Την πρόταση για την δημιουργία Μνημείου για τους Ξανθιώτες Εβραίους στην Πλατεία Ελευθερίας  έχει υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το ΠΑΚΕΘΡΑ και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση αποτελεί, ουσιαστικά, την εκπλήρωση από την πόλη της οφειλόμενης απόδοσης τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων Εβραίων της Ξάνθης οι οποίοι εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά η ιστορια τους παρέμενε στην αφάνεια.

Το μνημείο θα βλέπει προς τα σπίτια των παλιών Εβραίων της Ξάνθης

Σύμφωνα με την πρόταση, το μνημείο θα “βλέπει” προς τη συνοικία των 12 Αποστόλων καθώς εκεί διέμενε το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων, πριν την τραγική τους κατάληξη, ενώ στην οδό Χατζησταύρου βρισκόταν η συναγωγή και το κτίριο της Νεολαίας.

Είναι γεγονός ότι ο ΠΑΚΕΘΡΑ και η ιστορική έρευνα του αείμνηστου Θωμά Εξάρχου, είχαν αναδείξει το δράμα της εβραϊκής κοινότητας που είχε έντονη παρουσία ξανθιώτικη πολυπολιτισμική κοινωνία. Τα ιστορικά γεγονότα της συγκέντρωσης των 550 και πλέον μελών της κοινότητας στην Καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνας και της αποστολής τους με τρένο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα τα ξημερώματα της 4ης Μαρτίου του 1943, παρέμεναν μέχρι πριν μερικά χρόνια, αφανή στην τοπική ιστορία.

Περισσότερα για τους εβραίους της Ξάνθης

https://xanthi2.gr/2021/03/04/3-4-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-1943%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD/

Το ΠΑΚΕΘΡΑ τιμά τη μνήμη των Εβραίων της Ξάνθης που εξοντώθηκαν

Το ΠΑΚΕΘΡΑ τίμησε τη μνήμη των Εβραίων της Ξάνθης που χάθηκαν το Μάρτη του 1943