Mε τα εγκαίνια της έκθεσης Body that mater, το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε το Festival of Queer Approaches, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη.

Το Festival of Queer Approaches θα διαρκέσει μέχρι τις  7/10 με στόχο να βάλει στη δημόσια συζήτηση τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ ζητήματα, να μιλήσει για την ορατότητα, τους αποκλεισμούς και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη κοινωνία της Ξάνθης, όπου η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της τοπικής ταυτότητας, έρχεται το φεστιβάλ να ανοίξει θέματα που προσεγγίζουν την σωματική εγγύτητα, το βίωμα, την επιθυμία, την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, την σεξουαλική απελευθέρωση, τον επαναπροσδιορισμό της οικογένειας, τα γυναικεία και τα LGBTQI+ δικαιώματα.

Η Έκθεσης Φωτογραφίας  γίνεται στο χώρο του Black Box και συμμετέχουν:

2 Solo Retrospective Projections
DÉMAS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
DEATH TO SYMBOLS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΗΣ
Μετά τα εγκαίνια Ακολουθεί Street Party με Dj Set
ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17.09-22.09
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΡΓΙΑΣ: 18:00-21:00
Η έκθεση απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και η βιντεοσκόπηση.

Πώς συστήνονται και ποιους ευχαριστούν οι διοργανωτές:

Το 2018 γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε το φεστιβάλ αυτό, ως πρόσωπα που είχαν την επιθυμία να κάνουν κάποιες δράσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ορατότητας για ΛΟΑΤΚΙΑ+ θέματα και την έμφυλη βία στη πόλη μας. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε ετερόκλητες φωνές, βιώματα, σκέψεις, οπτικές πάνω στα έμφυλα/ ΛΟΑΤΙΚΙΑ+ ζητήματα ώστε να δημιουργηθεί ένας διάλογος και μια διαθεματική προσέγγιση.

Ζούμε σε μια κοινωνία που στην πράξη δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα βήμα σε θέματα ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, αντιθέτως με την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει βλέπουμε ότι η κοινωνία πολώνεται και οι έμφυλες διακρίσεις ενισχύονται. Αυτό βιώνεται ακόμα πιο έντονα σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η Ξάνθη. Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα στερούνται την ορατότητα και το δημόσιο χώρο που τους αναλογεί ή αναγκάζονται να έχουν ορατότητα μέσω άλλων ταυτοτήτων, πιο αποδεκτών από το κοινωνικό σύνολο. Αναγνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ σε μια επαρχιακή πόλη, είναι μια μορφή αντίστασης, ορατότητας σε ένα μη τόπο ύπαρξης.

Για να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή αντιμετωπίσαμε αρκετά εμπόδια, τόσο στην οικονομική του στήριξη όσο και στη χωρική του ύπαρξη. Η υγειονομική κρίση του COVID-19 μας έκανε να περιοριστούμε, να αναβάλουμε όλο το σχεδιασμό που είχαμε κάνει και να τον επανασχεδιάσουμε. Ωστόσο, μας έκανε να πειστούμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί, γιατί το κοινωνικό πλαίσιο γίνεται πιο ασφυκτικό από ποτέ, οι έμφυλες διακρίσεις απροκάλυπτες, η βία και οι δολοφονίες έμφυλων υποκείμενο περισσότερες.

Το 2020 ήρθε η οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund και μας έδωσε τη δυνατότητα στο να πραγματοποιηθεί το όλο εγχείρημα. Η Μάρα Κουτσαϊμάνη από το Black Box μάς εμπιστεύθηκε και μας έδωσε τη δυνατότητα μέσω του φορέα που συμμετέχει να υλοποιήσουμε σήμερα το φεστιβάλ αυτό. Θα θέλαμε, επίσης, να αναφέρουμε τη Χριστίνα Μπαλτατζή που έδωσε αμέριστη βοήθεια, στήριξη και αγάπη στο όλο μας εγχείρημα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, να είμαστε περήφανες/οι που έχουμε φτιάξει όλο αυτό το πρόγραμμα και να το μοιραστούμε μαζί σας.

Καλή απόλαυση,

Ντέπυ Τσακίρη
Θοδωρής Τσιντσώνης
Ομάδα Quaesura