Την αντίδραση των 4 Μητροπολιτών της Θράκης, που αποστέλλουν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό σε σκληρό τόνο, προκαλεί η πρόθεση της Προέδρου της Διακομματικής για τη Θράκη, Ντόρας Μπακογιάννη, να εισηγηθεί την εκλογή Μουφτήδων από συγκεκριμένο εκλεκτορικό σώμα, στη Θράκη.

Για την ύπαρξη της σχετικής επιστολής κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, που δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής.:

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:  

«Ε, δε θα νομοθετήσουμε τους Χομεϊνί στην Θράκη!» είπε στην «Εστία» Μητροπολίτης της περιοχής αναφερόμενος στην αποστολή της τετρασέλιδης επιστολής στον πρωθυπουργό, η ύπαρξη και το περιεχόμενο της οποίας παραμένουν απόρρητες.

Και συνέχισε: «Ο Μουφτής στην Ελλάδα είναι και δικαστής. Δεν μπορεί να εκλέγεται» ενώ προσέθεσε ότι «η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει ποτέ χαλιφάτο!».

Οι Μητροπολίτες, κατόπιν όλων αυτών, ζητούν όπως το πόρισμα της διακομματικής να περιοριστεί στην εισήγηση λήψεως μέτρων για την ανάπτυξη της Θράκης και να εγκαταλειφθεί η απόπειρα νομοθέτησης για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», οι τέσσερις Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από μέλη της διακομματικής επιτροπής και άλλα κέντρα ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει τη σύσταση ενός ευρέως εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας, τα οποία θα εκλέγουν στο μέλλον τους θρησκευτικούς λειτουργούς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο.

Σύμφωνα με άλλα μέλη της διακομματικής, όμως, το εκλεκτορικό σώμα ως ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και ο διορισμός του Μουφτή θα γίνεται στο μέλλον από ειδική συμβουλευτική επιτροπή εξεχόντων μελών της μειονότητας της Θράκης, η οποία θα διορίζεται από την Πολιτεία.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης να αποστείλουν κείμενο διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, προκάλεσε την ενόχληση της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να του απευθύνει «διάβημα διαμαρτυρίας» για τη στάση των Μητροπολιτών, καταλήγει η εφημερίδα.