Τη διαφωνία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Χριστόδουλου Τοψίδη, προκάλεσε η δήλωση-κάλεσμα του σύμβουλου της παράταξής του Μιχάλη Αμοιρίδη για ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να παραμεριστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο παρατάξεων. Λίγο ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης Αμοιρίδη, ήρθε η απάντηση Τοψίδη που διαχωρίζει τη θέση του και σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται το κάλεσμα του Ξανθιώτη συμβούλου.

Η δήλωση του Μιχάλη Αμοιρίδη:

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη στην οποία ανήκω και είμαι μέλος αδιάλειπτα, πλέον των 35 ετών, στην Περιφέρεια μας έχει το μέγεθος, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τη δημοκρατική ανεκτικότητα να έχει δύο συνδυασμούς με δικούς της ανθρώπους. Δημοκρατική επιλογή μας, η οποία έγινε ανεκτή. Όμως φέραμε σε δύσκολη θέση, φίλους και συγγενείς. Συνοδοιπόρους ετών στη φιλοσοφία και την προσπάθεια να υλοποιηθούν οι ιδέες που πρέσβευε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως δεν πρέπει να ξανασυμβεί, ούτε να συνεχισθεί. Οι όποιες διαφορές και διαφωνίες δεν μπορούν να έχουν συνέχεια που στεναχωρεί τον κόσμο μας αλλά και δεν βοηθάει τον τόπο μας. Ο κύκλος της διχόνοιας και των διαφορετικών επιλογών έκλεισε. Πρέπει να ενωθούμε.

Οι καιροί απαιτούν να τεθούν στην άκρη οι διαφωνίες του παρελθόντος. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν χρειάζεται αντιπαραθέσεις αλλά διάλογο και συνεννόηση. Ιδιαίτερα όταν η πολιτική φιλοσοφία μας είναι ίδια, η κομματική μας ταυτότητα η ίδια, η πίστη μας στην προοπτική που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ίδια, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για λεπτομέρειες. Οι προσωπικές στρατηγικές και επιθυμίες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να καθορίσουν τη μεγάλη εικόνα.  Σημασία έχει να υπηρετήσουμε την κεντρική πολιτική στόχευση που θα μπορέσει να επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα αποκλεισμών αλλά ευρύτερης συναίνεσης, οι πρόσφατες αποφάσεις του Πρωθυπουργού το αποδεικνύουν. Πρέπει αυτό να βρει ανταπόκριση από όλους. Σε αυτή τη πορεία ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να συμβάλλει με τις πράξεις του στην ενότητα του χώρου.

Αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν, η συζήτηση και η προτροπή των πολλών ήταν να παύσει ο διχασμός ανάμεσα σε εμάς τα στελέχη της ίδιας παράταξης και προσωπικά να βάλω στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και να προσπαθήσω να ενώσω έμπρακτα τον κόσμο μας που εξαιτίας μας βρέθηκε σε δίλλημα. Μεγαλώνοντας ωριμάζουμε, μαθαίνουμε να ακούμε και να βάζουμε το εγώ μας πίσω από το εμείς. Ο κόσμος αυτός έχει δίκιο και αφουγκράζομαι την άποψη του. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.  Όσο δύσκολες και να είναι κάποιες αποφάσεις , ήρθε η ώρα για να τις πάρουμε. 

Πάντα ήταν πεποίθηση μου ότι η Περιφέρεια αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα σχεδιασμού για την τοπική ανάπτυξη. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές στον πολίτη που η καθημερινότητα του έχει να κάνει περισσότερο με τους Δήμους, αλλά για εμάς που έχουμε εμπλακεί βαθύτερα είναι απόλυτα κατανοητό ότι η Περιφέρεια είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και η κινητήρια δύναμη για τον τόπο. Η συνέργεια με την κυβερνητική πολιτική απαραίτητη σε συνάρτηση με τις τοπικές πρωτοβουλίες. Δεν  χωρούν προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε ομαδοποιήσεις. Αυτή είναι η ιδέα που μου ζητάνε να υποστηρίξω οι φίλοι, ψηφοφόροι μου. Αυτό είναι που αντιλαμβάνομαι και εγώ ως σωστό να πράξω.

Σε μία κοινή πορεία ετών δεν μπορούμε να βάζουμε εμπόδια παρά μόνο να συνδράμουμε με συνεργασία και συνεννόηση. Αυτή είναι η σκέψη μου και αυτή θα είναι η πορεία μου μέχρι τη λήξη της θητείας μου στο περιφερειακό συμβούλιο. Τη σκέψη αυτή τη δημοσιοποιώ ώστε να γίνει γνωστή σε όλους και ελπίζω στα πλαίσια της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, των κοινών αγώνων αλλά και των μελλοντικών προσπαθειών να υιοθετήσουν και άλλοι. Η πορεία πρέπει να έχει κοινή φωνή, κοινή αντιμετώπιση και να καταλήξει σε μία κοινά συμπορευόμενη περιφερειακή ομάδα σήμερα και σε ένα περιφερειακό ψηφοδέλτιο για τις επόμενες εκλογές που θα υποστηριχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ενότητα δεν είναι μία λέξη κενή περιεχομένου αλλά εμπεριέχει ανθρώπους και ιδέες και μόνο έτσι αποτελεί την προϋπόθεση για την επιτυχία ενεργειών με  αποτελεσματικό αντίκτυπο στη βάση της κοινωνίας. Η ενότητα ανθρώπων και απόψεων αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση ισχυρών, ολοκληρωμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων που οφείλουμε να καταθέσουμε στους πολίτες, στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Οι δυσκολίες, οι πρωτόγνωρες συνθήκες, σε πολλά επίπεδα, των τελευταίων δύο ετών, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Η Ελλάδα έγινε το παράδειγμα σε πολλά. Οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε το επόμενο διάστημα φαίνονται ιδιαίτερα σοβαρές και για αυτό επιβάλουν από όλους μας, από όλους όσους πιστεύουν στην ηγεσία και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη,  την ιδέα της ενότητας να την κάνουμε πράξη και να στηρίξουμε έτσι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε περισσότερα. 

Τοψίδης: Προσωπικές θέσεις, δεν απηχούν τις θέσεις της παράταξης

 

Οι θέσεις του Μιχάλη Αμοιρίδη σε κείμενο που είδε τα φώτα της δημοσιότητας με την υπογραφή του εκφράζουν, προφανώς, μόνο τον ίδιο και όχι την παράταξη μας.

Είναι γνωστό ότι η «Περιφερειακή Σύνθεση» συγκροτήθηκε και συμμετείχε στις εκλογές του 2019 ως ανεξάρτητη δημοκρατική παράταξη πράγμα που είναι γνωστό σε όλους και οπωσδήποτε στον Μ. Αμοιρίδη.  Το όνομα της παράταξής μας άλλωστε, δεν έχει επιλεγεί τυχαία και απηχεί ακριβώς αυτό το πνεύμα που διακατέχει τόσο την λειτουργία και το πρόγραμμά της, όσο και τις πολιτικές καταβολές και τις προθέσεις των ανθρώπων που την αποτελούν. Σίγουρα όλοι και όλες έχουμε πολιτική, ιδεολογική και κομματική ταυτότητα και προσανατολισμό. Όμως, ξεκάθαρα, όλοι και όλες αποδεχόμαστε ότι η παράταξή μας λειτουργεί ανεξάρτητα. 

Στα πλαίσια αυτά, η «Περιφερειακή Σύνθεση» έχει πολλάκις αποδείξει έμπρακτα τόσο τον σεβασμό στην αυτοδιάθεση καθενός, όσο και την σταθερότητά στις αρχές και τις θέσεις της, οι οποίες είναι διατυπωμένες από τη σύστασή της και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Αυτονόητα όλα τα μέλη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» οφείλουν υποχρεωτικά να αποδέχονται, έμπρακτα, τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης. Το σύνολο των θέσεων και των αρχών μας παραμένει αδιαπραγμάτευτο και δεν τροποποιείται «α λα κάρτ» κατά περίπτωση και αυτό είναι εξαρχής γνωστό σε όλα τα μέλη της παράταξης – εκλεγμένα και μη – και ισχύει απαρέγκλιτα. 

Υπογραμμίζοντας, για άλλη μία φορά, ότι το κείμενο του Μ. Αμοιρίδη δεν απηχεί θέσεις της παράταξης μας, αλλά εφόσον αποτελεί άποψη ενός εκ των μελών μας, σεβόμαστε το δικαίωμα του να την εκφράζει, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες της ΑΜΘ. 

Αγωνιούμε για την πορεία της περιφέρειάς μας απέναντι σε μία διοίκηση που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τις αναγκαιότητες και τονίζουμε πως και οι πολίτες της ΑΜΘ «συμπορεύονται» με τις προτεραιότητές μας, όπως αυτό επισημαίνεται και σε δημοσκοπικές μετρήσεις που λαμβάνουν χώρα