Το Χanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την Democritus Racing Team – DRT από το απόγευμα της Τετάρτης στο θεματικό πάρκο του Λιμνίου, παρουσιάζουν μια σειρά δράσεων καθώς και το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο με το οποίο η DRT διακρίθηκε στους διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ολλανδία.

Ρομποτική, 3D printing και καινοτομία σε ένα ξεχωριστό διήμερο που παρουσιάζετα για πρώτη φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ένα ξεχωριστό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή που αξίζει να δείτε και να πάρετε μέρος. 

Το Xanthi TechLab αποτελεί μια συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τις Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Ελλάδα, σημείο αναφοράς με τις δράσεις του στην εκπαιδευτική ρομποτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα fake news, τα soft skills κα. Ένα hub δικτύωσης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, διακρίθηκε δύο φορές στα Bravo Sustainable Awards 2019, 2021 και στα προγράμματα STEM. Διοργανώνει το διαγωνισμό First Lego League Xanthi και αποτελεί επίσημο συνεργάτη της eduACT διοργανωτή του πανελληνίου πρωταθλήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League Greece.

H Democritus Racing Team – DRT ιδρύθηκε το 2015 στην Ξάνθη. Εκπροσωπεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις διοργανώσεις Formula Student και Formula SAE, οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς για μηχανικούς στον κόσμο.  Στόχοι της DRT είναι η διεύρυνση των μαθησιακών πεδίων των φοιτητών του Δ.Π.Θ., η εκπροσώπηση της χώρας σε πανεπιστημιακούς διαγωνισμούς διεθνούς εμβέλειας, η προώθηση της ευγενούς άμιλλας, του ομαδικού πνεύματος και άλλων ανάλογων ηθικών αξιών καθώς και η πρακτική ανάδειξη των διδασκόμενων μαθημάτων μέσω της βαθιάς ενασχόλησης των φοιτητών με ζητήματα μηχανικής. 

Η ομάδα πρόσφατα κατέκτησε την 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ 27 πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών από όλη την Ευρώπη, στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands, στην κατηγορία CV οχημάτων (combustion vehicle), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, στην πίστα TT Circuit Assen στην Ολλανδία.