“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, με την ολόθερμη στήριξη του Δήμου της Ξάνθης και την άριστη οργάνωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Ξάνθης, υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Αμβροσιάδη”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλοπτικών ΜΜΕ. 

Πιο αναλυτικά:

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κι αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στην όμορφη πόλη του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, μέσα από τα δημοτικά ΜΜΕ, ενθαρρύνεται η συμμετοχή της κοινωνίας αλλά και η προαγωγή του πολιτισμού και του τόπου, δηλώνοντας ένθερμος υποστηρικτής των δημοτικών ΜΜΕ.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο μήνυμά του, επεσήμανε για τη χρησιμότητα των δημοτικών ραδιοφώνων, πως, αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα ιδρύσουμε, συμπληρώνοντας ότι, “ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Νέα μέσα ξεφυτρώνουν καθημερινά κι εσείς πρέπει να ακολουθήσετε και να ηγηθείτε, όπως είχε γίνει και πριν 34 χρόνια“.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε με μήνυμά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος δηλώνοντας την στήριξη του, τόνισε πως “η στήριξη της ΚΕΔΕ έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αφού ζούμε σε μια περίοδο που τα κεντρικά ΜΜΕ αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης και του ελέγχου τους από επιχειρηματικά και κάθε είδους συμφέροντα. Σε αυτή τη συγκυρία, τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, παρά τις περιορισμένες οικονομικές τους – κυρίως – δυνατότητες, εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικά μια όαση αντικειμενικότερης ενημέρωσης των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της χώρας”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Ζεϊμπέκης, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό δράσεων της Ένωσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή και αμφότερα επωφελή υπογραφή  μνημονίων συνεργασίας με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές έβαλαν τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατούσε για χρόνια και, ταυτόχρονα, ενίσχυσαν ουσιαστικά τους δημιουργούς, στην πιο δύσκολη χρονικά περίοδο τον τελευταίων ετών εξαιτίας της πανδημίας. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος από τους εκπροσώπους του συνόλου των δημοτικών ραδιοσταθμών που λειτουργούν στη Χώρα, επισημαίνοντας άπαντες, τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν τα δημοτικά ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στον πλουραλισμό, την αντικειμενική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών που απευθύνονται και την στήριξη της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας. 

Επιπλέον, επισημάνθηκαν και καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά ΜΜΕ, με σοβαρότερο όλων το ελλιπές νομικό πλαίσιο που πρέπει να αποσαφηνιστεί και να προσδιοριστεί, ώστε να μην παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Στα αποτελέσματα του συνεδρίου, θεσμοθετήθηκε η διεύρυνση της Ένωσης και τέθηκαν οι βάσεις διεκδίκησης ενιαίου, σύγχρονου και ρεαλιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας που θα διέπει τα δημοτικά ΜΜΕ όλης της χώρας, προσφέροντας την δυνατότητα ευέλικτης λειτουργίας και ανάπτυξής τους. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών, που θα επικουρούν και θα υποβοηθούν τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στους τομείς της διαφήμισης, του προγράμματος, αλλά ακόμα και της διοικητικής & οικονομικής υποστήριξης.

Το επόμενο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Πρέβεζα, με την ευθύνη του τοπικού δημοτικού ραδιοσταθμού.

Στο συνέδριο παρέστησαν και χαιρέτισαν τις εργασίες του, ο πρώην υφυπουργός, κ. Στάθης Γιαννακίδης, εκπρόσωποι του Δ’ Σώματος Στρατού, της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης & Περιθεωρίου, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, της ΕΣΗΕΠΗΝ και τοπικών φορέων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και οι εκπρόσωποι των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της επικράτειας, εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μανώλη Τσέπελη, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Αμβροσιάδη και όλα τα στελέχη του σταθμού, για την άριστη οργάνωση και την αβραμιαία φιλοξενία.