Με το καθιερωμένο τελετουργικό και το μνημόσυνο , τιμήθηκε τη Δευτέρα, ανήμερα της γιορτής του, η μνήμη του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, με τη συμμετοχή του Νίκου Ευφραιμίδη, του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού, του προέδρου της ΣΕΚΕ Πάνου Ταρενίδη, του πρώην Δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου, της γραμματέως του Μπαλτατζή Νίνας Ζωγράφου και του ιστορικού στελέχους των συνεταιρισμών Κώστα Χουρμουζιάδη, δημοτικών συμβούλων, μελων του συλλόγου υποτρόφων της ΣΕΚΕ από διάφορες πόλεις,. το Δ.Σ. του ομώνυμου Κέντρου Μελετών, εργαζόμενων της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και άλλων φίλων και συνεργατών του αείμνηστου ηγέτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Αυγούστου το ετήσιο μνημόσυνο του  Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Του σπουδαίου αυτού ανθρώπου του τόπου μας  που με την δράση και τις  πρωτοποριακές για την εποχή του πρωτοβουλίες έθεσε τις βάσεις και ανέπτυξε συνεταιριστικό κίνημα στην υπηρεσία του αγρότη, δίνοντας ταυτόχρονα εργασία σε χιλιάδες νέους και  νέες και συμβάλλοντας στις οικονομίες αστικών περιοχών.

Υπήρξε ο οραματιστής και δημιουργός της ΣΕΚΕ αλλά και εμπνευστής  φιλοαγροτικής πολιτικής, ως Υπουργός Γεωργίας, για την προστασία του μόχθου και του ιδρώτα του Έλληνα καπνοπαραγωγού.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων Ξάνθης,  εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Μπαλτατζή όπου ο καλός του φίλος  Χρήστος Ζουρνατζίδης, γνωστός ως «Κίσσινγερ», τραγούδησε συνοδεία ποντιακής λύρας τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνον.”