Με τίτλο “Η Ξάνθη είναι πολύ μακριά από λογικές «αποκλεισμών» και «διακρίσεων»” ο Δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του το απόγευμα, απάντησε στην καταγγελία του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν περί αποκλεισμού των μειονοτικών βουλευτών από την κατάθεση στεφάνου, σημειώνοντας ότι τυπικά αυτό δεν προβλέπεται για κανένα βουλευτή και ότι θα έπρεπε, για όποιον το επιθυμεί, να έχει οριστεί ως εκπρόσωπος του κόμματός του. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Έκπληξη προκάλεσε η «καταγγελία» του βουλευτή Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν στο τουίτερ, περί… «αναίτιου αποκλεισμού» των μειονοτικών βουλευτών από την κατάθεση στεφανιών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης για την 102η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Δήμος Ξάνθης, για την αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων -αλλά και εντυπώσεων- αναφέρει τα εξής:

Βάσει του πρωτοκόλλου που ακολουθείται στις εκδηλώσεις εορτασμού των Τοπικών Επετείων σε όλη την ελληνική επικράτεια, στεφάνι καταθέτει ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, που ορίζεται να συμμετάσχει σε αυτές, ο οποίος και εκπροσωπεί θεσμικά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας από τους τρεις βουλευτές της περιοχής μας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) δεν κατέθεσε στεφάνι.

Εντούτοις, οι βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την τόσο σημαντική όσο και συμβολική πράξη, ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους -αρκεί βεβαίως οι πολιτικοί τους φορείς, με έγγραφό τους να έχουν ενημερώσει εγκαίρως τον Δήμο Ξάνθης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι αυτό δε συνέβη…

Είναι απορίας άξιον, πώς ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός, όπως ο κ. Μπαράν Μπουρχάν, δε γνωρίζει αυτήν την τυπική διαδικασία, κυρίως όταν ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως βουλευτής, σε ανάλογη εκδήλωση πέρσι, έχει παρακολουθήσει τις καταθέσεις στεφάνων από τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας -στους οποίους και πάλι δεν συμπεριλαμβανόταν- χωρίς, ωστόσο τότε να εκφράσει την παραμικρή διαμαρτυρία.”