Του Θ. Μουσόπουλου

Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη τις τελευταίες δεκαετίες για την παρουσία του στα γράμματα και στον πολιτισμό της πατρίδας μας. Εκτός από τη δική του δημιουργία προβάλλει και ενισχύει το έργο πληθώρας δημιουργών όλης της επικράτειας.
Πρόσφατα, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στη σειρά που επιμελείται ο Ελπιδοφόρος Διηγήματα «Γενέθλια πόλη» δημοσιεύονται τα διηγήματα δύο εκλεκτών φίλων, της Έρης Ρίτσου «Το δικό μου Καρλόβασι» και της Δήμητρα Πυργελή «Μια πόλη μαγική…».

Η Έρη, κόρη του Γιάννη Ρίτσου, γεννήθηκε στο Βαθύ και μεγάλωσε στο Καρλόβασι Σάμου, για το οποίο μιλά στο κείμενό της. Η Δήμητρα Πυργελή μιλά, βέβαια, για τη μεγάλη της αγάπη, την Ξάνθη.

Η Ξάνθη από την αρχαιότητα, τον Ξέρξη και τον Δημόκριτο, την Ξανθίππη και τον Ηρακλή, με τους ποιητές και τις ποιήτριες, Κατίνα Βέικου Σεραμέτη, Μάνος Χατζιδάκις.
«Στην κορυφή στέκει το μοναστήρι της Παναγιάς της Αρχαγγελιώτισσας […] Ο τόπος μου φημίζεται και για τα καλά κρασιά. Για τα γλυκά δεν κάνω λόγο. Τα ωραιότερα σε όλη την Ελλάδα […] Οι χαλύβδινες καμπάνες δίνουν τη δική τους μουσική χροιά».
Η Δήμητρα με το κείμενό της καταθέτει την αγάπη και τις μνήμες της για τη μαγική πόλη που ζει και ζούμε.

Δείγμα της ευαισθησίας και της αγάπης της το πλούσιο έργο της Δήμητρας Πυργελή. Κλείνουμε με το βιογραφικό που διαβάζουμε στα βιβλία της, που δείχνουν τον πλούτο της:
«Η Δήμητρα από μικρή ζει αγκαλιά με τα βιβλία. Διαβάζει και πλάθει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Πιστεύει πως τα παραμύθια αγγίζουν τις παιδικές ψυχές που έχουν φωλιάσει σε σώματα ενηλίκων. Γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους, προσπαθεί όμως να προσφέρει στιγμές -στιγμούλες- ευτυχίας και να στρώνει το χαλί, που πάνω εκεί θα καθίσουν τα όνειρα να πούνε τα δικά τους.

Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της. Κάνει εκπομπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραμύθια, δημιουργώντας σχέσεις με το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά.

Θα ήθελε να φωνάξει σε όλους πως η ζήση είναι πολύτιμη και πως τη σπαταλάει όποιος απομακρύνεται από την αγάπη και την ομορφιά.
Η πρώτη δημόσια κατάθεσή της στον κόσμο του παραμυθιού ήταν «Η μικρή μπότα του Αϊ–Βασίλη» από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο «Καπετάνιος στην μπανιέρα» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, «Οι μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο» από τις εκδόσεις Παρρησία, «Τα δυο αδέρφια και το φεγγάρι» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το διήγημα « Χωρίς ψεγάδι» από την συλλογή « Η Ελλάδα που αγαπώ Μακεδονία» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το διήγημα «Ο δάσκαλος που αλφάδιασε το μέλλον» από την συλλογή «Πατρίδες Αλησμόνητες: Μικρά Ασία – Πόντος» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και το διήγημα «Ο άνθρωπος αντέχει» από τη συλλογή «Θάλασσες που μας ενώνουν» επίσης από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Υπόσχεται πως θα συνεχίσει με πολλή αγάπη και μεράκι να δημιουργεί όμορφες ιστορίες, για να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στο μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών!».

Δήμητρα, σε ευχαριστώ για όλα και σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ανηφορική – δημιουργική πορεία…

Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο της Δήμητρας Πυργελή…

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ…» ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΥΡΓΕΛΗ