Δημόσια διαφωνία μεταξύ του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και των τριών μειονοτικών βουλευτών της Θράκης προκύπτει μετά τις δηλώσεις του τελευταίου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας γύρω από την εκλογή μουφτήδων και σε συνέχεια της επιστολής των Μητροπολιτών της Θράκης στον Πρωθυπουργό και την ανοιχτή διαφωνία τους με την Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της εκλογής μουφτήδων που αναφέρουν ότι προωθεί η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, διαβεβαίωσε πως “δεν υπάρχει κανείς στο χώρο της Θράκης που να ζητάει εκλογή Μουφτή από το λαό, μήτε από τους Μουφτήδες, μήτε από τους μουσουλμάνους βουλευτές”, φράση που προκάλεσε την παρέμβαση των βουλευτών ενώ έκανε λόγο για ξαφνική παρέμβαση της Διακομματικής σε θεσμικά θέματα τονίζοντας πως «το Προξενείο κρατώντας τους ψευτομουφτήδες που δεν τους αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος θα τους φέρει για να τους εκλέξει ο λαός” ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 

Αντιδράσεις από Ζεϊμπέκ και Μπαράν -Ιλχάν

Το απόγευμα της Κυριακής, με ανάρτησή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ αντέδρασε λέγοντας ότι ο ίδιος, και ως μέλος της Διακομματικής, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εκλογής Μουφτήδων.

“Σχετικά με τις δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας περί εκλογής Μουφτή και αναφορά στο πρόσωπο μου, <ότι συμφωνώ στην μη εκλογή Μουφτη>, θέλω να σας διαβεβαιώσω ως τακτικό μέλος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη στην Θράκη και ως βουλευτής ότι σε όλες μου τις δηλώσεις έχω ταχτεί υπέρ της εκλογής του Μουφτή αλλά και των Διαχειριστικών επιτροπών. Άλλωστε, η εκλογή προβλέπεται ήδη από την συνθήκη της Λωζάνης και αποτελεί θρησκευτικό δικαίωμα της μειονότητας. Αντίθετα, νομίζω ότι παγκόσμια πρωτοτυπία συνιστά η μη εκλογή του θρησκευτικού ηγέτη στην περιοχή μας. Παρόλαυτα, ως μέλος της διακομματικής επιτροπής οφείλω να ενημερώσω ότι δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργασίες της επιτροπής δεν φαίνεται να είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τους διακηρυκτικούς της στόχους.”

Λίγα λεπτά μετά με κοινή δήλωσή τους οι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν και Ιλχάν Αχμέτ, ανέφεραν:

“Ακούσαμε με έκπληξη και απογοήτευση τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου σε κρατικό ραδιόφωνο, περί της άποψης μας για την εκλογή Μουφτήδων στην Θράκη.  

Συνιστούμε στον κ.κ. Άνθιμο να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις χωρίς να ερμηνεύει τις απόψεις τρίτων. Πέραν του προφανούς λάθους της ερμηνείας,  δεν είναι ούτε πρέπον ούτε ευγενικό εκ μέρους του. 

Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης και ακώλυτης έκφρασης της βούλησης των πολιτών της Μειονότητας και επίλυσης επιτέλους των ζητημάτων των Μουφτήδων στην Θράκη, σύμφωνα με τις Συνθήκες. 

Επιπλέον, θέλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι τα θεσμικά ζητήματα της Διακομματικής Επιτροπής δεν μπορούν να αποτελούν παίγνιο μεταξύ θεσμικών παραγόντων που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν την Βουλή, τα κόμματα και τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού σε όλα τα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας αντιστρατεύονται το κράτος δικαίου και πληγώνουν την Μειονότητα στην Θράκη. 

Η συμπερίληψη στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής των αιτημάτων μας, που αποτελούν την πραγματική βούληση των συμπολιτών  μας είναι επιτακτική και αδήριτη ανάγκη.”

Από τον Άδωνι άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, από τον Άδωνι Γεωργιάδη κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, ο ο οποίος σε κομματική εκδήλωση στην Ξάνθη είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Μουφτήδων υπό όρους, δήλωση που είχε προκαλέσει μια μικρή αναστάτωση στα τοπικά στελέχη.