Σε 2.206 υπολογίζονται οι θέσεις εισακτέων που χάθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα της ΑΜΘ εξαιτίας της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται από πολιτικούς και άλλους φορείς ενώ αυτό που αναζητείται είναι οι απαντήσεις για το μέλλον των σχολών της περιοχής, τόσο από την κυβερνητική πλευρά όσο και από την πλευρά των Καθηγητών που οδήγησαν αρκετά τμήματα σε μαρασμό, με τον καθορισμό των Βάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, που ασκεί σφοδρή κριτική στον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κ Πολυχρονόπουλο, “ο μόνος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ που, έστω και με καθυστέρηση τοποθετήθηκε, ο Πάνος Εξαρχόπουλος που είπε ότι κατάλαβαν με καθυστέρηση τι έκαναν, έστειλαν διορθωτική απόφαση αλλά αυτή κάπου μεταξύ Πολυχρονόπουλου και Κεραμέως χάθηκε!” 

Κατσιμίγας: Η τελευταία πράξη του δράματος

Η Παράταξη Κατσιμίγα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάνει λόγο για την τελευταία πράξη του δράματος και ασκεί κριτική και στον Περιφερειάρχη, δημοσιεύοντας μια σατυρική παραλλαγή φωτογραφίας του ενώ καταγγέλλει συνολικά και τη συμπεριφορά της Υπουργού Παιδείας:

Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, πειθήνια εντολοδόχος των σχολαρχών και των ιδιοκτητών των κολλεγίων, με την εξοργιστική ανοχή και κάλυψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, εξώθησε εκτός των Ελληνικών Πανεπιστημίων τουλάχιστον 30.000 μαθητές- υποψηφίους φοιτητές.

Η θέσπιση των συντελεστών βαρύτητας και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των παιδιών σε Πανεπιστημιακές Σχολές αποδυνάμωσε εντελώς τα επαρχιακά Πανεπιστημιακά τμήματα με ευκρινή πλέον στόχο τη μελλοντική αναστολή λειτουργίας τους.

Δεν έλαβαν υπ όψιν τους ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βίωσαν τα παιδιά λόγω της πανδημίας, την αντικατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας από την τηλεκπαίδευση, τις προειδοποιήσεις των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την οδυνηρή και με ποικίλες συνέπειες κατάσταση που θα διαμορφωθεί και προχώρησαν τιμωρητικά και με επίδειξη πυγμής απέναντι στους Ελληνες μαθητές τσαλακώνοντας τις όποιες ευκαιρίες θα τους παρουσιάζονταν και τις όποιες ικανότητες τα παιδιά  διέθεταν για φοίτηση στα ΑΕΙ. 

Ενδεικτικά νούμερα που καταδεικνύουν το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας που διακρίνει τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως προς τους Ελληνες υποψηφίους φοιτητές και φοιτήτριες και αφορούν τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην ΑΜ-Θ:

1.Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας καλύφθηκαν 17 θέσεις από τις 293

2.Σχολή Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας καλύφθηκαν 7 θέσεις από τις 220

3.Σχολή Γλώσσας και Φιλολογίας Παρευξείνιων Χωρών στην Κομοτηνή καλύφθηκαν 54 θέσεις από τις 143

4.Σχολή Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή καλύφθηκαν 88 θέσεις από τις 196

5.Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη καλύφθηκαν 52 θέσεις από τις 116

6.Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη καλύφθηκαν 94 θέσεις από τις 192

7.Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Καβάλα καλύφθηκαν 69 θέσεις από τις 285

8.Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Καβάλα καλύφθηκαν 60 θέσεις από τις 292

9.Σχολή Φυσικής Καβάλας καλύφθηκαν 11 θέσεις από τις 201

10.Σχολή Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας καλύφθηκαν 24 θέσεις από τις 196

11.Σχολή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο καλύφθηκαν 1 θέση από τις 102

12.Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καλύφθηκαν 0 θέσεις από τις 159

13.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη καλύφθηκαν 0 θέσεις από τις 108

Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος θα φοιτήσουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καβάλας 582 λιγότεροι από πέρυσι φοιτητές.

Το παράλογο της πολιτικής που ασκούν είναι ότι αποκλείουν τη φοίτηση από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υποψηφίων που δεν καλύπτουν την ΕΒΕ αλλά δεν έχουν καμία αναστολή να οδηγήσουν τα παιδιά στην αγκαλιά των κολλεγίων, όπου και δεν ζητούνται τέτοιες προϋποθέσεις.

Επειδή το θέμα αφορά τις κοινωνίες όλων των πόλεων της ΑΜ-Θ και είναι βαθύτατα ταξικός κι εκδικητικός αυτός ο αποκλεισμός των υποψηφίων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και μία σωρεία οικονομικών προβλημάτων, λόγω του μειωμένου αριθμού φοιτητών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την αλαζονική και κυνική συμπεριφορά της κ. Κεραμέως, η οποία λειτουργεί ως ο βραχίονας των ιδιωτικών σχολών καθώς και την αναιδή στάση του πρωθυπουργού της χώρας ο οποίος επέλεξε να μεταβεί στις ΗΠΑ για την «εγκατάσταση» της κόρης του σε αμερικάνικο Πανεπιστήμιο γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τον δημόσιο χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης και τους κόπους, τις αγωνίες και τις ελπίδες 30.000 ελληνικών οικογενειών.

Στην αρχαία ελληνική τραγωδία υπήρχε το τετράπτυχο Ύβρις- Άτις- Τίσις- Νέμεσις, που σημαίνει ότι όποιος γίνεται αλαζόνας (Υβριστής), περνά σε πράξεις ανόσιες, προσβλητικές αλλά και απροσεξίας (Άτις) για τις οποίες η θεία δίκη (Νέμεσις) επιλαμβάνεται της τιμωρίας η οποία οδηγεί στην καταστροφή (Τίσις).

Η Υβρις και η Άτις έχουν ήδη επιδειχθεί από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως. Κοντοζυγώνει η Νέμεσις και η Τίσις

Κριτική στην Πρυτανεία από τον Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη. 

Την κατάσταση που διαμορφώνεται σχολίασε με ανάρτησή του και ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βασίλης Τσαουσίδης:

“Το ιστορικό τμήμα ΗΜ&ΜΥ του ΔΠΘ δείχνει μια – δικαιολογημένη, κατά τη γνώμη μου – ανθεκτικότητα. Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε 215/215 εισακτέους [σχεδόν τους μισούς εισακτέους του Πολυτεχνείου της Ξάνθης, μετά την πανωλεθρία στους αρχιτέκτονες (0/108), τη σημαντική απώλεια εισακτέων στους μηχανικούς περιβάλλοντος (52/116) και τους πολιτικούς μηχανικούς (94/192)], διατήρησε το υψηλό ακαδημαϊκό του επίπεδο και την ελκυστικότητά του.
Αυτό από μόνο του καταρρίπτει τον επίσημο ισχυρισμό της διοίκησης (βλ. συνέντευξη xronos.gr) ότι “οι φοιτητές δεν επιλέγουν τμήματα με βάση το επίπεδο σπουδών αλλά με βάση την πόλη”. Επιπλέον, δημιουργεί ερωτήματα σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται οι πρυτανικές αρχές (αλλά και οι τοπικοί βουλευτές) την πραγματικότητα. Με βάση τα δεδομένα μας, το μέλλον που οραματίζονται και σχεδιάζουν οδηγεί στην επέκταση του ΔΠΘ με 8 επιπλέον τμήματα (π.χ. τοπογράφων, που στο ΑΠΘ έχει ήδη κενές θέσεις λόγω περιορισμένης ζήτησης) που αντιστοιχούν σε περίπου … 8 επιπλέον φοιτητές.
Θα άξιζε τον κόπο λοιπόν να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι τους αρμόδιους ποιους ακριβώς εξυπηρετούν αυτοί οι σχεδιασμοί. Και ίσως, θα άξιζε τον κόπο να γίνουν και λίγο περισσότερο ενοχλητικοί απ’ όσο έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα και να διερευνήσουν καλοπροαίρετα και αντικειμενικά τι ακριβώς συμβαίνει με το πανεπιστήμιό μας.
Προσωπικά είμαι ανοιχτός στον δημόσιο διάλογο, τώρα που διανύουμε την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά αυτής της διοίκησης.”
Ανακοίνωση Χατζηθεοδώρου
Με την ιδιότητα του επικεφαλής δημοτικής παράταξης ο Γ. Χατζηθεοδώρου προέβη στην εξής δήλωση:

Η ισοπέδωση του δημόσιου πανεπιστημίου ξεκίνησε από  Πολυτεχνείο  Ξάνθης,  καθώς με την ελάχιστη βάση εισαγωγής υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εισακτέων. 

Οι Μητσοτάκης – Κεραμέως και το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, φέρνουν ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια που κόβει  εισακτέους από το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο, για να τους στείλει στα κολέγια- χορηγούς της ΝΔ.

35.000 νέοι και νέες μένουν εκτός  Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τραγικότερη περίπτωση αυτής της πολιτικής, αποτελεί και το τμήμα Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, που φέτος θα εγγράψει 0 (μηδέν) φοιτητές, από υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. 

Παράλληλα  τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί και Μηχανικοί Περιβάλλοντος)  μόλις και μετά βίας θα εγγράψουν τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι. 

Συνολικά 209 λιγότεροι φοιτητές θα φοιτούν στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, ενώ το ποσοστό της μείωσης σε σχέση με τους περσινούς εισακτέους ανέρχεται στο 30%.

Τα όνειρα χιλιάδων νέων παιδιών, οι θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους, που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους κι όχι στα αμερικάνικα πανεπιστήμια,  που με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες και κάποιοι από αυτούς άριστοι, σήμερα απέτυχαν!

Άλλα  μέτρα και άλλα σταθμά ισχύουν για τον Π/Θ και τους συν αυτώ κι άλλα για τους Έλληνες πολίτες. 

Ένας από τους φτωχότερους νομούς της χώρας, χτυπιέται ακόμα μια φορά καθώς η απαξίωση και ο μαρασμός του Πολυτεχνείου έχει πολλαπλό αρνητικό αντίκτυπο, καθώς πλήττεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας. Σε συνδυασμό με την απαξίωση του Νοσοκομείου, την ανεργία, την οικονομική καταστροφική πολιτική της ΝΔ, διαλύουν το μέλλον αυτού του τόπου και  εκμηδενίζουν τις προοπτικές  ανάπτυξης και προόδου.

Η επικίνδυνη πολιτική αυτής της αδίστακτης κυβέρνησης μας οδηγεί στην καταστροφή. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε ως κοινωνία και να διαφυλάξουμε το μέλλον του τόπου μας. 

Περιμένουμε βέβαια και την άποψη του προέδρου του τμήματος της Αρχιτεκτονικής αλλά και του πρύτανη του ΔΠΘ. Γιατί αυτή η σιωπή; Ποια η δική τους ευθύνη;

Βουλευτές, Δήμος, Δημοτικές παρατάξεις, θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς επιτέλους να ενώσουμε τη φωνή μας. Γιατί όλοι μαζί, είμαστε δυνατοί.