Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πρόσκεται στο ΠΑΜΕ, σημειώνει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου Υδραυλικού που έχασε τη ζωή του σε οικοδομικές εργασίες την Τρίτη 31 Αυγούστου. 

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στον Νομό μας, και μάλιστα θανατηφόρο, που από τις αρχές του 2020 έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, δείχνοντας πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Στον αντίποδα αυτής της ανάγκης ο νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Μπορεί ο θανών να ήταν αυταπασχολούμενος αλλά αποδεικνύει την σκληρή πραγματικότητα για τον κλάδο, όπου τα 12ωρα εργασίας αποτελούν κανόνα, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη δουλειάς και μέτρων ασφαλείας, οδηγεί σε τεράστια κούραση και πίεση στην δουλεία με τραγικά αποτελέσματα.

Το ίδιο επιβεβαιώνεται από το νέο εργατικό ατύχημα που έγινε χθες στην Καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων JTI, όχι θανατηφόρο, αλλά με ακρωτηριασμό δαχτύλου συναδέλφου. 

Εκφράζουμε επίσης τις ευχές μας, στο συνάδελφο, για γρήγορη ανάρρωση αλλά και την απαίτησή μας για την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών. Παρόλο που η αγοροπωλησία της ΣΕΚΑΠ πριν 3 χρόνια από τον Ιαπωνικό κολοσσό, συνοδεύτηκε με άρθρα διθυράμβους στον τοπικό τύπο, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι τελείως διαφορετική με την εντατικοποίηση να χτυπά κόκκινο, την προσπάθεια μεταβολής των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή κυλιόμενων ωραρίων, και την εταιρία να επιδίδεται σε ένα συνεχές σκηνικό δωρεών σε κρατικούς φορείς για να φτιάξει το προφίλ της στην τοπική κοινωνία. 

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε ακόμη μία. Για τα εργατικά ατυχήματα δεν φταίει η κακιά ώρα, είναι εργοδοτικά εγκλήματα, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που κοστίζουν στην εργοδοσία χρήματα αλλά στην εργατική τάξη στοιχίζουν ζωές. Για αυτό είναι εγκληματική η διαχρονική υποβάθμιση και απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που η σημερινή κυβέρνηση έφτασε να μετατρέψει σε ανεξάρτητη αρχή! 

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι αυταπασχολούμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με σύγχρονα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων