Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, μετα την κριτική για το φιάσκο με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης και αντίστοιχες περιπτώσεις, ήρθε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε του συστήματος της ελάχιστης βάσης και υποστήριξε συγκεκριμένα:  «Εκεί που είχαμε τη δημιουργία κενών, π.χ. στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, αυτό συνέβη επειδή η ίδια η Σχολή επέλεξε να έχει μια υψηλή βάση. Η επιλογή της βάσης έχει να κάνει με το ότι το ίδιο το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, που θεώρησε ότι εκεί οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν υψηλά προσόντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες Σχολές Αρχιτεκτονικής επέλεξαν να έχουν χαμηλότερη βάση.

ΝΔ: Δεν είναι 0 αλλά 10 οι εισακτέοι 

Απάντηση υπήρξε και από το κόμμα της ΝΔ που κάνει λόγο για 4 fake news γύρω από την Αρχιτεκτονική Ξάνθη:

“1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης δεν είχε κανέναν εισακτέο

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή είχε 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

2. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης ήταν «θύμα» του νέου συστήματος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή επέλεξε, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, το συντελεστή της ΕΒΕ που επιθυμούσε, ώστε να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία.

3. Όλες οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαν πτώση στον αριθμό εισαχθέντων τους

Αλήθεια: Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά έχουν σχεδόν 100% πληρότητα των προσφερόμενων θέσεών τους.

4. Οι Αρχιτεκτονικές που δεν είχαν φέτος πολλούς επιτυχόντες θα συρρικνωθούν

Αλήθεια: Όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης”.