Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον μηδενικό αριθμό εισακτέων από ΓΕΛ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης και την μείωση κατά 35% των εισακτέων στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η θέσπιση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά πάνω 18.000.  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των συνεπειών της ΕΒΕ αποτέλεσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Στο εν λόγω Τμήμα δεν εισήχθη κανείς επιτυχών από την κατηγορία των ημερησίων ΓΕΛ, ενώ στο σύνολο οι εισακτέοι μετά βίας αγγίζουν τους δέκα από τις λοιπές κατηγορίες (ΕΠΑΛ, κτλ).

Στην ερώτηση αφού επισημαίνονται οι επιπτώσεις που είχε η πρώτη χρονιά τηε εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και οι συνέπειες για την περιοχή, ερωτάται η Υπουργός

1. Με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μετά την εισαγωγή ελάχιστων επιτυχόντων; Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να στηρίξετε το εν λόγω Τμήμα;

2. Πώς προτίθεστε να στηρίξετε ολόκληρη την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης μετά την μείωση κατά 35% που υπέστη, εξαιτίας της θέσπισης του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;

Γιαννακίδης: Ανάγκη για κοινό μέτωπο με πρόταγμα το ΔΠΘ

Με νεότερη ανάρτησή του και ο πρώην Υφυπουργός Σ. Γιαννακίδης, επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση και ένας διάλογος και διεκδικήσεις για το μέλλον του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου:

Αναλυτικά:

Προβληματίζει ιδιαίτερα η “αφωνία” όλων των τοπικών παραγόντων κ ιδιαίτερα της Ν.Δ για τις αρνητικές εξελίξεις με τους εισακτέους στις σχολές της Πολυτεχνικής Ξάνθης και συνολικότερα του ΔΠΘ.

Από την αποτυχία των επιλογών του Υπουργείου Παιδείας, πλήττεται το Δημοκρίτειο, ένα Πανεπιστήμιο, που δεν περιορίζεται μόνο στην αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή του αποστολή, αλλά έχει ευρύτερη και πολυεπίπεδη συνεισφορά στην κοινωνική και αναπτυξιακή ταυτότητα της περιοχής, ως αναπόσπαστο μέρος της.

Τη δεδομένη στιγμή, είναι πολυτέλεια για την περιοχή η στείρα κομματική αντιπαράθεση, πολύ περισσότερο η παροχή κάλυψης στην κυβέρνηση ή η ένοχη σιωπή. Απαιτείται αντίδραση της θεσμικής κοινωνίας και η άμεση έναρξη ενός διαλόγου και διεκδικήσεων, μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ως αφετηρία της προσπάθειας για την ανάσχεση των αρνητικών εξελίξεων και τη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας του ΔΠΘ σε σχέση με την περιοχή.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση από τη μια να συστήνει επιτροπές για την ανάπτυξη της Θράκης και από την άλλη να υπονομεύει με τις αποφάσεις της το μέλλον της περιοχής…