Στην Ξάνθη, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας αρχικά επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ξάνθης όπου είχε συνάντηση  και συνεργασία με το δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος τόνισε πως ο υπουργός μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και ότι πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματα που του θέτει για διάφορα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.  Από την πλευρά του ο Υπουργός ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση σημειώντας ότι  «Τα πιεστικά σας αιτήματα κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις σας στην Αθήνα και στο γραφείο, με έφεραν σήμερα εδώ, ώστε να εξετάσουμε από κοντά όλα τα θέματα και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να δώσουμε λύση».

Παραχωρούνται στο Δήμο τα γήπεδα τέννις της οδού Θ.Δουκα

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα γήπεδα τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης, όπου ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στον Πρόεδρο του Ομίλου, Ηλία Βασιλούδη, ότι το Υπουργείο θα επιλύσει το χρόνιο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, παραχωρώντας το χώρο στο Δήμο Ξάνθης.

Μιλώντας στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της μεσαίας τάξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που επικεντρώνονται στις μειώσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που απολαμβάνει σήμερα το σύνολο της κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε το επιμελητήριο Ξάνθης όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τους συμψηφισμούς του 12%.

Επίσκεψη στο ΔΠΘ

Αμέσως μετά  επισκέφθηκε την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ καθώς  πρόσφατα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπέγραψαν στουπουργείο Οικονομικών μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΒ για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.

Το έργο αφορά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», για τη σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένου drone και με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης. Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευσή του, αφορά στην ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων εθνικής άμυνας και ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κλπ.. Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών), καθώς και για πολλές εμπορικές χρήσεις.

Το μη επανδρωμένο αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας, που θα του δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους.

Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.