Για τον τρόπο που πέρασε από τα δημαρχιακά έδρανα σε αυτά της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και για τον απολογισμό των 2 ετών της νέας δημοτικής αρχής, με σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της, καθώς και σε άλλα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο xanthi2.gr, ο πρώην Δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές του 2019, αποδίδει την ήττα από τον Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, στην αθέτηση της συμφωνίας που υπήρξε ανάμεσα στον ίδιο και παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς τη στήριξη άλλων παραγόντων ενώ όσον αφορά στην απλή αναλογική, αν και τη θεωρεί δικαιότερο σύστημα, σημειώνει ότι ήταν αναγκαίες κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να μπορούν να διοικηθούν οι Δήμοι. Πάντως, κατηγορεί έντονα τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει, ούτε δια ζώης ούτε με τηλεδιάσκεψη αλλά μόνο δια περιφοράς, εντοπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας στην κατάσταση που επικρατεί. Πρόβλημα εντοπίζει και στην υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις υπερξουσίες των Επιτροπών.

Ασκεί ιδιαίτερη κριτική για το θέμα της οικονομικής διαχείρισης, σημειώνοντας ότι από την ανάληψη της εξουσίας έχουν γίνει μόλις 4 δημοπρασίες ενώ, όπως υποστηρίζει, στα δύο χρόνια έχουν γίνει αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε πολύ συγκεκριμένους προμηθευτές, από τα στοιχεία που έχει εντοπίσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Παράλληλα, απαριθμεί μια σειρά από έργα, παρεμβάσεις και μελέτες που προχώρησαν στο Δήμο καθώς και προγράμματα στα οποία συμμετείχε, ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι αυτή η πορεία δεν συνεχίζεται από τη νυν δημοτική αρχή. Τέλος, ερωτηθείς για το πολιτικό του μέλλον, απαντά πως παραμένει στην αυτοδιοίκηση, υποννοώντας ότι στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική.

“O νυν Δήμαρχος στηρίχθηκε από παράταξη που είχαμε συμφωνήσει και άλλους παράγοντες”

Σχολιάζοντας την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ο Τζεμίλ Καπζά σημειώνει: “Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την εκλογική αναμέτρηση. Η  αναμέτρηση αυτή του 2019 είχε πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ειδικά για το Δήμο Μύκης. Με τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία,  για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα εκλογικό σύστημα πολύ «πρωτότυπο» για τα ελληνικά δεδομένα. Δύσκολα εφαρμόσιμο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τον εκλογικό αγώνα. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι  αλλά και οι ψηφοφόροι είχαν μπερδευτεί. Έγιναν  πολλά λάθη στις κάλπες. Το γεγονός ότι  οι περιφερειακές εκλογές έγιναν ταυτόχρονα  με τις δημοτικές αλλά και τις ευρωεκλογές δυσκόλεψε ακόμα πιό πολύ τους πολίτες.  Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω δύο λόγια για το νόμο της απλής αναλογικής. Μπορεί να είναι ένα πιό ορθόδοξο και δίκαιο σύστημα αλλά δεν ταίριαζε με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστεί. Δυσκόλευε πάρα πολύ την λειτουργία του δήμου. Για αυτό λοιπόν καλώς που έγιναν οι αλλαγές αυτές και επιστρέψαμε στο σύστημα που δίνει την δυνατότητα να διοικήσει ο πλειοψηφών δήμαρχος. Σας το λέω αυτό διότι εάν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές πριν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τώρα πολύ δήμοι στην χώρα μας δεν θα ‘μπορούσαν να εκτελέσουν έργα ούτε να λειτουργήσουν σωστά.”

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρει: “Η Κίνηση Πολιτών στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, στην πρώτη Κυριακή ήρθε πρώτη με διαφορά 800+  ψήφων. Αυτό το αποτέλεσμα και μόνο απέδειξε ότι η περισσότεροι δημότες του Δήμου Μύκης ήταν ευχαριστημένοι  από την διοίκηση του Δημάρχου Καπζά Τζεμήλ  και ήθελαν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Στη δεύτερη Κυριακή ενώ είχαμε μελετήσει και συμφωνήσει με μια παράταξη να συνεργαστούμε, την τελευταία στιγμή ξαφνικά άλλαξαν την πορεία τους και στάθηκαν απέναντι μας. Ήμασταν μόνοι οι πιστοί ψηφοφόροι εναντίον όλων. Η δύναμη του νυν δημάρχου είναι μετρημένη και φανερή. Τον στήριξαν οι άλλες παρατάξεις και κάποιοι παράγοντες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ είμαι περήφανος με τους πιστούς αδελφούς φίλους και υποστηριχτές της παράταξης μας. Εμείς είμαστε σαν μια οικογένεια. Δεν μας ένωσε ποτέ το προσωπικό η κάποιο άλλο συμφέρον. Για αυτό το λόγο παραμένουμε ενωμένοι και δυνατοί. Κάποιοι κύκλοι έλεγαν διάφορα ψέματα και ότι δεν πρέπει να ξαναβγεί ο Καπζά. Το έκαναν πράξη. Αλλά τώρα ακούω δεξιά και αριστερά και ειδικά αυτοί που στήριξαν τον νυν δήμαρχο την δεύτερη Κυριακή να λένε, «Λάθος κάναμε που στηρίξαμε αυτόν, χίλιες φορές καλύτερος ήταν ο Καπζά.» Δεν το λέω εγώ. Είναι λόγια των δημοτών. Και αυτές οι εξελίξεις με κάνουν να νιώθω όμορφα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα πράξει πολύ διαφορετικά στις επόμενες εκλογές. Μπροστά μας έχουμε ακόμα δυο χρόνια. Πολλά θα δούμε και πολλά θα ακούσουμε  ακόμα. Εμείς ως παράταξη παραμένουμε ενωμένοι. Παρακολουθούμε στενά της εξελίξεις στο δήμο ασχέτως αν ο νυν δήμαρχος δεν θέλει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη” σημειώνει και αφήνει ένα υπαινιγμό, τον οποίο αναλύει περαιτέρω:

“Από την αρχή της πανδημίας το Δημ. Συμβούλιο συνεδριάζει μόνο τηλεφωνικά”

Βιώνουμε  μια πολύ διαφορετική περίοδο με τον covid-19.  Αυτή η πολύ επικίνδυνη πανδημία μας έχει στερήσει πάρα πολλά. Εκατομμύρια κόσμος έχει χάσει την ζωή του. Ακόμη χιλιάδες νοσούν, χιλιάδες πεθαίνουν καθημερινά. Και στην περιοχή μας κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Από την άλλη μεριά όμως έστω και με δυσκολία η ζωή συνεχίζεται. Στους πρώτους  μήνες ήταν λογικό να μην υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Όμως πολύ σύντομα μετά από κάποιους μήνες το υπουργείο Εσωτερικών μερίμνησε και ετοίμασε ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των δήμων στην Ελλάδα. Με το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Μυκης ούτε καν ασχολήθηκε. Εμείς ως παράταξη, αλλεπάλληλες φορές, προτείναμε στο προεδρείο του Δημοτικού συμβούλιου για συνεδριάσεις είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη. Οι δυνατότητες υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν. Ακόμα και για συνεδριάσεις δια ζώσης. Προτείναμε να συνεδριάσουμε σε αίθουσα κάποιου άλλου δήμου, προτείναμε επίσης έστω και μια φορά να συνεδριάσουμε σε ένα ανοιχτό χώρο σε ένα  γήπεδο. Να μας ακούσει και ο κόσμος. Δύστυχώς ο κύριος Δήμαρχος δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις μας. Αποφεύγει την δημοκρατική συνέλευση. Αποφεύγει να ακούσει την φωνή του λαού, της αντιπολίτευσης. Μήπως φοβάται κάτι;  Που θα πάει όμως, θα έρθει η ώρα που θα τα πούμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

 Ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι αυτός που έλεγε σε σύμβουλο της αντιπολίτευσης : «Δεν σας θέλω να μπλέκεστε στα πόδια μου».  Αυτό το είπε δήμαρχος! “

Παράλληλα, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ώστε τα δημοτικά να συμβούλια να επανέλθουν σε φυσιολογικούς όρους:  “Και τώρα με ανοιχτή πρόσκληση το καλώ να μεριμνήσει για να γίνουν τα δημοτικά συμβούλια δια ζώσης ή τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη. Να μην κρύβετε πίσω από μια νομοθεσία και να συνεχίζει να συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο με τηλέφωνο. Και κατι επιπλέον. Μέχρι πολύ πρόσφατα ακόμα και η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδρίαζαν δια του τηλεφώνου. Ενώ από την άλλη, εκείνη την περίοδο  δημοσίευε φωτογραφίες με περισσότερα από τα επιτρεπόμενα άτομα στο γραφείο του και μάλιστα χωρίς μάσκα.  Δυστυχώς είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που ακόμα οι συνεδριάσεις γίνονται τηλεφωνικώς.”

Παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα και στην αντιπολίτευση, εφόσον η αναλογία δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης είναι 7 προς 20. “Ο δήμαρχος με μόλις 7 συμβούλους προσπαθεί να διοικήσει. Δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Και οι παραιτήσεις δικών του συμβούλων είναι στο προσκήνιο. Η αντιπολίτευση στο σύνολο έχει 20 συμβούλους. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όλοι μαζί μπορούν να κάνουν πολλά. Ας το σκεφτούν καλά.|

Ειδικότερα σε σχέση με τον τρόπο που διοικούνται πλέον οι Δήμοι αναφέρει ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την λειτουργία των οργάνων όπως το δημοτικό συμβούλιο και οι επιτροπές έχει κατά κάποιο τρόπο έχει υποβαθμίστεί το δημοτικό συμβούλιο. “Σχεδόν όλες οι αποφάσεις  παίρνονται στις επιτροπές και ειδικά στην οικονομική επιτροπή, στην οποία ο δήμαρχος εκ του νόμου έχει την πλειοψηφία. Πλέον ότι δεν ψηφίζεται στο ΔΣ περνά από την οικονομική επιτροπή στην οποία έχει και διορισμένα μέλη από τον δήμαρχο. Πόσο δημοκρατικό είναι το σύστημα αυτό; “

 “Εμείς αφήσαμε έναν νοικοκυρεμένο δήμο. Τώρα έχει πάρει τη φόρα με τις απευθείας αναθέσεις. “

Ιδιαίτερη είναι η κριτική για τις απευθείας αναθέσεις που έχουν γίνει από το Δήμος αναφέροντός “Εμείς αφήσαμε έναν νοικοκυρεμένο δήμο. Τώρα έχει πάρει τη φόρα με τις απευθείας αναθέσεις”

Πιο αναλυτικά, σημειώνει:

“Από την 1-9-2019 έως 31-8-2020 στο σύνολο οι απευθείας αναθέσεις είναι 978.913,68 Ευρώ. Μπορεί και παραπάνω αλλά σίγουρα όχι λιγότερα. Μόνο για το διάστημα αυτό κάποιοι πήραν από 4,5,13,15 απευθείας αναθέσεις της τάξεως των 290.000 Ευρώ, 105.000 Ευρώ, 76.000 Ευρώ, 47.000 Ευρώ.

Από 1-9-2020 έως 31-8-2021 το σύνολο των απευθείας αναθέσεων είναι 1.013,993,56 Ευρώ. Και πάλι κάποια ονόματα έχουν πάρει από 4,5,8,12 απευθείας αναθέσεις της τάξεως των 27,000 Ευρώ,  47,000 Ευρώ 79,000 Ευρώ, 87,000 Ευρώ,107,000 Ευρώ. 

Από την 1-9-2019 έως και σήμερα διαπιστώσαμε μόλις για 4 δημοπρασίες να έχουν αναρτηθεί εντάλματα. Τα στοιχεία αυτά είναι από τα εντάλματα που είναι αναρτημένα στο  σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Μύκης.   

Νομίζω γίνετε μεγάλη σπάταλη. Εάν ρίξετε μια ματιά στα εντάλματα που έχουν εκδοθεί και σε ποιους συγκεκριμένους θα καταλάβετε πολλά πράγματα. Ο δήμαρχος με κάθε τρόπο αποφεύγει τις δημοπρασίες. Γιατί άραγε; 

Δυο χρόνια στο τιμόνι του δήμο έως τώρα, αποτέλεσμα μηδέν. Ευτυχώς του παραδώσαμε ένα μεγάλο φάκελο με μελέτες, χρηματοδοτήσεις, έργα υπό δημοπράτηση,  δημοπρατημένα. Αντί να το εκτιμήσει και να πει δημόσια ένα ευχαριστώ με κάθε τρόπο προσπαθεί να βαφτίζει δικά του τα έργα αυτά.  Παρόλο αυτά  βλέπουμε έως τώρα ούτε τα έτοιμα δεν κατάφερε να εκτέλεσει. Δεν είδαμε κανένα έργω ουσίας. Μεγάλο έργο το οποίο θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Το να επισκευάσεις μια δεξαμενή, να καθαρίσεις ένα αγροτικό δρόμο ή να διορθώσεις μια βλάβη στη ύδρευση δεν είναι έργο. Είναι η υποχρέωση κάθε διοικήσεως. Τι Συμπεριφορά είναι αυτή; 

Ακούμε ότι ο δήμαρχος δεν δέχεται και πολύ κόσμο στο γραφείο του όχι όμως λόγω του COVID-19.  Αποφεύγει  να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Διαλέγει και ξεχωρίζει κόσμο. Εκτός από τους στενούς του συνεργάτες,  τους  υποστηριχτές του,  ο απλός πολίτης δύσκολα μπαίνει στο γραφείο του δημάρχου. Στις ελάχιστες επισκέψεις που κάνει στα χωριά προσπαθεί να κάνει παζάρια με το κόσμο λέγοντας μάλιστα ότι «Εάν δεν μου δώσετε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ή εάν δεν με ψηφίσετε τίποτα δεν θα σας κάνω».  Μεγάλες και βαριές κουβέντες.  Τουλάχιστον αυτό μας μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής. “

“Ό,τι εκτελείται στο Δήμο αυτή τη στιγμή, είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής”

Ερωτηθείς για τα έργα και τις μελέτες που ολοκληρώθηκαν ή ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάνει λόγο για μεγάλο έργο υπό δύσκολες συνθήκες: Εμείς παλέψαμε ίσως στη πιο δύσκολη περίοδο. Την περίοδο των μνημονίων. Την εποχή που η χώρα μας έδινε μεγάλη μάχη για να σωθεί η οικονομία. Μας επηρέασε πάρα πόλη αυτή η κατάσταση. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις συνέχεια μειωνόταν. Φτάσαμε στο σημείο να μας ζητήσουν και τα διαθέσιμα  στις ιδιωτικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αρκετά χρήματα για μελέτες. Περίπου 500 χιλιάδες ευρώ για μελέτες. Τις περισσότερος τις ξεκινήσαμε,  κάποιες ολοκληρώσαμε και αφήσαμε και διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο. Κατ’ αρχήν κάναμε μια μεγάλη μελέτη για την ύδρευση, ύψους ερίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης  τη μελέτη για το βιολογικό καθαρισμό στο Κένταυρο,  4 εκατομμύρια ευρώ. Μελέτη για την ανακύκλωση,  300 χιλιάδων ευρώ. Τα press container τα οποία εξασφαλίσαμε το 2019, ακόμα να τα θέσει σε λειτουργία. Μελέτη για την παιδική χαρά στο Ωραίο, 170.000 ευρώ. Μελέτες για αθλητικές εγκαταστάσεις,  υπαίθριους χώρους. Μελέτη για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλαγή λαμπτήρων και συστημάτων στο δημοτικό φωτισμό. Το Κέντρο Κοινότητας.  Ύδρευση  για τον οικισμό Εχίνου. Το Γήπεδο της Σμίνθης.  Εντάξαμε μελέτη στο πρόγραμμα INTERREG GR-BG για τα ιαματικά λουτρά των θερμών. Ακόμα και αυτό το έργο προσπαθεί να το βαφτίσει δικό του. Με αυτό το έργο καταφέραμε  για πρώτη φορά στη ιστορία του δήμου, η Μύκη να γίνει επικεφαλής εταίρος. Αλλά ούτε αυτό κατόρθωσε να κρατήσει. Και αλλά πολλά. Εμείς του παραδώσαμε έναν έτοιμο φάκελο με διάφορες μελέτες. Ο κύριος δήμαρχος, ο οποίος μας ειρωνευόταν με τον σύνηθες δικό του  τρόπο τώρα οι μελέτες και τα δικά μας έργα του έχουν έρθει σαν σωσίβιο. Αλλά ούτε αυτό μπορεί να αξιοποίησει.

Αυτήν την στιγμή ό,τι εκτελείται σχεδόν,  όλα τα έργα προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση. Την διετία που πέρασε και λόγω του COVID-19 είχε την δυνατότητα να πάρει επιπλέον προσωπικό, εργάτες. Ναι, είδαμε τα ονόματα: Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, υποστηριχτές, οπαδοί. Και πόσο ήταν το όφελος από το προσωπικό αυτό; Δίμηνα, τετράμηνα πολλά, άτομα πολλά. Αλλά έργο πουθενά. “

“Παραμένω στην τοπική αυτοδιοίκηση”

“Εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε για το καλό του τόπου και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κόσμος περιμένει έργα, περιμένει εξυπηρέτηση. Ο κύριος δήμαρχος αντί να σταθεί στο έργο του, ακόμα ασχολείται και προσπαθεί να λασπολογεί με κάθε τρόπο τον Καπζά. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά να αξιολογούν και πιστεύω ότι θα το πράξουν.” σημειώνει και καταλήγει λακωνικά σε ό,τι αφορά το πολιτικό του μέλλον: “Είμαι ενεργός στη τοπική αυτοδιοίκηση από το 2009. Παραμένω στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί  πιστεύω ότι ο κόσμος και ειδικά ο δήμος Μύκης έχει την ανάγκη την διοίκηση Κίνηση Πολιτών.”