Τις νέες προοπτικές στον τομέα της στοχευμένης αλλά και ευρείας προβολής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ξάνθης και της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή, που δρομολόγησε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης  στο έργο Developing ecotourism net in Black Sea Region – Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, με ακρωνύμιο ECOTOUR-NET, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENI CBC Joint Operational Programm BLACK SEA BASIN 2014-2020”, παρουσίασε , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο project manager του προγράμματος,  Μιχάλης Πουσπουρίκας.

Στόχος και αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος- όπως άλλωστε όλων- είναι οι συνέργειες και  η δικτύωση χωρών με στόχο την επίτευξη κοινού αποτελέσματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επεσήμανε ότι εκπονήθηκε μελέτη χάραξης τεσσάρων διαδρομών, δυο ποδηλατικών και δύο πεζοπορικών, οι οποίες μέσα στο επόμενο διάστημα θα προβληθούν εντός και εκτός χώρας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα ξεκίνησε καμπάνια προβολής προκειμένου να επικοινωνηθεί το προϊόν που παράχθηκε και πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σε επιχειρηματίες της τουριστικής μας αγοράς, ώστε να αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα από τους επιχειρηματίες.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Ξάνθης, αναφέρει:

Ο Δήμος Ξάνθης, το διήμερο 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2021, διοργάνωσε Διακρατικό Συνέδριο με τίτλο: «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας», στα πλαίσια της δράσης “Developing Ecotourism net in Black Sea Region” («Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας»), με ακρωνύμιο ECOTOUR-NET, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ENI CBC Joint Operational Programme BLACK SEA BASIN 2014-2020”. 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο όποιος αφού καλωσόρισε τους Έλληνες και τους  ξένους συμμετέχοντες, ανέλυσε τον σχεδιασμό του Δήμου Ξάνθης για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του τόπου, τονίζοντας ότι: «Η περιοχή μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοτουριστικής δραστηριότητας. Τα πλεονεκτήματα της είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ξάνθη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα ολιστικό παράδειγμα οικοτουριστικής Ανάπτυξης.»

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές ομιλίες, όπως η παρέμβαση της Υφυπουργού Τουρισμού κας. Σοφίας Ζαχαράκη, που έθεσε τους άξονες της πολιτικής της χώρας για τον Οικοτουρισμό γενικά, αλλά και για τα πλεονεκτήματα της περιοχής της Ξάνθης, της Δντριας του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Διονυσοπούλου Παναγιώτας, που τοποθετήθηκε σχετικά με τις τεχνικές ανάπτυξής του τουρισμού, της Γενικής Δντριας του ΣΕΤΕ κας. Γάτσου Μαρίας που ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΕΤΕ και ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία των τουριστικών επιχειρήσεων, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Τσώνη Αθανάσιου για τη τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, καθώς και του μέλους της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Αμβροσιάδη Παναγιώτη, που παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Ξάνθης και σε επίπεδο Δήμου και γενικότερα, όπως επίσης και τα αποτελέσματα του EcoTour-Net.

Πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τους κ. Παυλίδη Γεώργιο, Δντή Ερευνών- Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την κα. Παναγιώτου Ανθή- Ειδική Συνεργάτη Επιμελητηρίου Ξάνθης, του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη- Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου, του κ. Μιχαηλίδη Ηλία- Επιχειρηματία Εναλλακτικού Τουρισμού- RIVERLAND, του κ. Ψωμά Αναστάσιου, ιδιοκτήτη του CDF TRAVEL, που όλοι παρουσίασαν καλές πρακτικές οικοτουρισμού στη περιοχή μας και προτάσεις ανάπτυξης και βελτίωσης των παραγόντων ζήτησης  τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσιάσεις των εταίρων του προγράμματος από τη Διοικητική Περιφέρεια Sile (Τουρκία), το Περιφερειακό Ταμείο για την υποστήριξη της καινοτομίας, την Περιφέρεια Zaporizhzhia (Ουκρανία), τον Δήμο Ξάνθης (Ελλάδα), τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό Καυκάσου  (Γεωργία) και τον Δήμο Byala (Βουλγαρία).

Προσκεκλημένοι επίσης για να παρακολουθήσουν το συνέδριο ήταν εκπρόσωποι της HATTA (Ελληνικός Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), δημοσιογράφοι από ΜΜΕ που ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς και εμπλεκόμενοι, από την περιοχή μας, με τον κλάδο του τουρισμού.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους εταίρους οι διαδρομές που χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε όλες τις χώρες και έπειτα σε στρογγυλά τραπέζια Έλληνες και ξένοι συνδιαμόρφωσαν 5 τουριστικά πακέτα, τα οποία και θα προωθηθούν διεθνώς για προσέλκυση επισκεπτών οικολογικού τουρισμού. Στο τέλος της δεύτερης μέρας, οι εκπρόσωποι των εταίρων, με τη συνοδεία εκπροσώπων του Δήμου Ξάνθης, μετέβησαν στη περιοχή της Σταυρούπολης όπου επισκέφθηκαν τις τοπικές διαδρομές (2 πεζοπορικές και 2 ποδηλατικές).

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έκλεισε με απόλυτη επιτυχία και τα αποτελέσματα του θα αξιοποιηθούν,  ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό νέο προϊόν στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ξάνθης, στο πεδίο των τουριστικών υποδομών.