φυτών στη Θράκη είναι έναν χρόνο μπροστά. Οι φυτεύσεις του Απριλίου του 2019 στην Ουκρανία είναι σαν τις δικές μας την άνοιξη του 2020. Κερδίζουμε σε βλαστική περίοδο ένα 20ήμερο την άνοιξη κι ένα 20ήμερο το φθινόπωρο, άρα τέσσερις μήνες στα τρία χρόνια». Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι παραγωγοί με την εκπρόσωπο του Ομίλου στην Ελλάδα είναι διάρκειας 13 ετών συν 10 και περιλαμβάνουν την παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού και τεχνική υποστήριξη. Το ενδιαφέρον του Ομίλου αποδείχθηκε και από την παρουσία του προέδρου της εταιρείας Giuseppe Calcagni στην Ξάνθη στο ξεκίνημα της συνεργασίας.

Οι έξυπνοι παραγωγοί έχουν το πλεονέκτημα να καλλιεργούν σε κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα, γι αυτό και η αξιολόγηση από την Besana για τον εγκλιματισμό των φυτών είναι υψηλή. Γεωπόνοι της εταιρείας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έγιναν συγκρίσεις με το Καζακστάν και την Ουκρανία, που μετρούν περισσότερα από 15.000 στρέμματα.

ypaithros.gr