Ένα ακόμη επεισόδιο στην πολύκροτη υπόθεση της διακοπής των 4 μεγάλων διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούσε η ομάδα του Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αποτελεί η παραπομπή στο ακροατήριο με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση 4 μελών της προηγούμενης διοίκησης μετά από έγκληση του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Τα 4 μέλη κατηγορούνται ότι σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Συγκλήτου του ΔΠΘ το 2016 είχαν ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής είχε σωρεία από ατασθαλίες καθώς και παρατυπίες με τα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ότι δεν υπήρχαν παραδοτέα και ότι το Πανεπιστήμιο κινδύνευε με καταλογισμό εκατομμυρίων.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Πρόκειται για ερευνητικά έργα που κατήγγειλαν ή διέκοψαν ως μέλη της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, για τα οποία στη συνέχεια η OLAF, ερευνώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς δεν υπήρξε κάποιο εύρημα, όπως αντίστοιχα έπραξαν ο ΣΔΟΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΑΕΙ.

Για τη βασική υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται και πάλι τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης, υπάρχει σε εξέλιξη άλλη διαδικασία για τη διερεύνηση τέλεσης ή μη σοβαρών αδικημάτων όπως η απιστία και η παράβαση καθήκοντος. Αντίθετα, για την δε υπόθεση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη NASA και άλλους φορείς, έχει απαλλαγεί ο Καθηγητής Β. Τσαουσίδης με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ξάνθης τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια ο ίδιος είχε κάνει λόγο για “απόπειρα πρωτοφανούς προσπάθειας οικονομικής, ακαδημαϊκής και ηθικής εξόντωσής του”  και ότι τα μέλη αυτά δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά ενώ κατήγγειλε τις νυν πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ ότι καλύπτουν δικαστικά του διωκόμενους.

Ο ίδιος ο Βασίλης Τσαουσίδης, μετά τη νέα εξέλιξη, σχολίασε στο facebook: