Στο 45% η ανεργία στο Νομό Ξάνθης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άγγελος Μπεμπεκίδης, στην καθιερωμένη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως αναφέρει το Δημοτικό Ραδιόφωνο. 

Αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει:

‘Το αιτιολογήσαμε και το εξηγήσαμε. Είναι ποσοστό που προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι οικοδόμοι της περιοχής ζουν με επιδόματα ανεργίας. Στο νομό, εργασία –και όχι απασχόληση- προσφέρουν πια 4-5 επιχειρήσεις’, σημειώνει.

Εστίασε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ, επίσημα στοιχεία του κράτους, που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη:’ μέχρι τον Ιούλιο κάθε χρόνου, ο εργαζόμενος δουλεύει για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος! Από Αύγουστο έως Δεκέμβριο, είναι σε θέση, με αυτούς τους μισθούς και τα μεροκάματα που ισχύουν, να καλύψει δικές του ανάγκες! Και αυτά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, παρουσία όλων των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, και δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη προχθές, ήταν επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ… Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι το γεγονός ότι για την ίδια περίοδο, άλλα στοιχεία δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό ανεργίας στη χώρα και άλλα ο ΟΑΕΔ. Και δεν μιλάμε για ανάξιες λόγου αποκλίσεις. Μιλάμε για αριθμό που φτάνει περίπου τις 300.000!’.

Ειδική αναφορά στη σύσκεψη, από τον Άγγελο Μπεμπεκίδη,  έγινε για τα θανατηφόρα –και όχι μόνο- εργατικά ατυχήματα στο Ν. Ξάνθης. Για μια ακόμη φορά, επανέλαβε την άμεση ανάγκη στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης με τεχνικούς επιθεωρητές : ‘ Είναι αδιανόητο το πώς μετά από τόσα χρόνια έγγραφων αναφορών από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, στο σύνολο των κυβερνήσεων που πέρασαν, και παρά τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων στο νομό, δεν εισακουγόμαστε. Οι όροι για τα εργατικά ατυχήματα πρέπει να αλλάξουν. Είναι απαραίτητοι οι τεχνικοί επιθεωρητές στο νομό…’

Η… ανάπτυξη της…ξυλόσομπας και η…ανάπτυξη της…γκαζόλαμπας!

Η περίφημη έννοια της ανάπτυξης που τα πολλά τελευταία χρόνια αποτελεί το κυρίαρχο αφήγημα του πολιτικού προσωπικού του τόπου, δεν μπορεί να αφήνει εκτός τους εργαζόμενους και την εργασία, επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης :’ όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Η εργασία είναι δείκτης της ανάπτυξης, δεν μπορούν να την αφήνουν εκτός. Ο κατώτατος μισθός παρέμεινε ο ίδιος και ήδη με το νέο εργασιακό νόμο οι συνθήκες χειροτέρεψαν αντί να βελτιωθούν. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας μιλούσε για την ανάπτυξη που θα έφερνε σε αναπτυξιακά συνέδρια και καταλήξαμε με… ξυλόσομπες! Τώρα τα ίδια ακούμε περί ανάπτυξης και την ίδια ώρα διαβάζουμε για ανατιμήσεις 50% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος… Και ξυλόσομπα και …γκαζόλαμπα δηλαδή ! Ανάπτυξη με την τιμή της ντομάτας, μέσα στο καλοκαίρι, στα 2-3 ευρώ !. Πώς να τα βγάλει πέρα ο εργαζόμενος και πως ο άνεργος….».

Να καλείται ο υπουργός Εργασίας στην σύσκεψη των Ε.Κ ενόψει ΔΕΘ

Την πρόταση να καλείται στην καθιερωμένη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων της Βορείου Ελλάδας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο υπουργός Εργασίας, ώστε να ακούει τα δεδομένα και τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και να δεσμεύεται,  – ή να εκτίθεται, εάν δεν επιλύει προβλήματα- ενώπιον και των δημοσιογράφων, κατέθεσε ο κ. Μπεμπεκίδης στη φετινή σύσκεψη :’ Ο υπουργός οφείλει να είναι εκεί. Να ακούει, να συζητάμε, να δεσμεύεται. Να έχει αποτέλεσμα η συνάντηση…’

Ακούστε τον κ. Α.Μπεμπεκίδη:

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης