Κυκλοφόρησε επίσημα από το κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2021. (κατεβάστε το αρχείο ΚΛΙΚ)

Αναλυτικά:

Παρασκευή 3 Σαββάτο 4 και Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

Πλατεία Διοικητηρίου

Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης. Αγώνας Regularity Rally Ιστορικών Αυτοκινήτων


  • Έκθεση Παλαιών Αυτοκινήτων. 

Η έκθεση θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής 3.9.2021 στις 17:00 και θα έχει διάρκεια μέχρι το πρωί της Κυριακής 5.9.2021, όπου θα ξεκινήσει και ο αγώνας.

  • Έκθεση φωτογραφίας Παλαιών Αυτοκινήτων δημοτών της Ξάνθης και όχι μόνο. 

Η έκθεση θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής 3.9.2021 στις 17:00  και θα έχει διάρκεια μέχρι το βράδυ 20:00 της Κυριακής 5.9.2021.

  • Διαγωνισμός «Ωραιότερου ιστορικού αυτοκινήτου»

Από τις 10:00 του Σαββάτου 4.9.2021 μέχρι τις 20:00 της ίδιας μέρας. 

  • Αγώνας Regularity Rally Ιστορικών Αυτοκινήτων

Εκκίνηση 1ου αυτοκινήτου αγώνα Regularity από την πλατεία Διοικητηρίου στις 11:00 την Κυριακή 5.9.2021. Κίνηση των οχημάτων σύμφωνα με τον κανονισμό του αγώνα στους ανοιχτούς στην κυκλοφορία δρόμους της πόλης, στη συνέχεια πορεία τους στο Νομό Ξάνθης και τερματισμός 1ου αυτοκινήτου στις 12:00 στην πλατεία Γενισέας. Ακολουθεί εκκίνηση στις 13:00 και τερματισμός 1ου αυτοκινήτου στις 14:00 στο Άβατο. Εκκίνηση στις 16:45 και τερματισμός 1ου αυτοκινήτου στις 18:00 στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη. Ακολουθούν οι απονομές επάθλων στους νικητές των διαγωνισμών «Αγώνα Regularity» και «Ωραιότερου ιστορικού αυτοκινήτου».

 

Οργάνωση: «Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης»

 

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου

 

19:00 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγίου Γεωργίου 1 (ισόγειο)

Έκθεση: «Το ’21 μέσα από Πυρογραφίες και Κοσμήματα» 

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης φιλοξενεί στο χώρο του δημιουργίες μελών των χορευτικών του ομάδων, αναδεικνύει τα ταλέντα τους και τιμά την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων του 1821 με την επετειακή έκθεση πινάκων πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη και κοσμημάτων της Σοφίας Ρώσσογλου.

Διάρκεια έκθεσης: 3 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021, ώρες 19:00 έως 21:00.

 

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Οργανωμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε όλη την διάρκεια των γιορτών (μέχρι Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου) στην παλιά πόλη σε μικρά γκρουπ επισκεπτών με την ευθύνη αδειοδοτημένου ξεναγού. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Ημερομηνία: Ώρες:
Σάββατο 04.09.2021 10:00-11:30
Κυριακή 05.09.2021 10:00-11:30
Δευτέρα 06.09.2021 18:30-20:00
Παρασκευή 10.09.2021 18:30-20:00
Σάββατο 11.09.2021 10:00-11:30
Κυριακή 12.09.2021 10:00-11:30

 

Μπορείτε να προγραμματίσετε την επιθυμητή μέρα και ώρα σκανάροντας τον παρακάτω κωδικό:

Η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι περίπου 90 λεπτά. 

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», Ορφέως και Πινδάρου 

Διάρκεια εκθέσεων 4 έως 11 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:30 και 18:00 – 23:00

 

Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό η οικοδόμηση του οποίου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή. Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της παλιάς πόλης και από το 1993 είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ξάνθης. Οι δύο όροφοι του συμπεριλαμβανομένου και ενός ημιυπόγειου χώρου καλύπτουν επιφάνεια 675 τ.μ. και στη μόνιμη έκθεσή τους φιλοξενούν έργα ζωγράφων της πόλης. Επιπλέον ο ίδιος χώρος φιλοξενεί άλλες περιοδικές εκθέσεις.

1ος όροφος, κεντρική αίθουσα. 

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ξάνθης. Έκθεση χειροποίητων δημιουργών του αδελφού προσκόπου Φώτη Γαβριλάκη            

 

Μικρή αίθουσα 1: Δημήτριος Δετσαρίδης 

Έκθεση πυρογραφίας 

 

Μικρή αίθουσα 2: Γεωργία Σαρρή            

Έκθεση Αγιογραφίας 

 

Αύλειος Χώρος: Ομαδική έκθεση

Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών Ξάνθης – φωτογραφία, Περικλής Χονδρός – πυρογραφία. Ντιντέμ Αλήτσογλου, Ελπίδα Ευφραιμίδου, Γαριφαλιά Μπαρή, Αναστασία Γεωγιτσοπούλου, Χαρούλα Μπαντίκου, Φιλίς Καντουχάρ – ζωγραφική. Άννα Καφφετζή – κόσμημα. Άννα Αλέκογλου – κόσμημα, κηροπλαστική, πίνακες.

 

Περίπτερο ενημέρωσης ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Κιβωτός»

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης για ενήλικες και ανήλικους (άνω των 13 ετών) με διαφορετικές μορφές εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, καθώς και τις οικογένειες τους. Αρμοδιότητα αποτελεί η υποδοχή των μελών, η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση. Συμμετέχει με περίπτερο ενημέρωσης, πλαισιωμένο με την παρουσία προσωπικού για να γνωστοποιήσει στο κοινό τις δράσεις του και να παρέχει άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων. 

Διάρκεια λειτουργίας: Σάββατο – Τρίτη  – Πέμπτη – Παρασκευή και ώρες: 19:00-21:00

Διάρκεια εκθέσεων 4 έως 11 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:30 και 18:00 – 23:00

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Σαββάτο 4 Σεπτεμβρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

10:00 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9.  

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Πλατεία Δημοκρατίας

19:00 Xanthi Runners: προπόνηση στην Παλιά Πόλη

 

Ανοιχτή πρόσκληση για μία ομαδική προπόνηση στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Σε μια διαδρομή για τους επισκέπτες και όχι μόνο, μικροί και μεγάλοι θα αθληθούν σε ήπιους ρυθμούς μέσα από σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης. 

Διάρκεια περίπου μία ώρα. Το ραντεβού της εκκίνησης είναι στο ρολόι της κεντρικής πλατείας. 

Οργάνωση: Α.Π.Σ. Δρομέων Ξάνθης “Xanthi Runners”

 

19:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγίου Γεωργίου 1 (1ος όροφος)

«Έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών» 

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Εκθετήριο Παραδοσιακών Ενδυμασιών και σας προσκαλεί να θαυμάσατε αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφά τους. Ένας μοναδικός πλούτος της λαϊκής μας παράδοσης.

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 11 Σεπτεμβρίου 2021, ώρες 19:30 έως 21:30

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

 

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας, αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής από την electronic community)

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου 

Παραδοσιακά / έντεχνα με τους Ρουμπαγιάτ (Θεσσαλονίκη)

Το φλάουτο με τη συνοδεία του λαούτου ή της κιθάρας και φυσικά των διαφόρων παραδοσιακών κρουστών διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον μουσικό τρίο το οποίο ξεναγεί τους θαμώνες σε ένα ταξίδι που ξεκινά από αγαπημένα τραγούδια του εντέχνου χώρου και καταλήγει σε παραδοσιακούς σκοπούς της Θράκης, της Ηπείρου, της Κρήτης και πολλών ακόμα περιοχών. 

Οι Ρουμπαγιάτ είναι: Θανάσης Τσολάκης – κρουστά, φωνή, Γιάννης Τσιάτσος – κιθάρα, λαούτο, φωνή, Σταύρος Τσολάκης – φλάουτο, φλογέρες, φωνή.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου. 

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

 

Γήπεδο Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης

20:30 Συναυλία Ελεονώρας Ζουγανέλη

 

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται και φέτος, ένα λίγο περίεργο καλοκαίρι, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη, με όμορφα συναισθήματα και υπέροχα τραγούδια. Ετοιμάζει μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας, με πιο έντονη από ποτέ την ανάγκη για επικοινωνία και διασκέδαση! Σε αυτήν την δύσκολη και ιδιαίτερη εποχή, η Ελεωνόρα και η παρέα των μουσικών της δημιούργησαν ένα ψηφιακό album με τίτλο «Πάρ’ το αλλιώς» με αγαπημένες διασκευές, τραγούδια που την εκφράζουν και τα κάνει δικά της, με το συναίσθημα και την ερμηνεία της. Όσα χωράνε στην καρδιά της και θέλει να μοιραστεί μαζί μας! Αυτό, ήταν και η ιδέα και η αφορμή για τον τίτλο της περιοδείας της! Κάποια από αυτά τα τραγούδια τα έχουμε ακούσει στις ζωντανές της εμφανίσεις μέσα στα χρόνια, κάποια άλλα όχι. Κάποια τα έχουμε ακούσει περισσότερο και κάποια λιγότερο. Κάποια έχουν μεταμορφωθεί εντελώς και κάποια όχι. Όλα όμως έχουν ένα κοινό σημείο. Την αγάπη της Ελεωνόρας για τη καλή μουσική! Αγάπη που μας τη δίνει απλόχερα σε κάθε της εμφάνιση! Αγάπη που θα μας τη δώσει και σε αυτήν την μουσική της παράσταση.

Μαζί της οι εξαιρετικοί φίλοι μουσικοί: Φώτης Δεληνικόλας – κιθάρες, Νίκος Μέρμηγκας – μπουζούκι, λαούτο, λάφτα, Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν, Στέλιος Φραγκούς πλήκτρα, πιάνο, Μιχάλης Καπηλίδης – τύμπανα και Βασίλης Νησσόπουλος – μπάσο.

Ηχοληψία: Μπράιν Coon – Δημήτρης ΣαμαράςΦώτα / Σχεδιασμός φώτων: Χρήστος Λαζαρίδης

 

Τιμή εισιτηρίου: 8,00€

Προπώληση εισιτηρίων από το Viva.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 για την διευκόλυνση της ροής.

Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή στον χώρο είναι υποχρεωτική.

Η τήρηση των αποστάσεων στον χώρο του γηπέδου είναι υποχρεωτική.

Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 

 

Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

10:00 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη πληροφορίες στη σελ. 9.

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00«Η ιστορία της Ξάνθης σ’ ένα κτίριο» και καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών

Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.  Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Γενική Είσοδος 4€ 

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

11:00 3ο Παιδικό Ποδηλατικό Φεστιβάλ Ξάνθης

 

Στον υπέροχα ανακατασκευασμένο χώρο του Λιμνίου, δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό, θα διεξαχθεί το 3ο Παιδικό Ποδηλατικό Φεστιβάλ Ξάνθης. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος «Πήγασος Ξάνθης» θα παρουσιάσει μαθήματα σωστής κυκλοφοριακής αγωγής. Αναλυτική παρουσίαση όλων των μερών του ποδηλάτου καθώς και της χρήσης αυτών. Συνεχής εκμάθηση ισορροπίας και ελιγμών, διέλευση τεχνικών εμποδίων και στοιχισμένη οδική συμπεριφορά στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Η συνέχεια θα περιλαμβάνει την εντυπωσιακή ατομική χρονομέτρηση, με προδιαγραφές επίσημου αγώνα όλων των συμμετεχόντων στον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατοδρόμο του Λιμνίου.

Αναλυτικά για την ατομική χρονομέτρηση:

Μίνι Μικρά: Κορίτσια και αγόρια ηλικίες 8-10

Μίνι Μεγάλα: Κορίτσια και αγόρια ηλικίες 11-12

Πανκορασίδες: Ηλικίες 13-14

Παμπαίδες: Ηλικίες 13-14

Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με τις βραβεύσεις των παιδιών ανά επίσημη κατηγορία.

Οργάνωση: Ποδηλατικός Σύλλογος «Πήγασος» Ξάνθης

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ 

«Ο πειρατής της πορτοκαλιάς», με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», παρουσιάζουν τον πειρατή της πορτοκαλιάς…

Ας γίνουμε όλοι μαζί ατρόμητοι πειρατές! Στους απέραντους ωκεανούς θα γνωρίσουμε δράκους που φυλάσσουν χρυσαφένιους θησαυρούς, θα ανταμώσουμε συμπονετικές και όμορφες γοργόνες και θα αγναντέψουμε ανίκητους στόλους. Κι ‘όλα αυτά από το κατάρτι μιας πορτοκαλιάς. Ο πειρατής της πορτοκαλιάς σας περιμένει την Κυριακή, 05/09/2021 και ώρα 19:30, στην αυλή με τα χαμάμ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Με την ευγενική υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Πυργελή.

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

20:30 Παράσταση του Θιάσου Σκιών «Ο Καραγκιόζης Προφήτης»

Ο Καραγκιόζης, με τη συνοδεία του φίλου του Διονυσίου, προσπαθεί να ξεγελάσει το Σεράι, για να τους δώσουν χρήματα, για τα οποία δεν είχαν δουλέψει ποτέ. Τον καταλαβαίνουν όμως και πάει για κρεμάλα. Τι να κάνει, για να γλιτώσει; Αναλαμβάνει την «επικοινωνία» του Πασά με τον συγχωρεμένο τον πατέρα του και μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον επάνω και τον κάτω κόσμο και γίνεται Προφήτης. Θα τα καταφέρει άραγε να τη γλιτώσει;

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη»

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου 

Ρεμπέτικη βραδιά με τους Άτακτους (Ξάνθη)

Οι Άτακτοι είναι ένα αυστηρώς ρεμπέτικο σχήμα με έδρα την Ξάνθη. Το ρεπερτόριο τους έχει κύριες αναφορές στο προπολεμικό και πρωτομεταπολεμικό ρεμπέτικο. 

Οι Άτακτοι είναι οι: Κώστας Τεφτίκογλου – τραγούδι, κιθάρα, Παντελής Ψαρρός –μπαγλαμαδάκι, τραγούδι, Τάσος Βογιατζής – τρίχορδο, τραγούδι

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου. 

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

 

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00 «1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία» και καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών

Στο παρελθόν για τη Θράκη πολέμησαν λαοί, συγκρούστηκαν θρησκείες και αγωνίστηκαν έθνη. Σήμερα η συνύπαρξη του παλιού και του νέου, της Ανατολής και της Δύσης αλλά και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας είναι μερικά από τα βασικά της γνωρίσματα. Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί για τη Θράκη μια ευκαιρία ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης της προσφοράς των προγόνων μας στους αγώνες του Έθνους. Για τη Θράκη η έναρξη της Επανάστασης σημαίνει, άλλωστε, μόνο την αρχή μιας πράξης που ολοκληρώνεται έναν αιώνα αργότερα φέρνοντας την πολυπόθητη ελευθερία.

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

18:30 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη πληροφορίες στη σελ. 9.

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Πλατεία Ελευθερίας (τόπος συνάντησης)

18:30 Περιήγηση – Ξενάγηση

«Περπατώντας στα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Ξάνθης»

 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει ιστορική περιήγηση στα ίχνη και στη μνήμη της περιόδου της Κατοχής στην Ξάνθη. Οδηγός ο ιστορικός και υπ. Διδάκτορας Δημήτρης Καλογιαννίδης, με τον οποίο θα γνωρίσουμε χώρους και σημεία στα οποία εγκαταστάθηκαν οι αρχές κατοχής και εκτυλίχθηκαν ορισμένα από τα γεγονότα αυτής της περιόδου, όπως ο διωγμός της Εβραϊκής κοινότητας. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Η περιήγηση προσφέρεται δωρεάν. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, στον συνεργάτη του Ιδρύματος, Νίκο Κοσμίδη (τηλ. 6996559216).

Οργάνωση – Επιμέλεια: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Διαδραστικό εργαστήριο «Η φύση ως σπίτι-προστασία του περιβάλλοντος»

 

Αφήγηση παραμυθιών, κινητικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά 5 έως 8 ετών και 9 έως 12 ετών.

Μέσα από εργαστήριο ταξιδεύουμε στο φυσικό περιβάλλον των ζώων, διαβάζουμε βιβλία που αφορούν το περιβάλλον τους. Ανακαλύπτουμε τις ιδιαίτερες διαδικασίες που ακολουθεί το κάθε είδος για τη δημιουργία της φωλιάς του. Αναρωτιόμαστε ποια υλικά χρησιμοποιούν τα ζώα για την κατασκευή τους; Ξύλα, πέτρες, λάσπη, φύλλα… Γιατί κάθε ζώο φτιάχνει διαφορετικού είδους φωλιά; Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, δημιουργούμε φωλιές και συζητάμε τους κινδύνους που διατρέχουν τα ζώα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

*Τα εργαστήρια προσαρμόζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία» 

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

19:00 Παρουσίαση βιβλίου για ενήλικες «Ήμερες Ημέρες»

 

Συγγραφέας Μουράτης Κοροσιάδης, εκδόσεις «Βακχικόν». Στην συλλογή των 15 αυτών διηγημάτων θα συναντήσει κανείς απλές, καθημερινές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις πιο λιτές σκηνογραφίες τούτης της πόλης αποκαλύπτοντας στο κοινό έναν επιδέξιο ψυχογράφο, ικανό να εντοπίζει το ανθρώπινο μες στο περιττό που μας περιβάλλει. Η συλλογή αποτελεί την δεύτερη εκδοτική εργασία του συγγραφέα μετά το «Σύνθημα» 2019.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ 

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Αυλή Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου

19:00 Βιωματικό Εργαστήριο «Φρούτα και Βιταμίνες, οι ζουμεροί μας σύμμαχοι» 

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Φανή Παντούλα, ενημερώνουν τα παιδιά πόσο απαραίτητα είναι για την καθημερινή τους διατροφή τα φρούτα, σύμμαχοι υγείας και ασπίδες ενάντια στις λοιμώξεις. Στη συνέχεια τα παιδιά θα παρασκευάσουν φρουτένια εδέσματα.

Τιμή εισόδου: 3 ευρώ.

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

 

21:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ των Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη «Μια Όμορφη Μέρα» (A Beautiful Day).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των συντελεστών.

Η ταινία προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών, καθώς και Ειδική Μνεία από το ΕΚΚ. 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Γήπεδο Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης 

20:30 Συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας και η Σαββέρια Μαργιολά

 

Νύχτα μαγικιά. Αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Εξίσου αλήθεια είναι ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι  που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα… Όμως, μιλώντας για όλα αυτά, συχνά λησμονούμε πως στο θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού, που μάλιστα πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έργα κομβικά. Το πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είναι αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς – συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς, με τον Θανάση Βασιλά στη μουσική επιμέλεια και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση και συνεργάζεται με τραγουδιστές αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας όπως ο Βασίλης Λέκκας και η Σαββέρια Μαργιολά.

 

Τιμή εισιτηρίου: 5,00€

Προπώληση εισιτηρίων από το Viva.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 για την διευκόλυνση της ροής.

Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή στον χώρο είναι υποχρεωτική.

Η τήρηση των αποστάσεων στον χώρο του γηπέδου είναι υποχρεωτική.

Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.

 

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

 

10:00 Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου (καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών)

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Συμμετοχή 4€, η είσοδος στο Μουσείο. Το πρόγραμμα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. 

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Διαδραστικό εργαστήριο «Ζώα ως ήρωες/ηρωίδες βιβλίων»

Αφήγηση παραμυθιών, κινητικά και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά 5 έως 8 ετών και 9 έως 12 ετών.

Από τις πρώτες τυπωμένες εκδόσεις του αγαπημένου βιβλίου «Τα τρία μικρά γουρουνάκια» το 1840 μέχρι και σήμερα τα ζώα εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές στην παιδική λογοτεχνία. Μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών εξερευνούμε τον μαγικό κόσμο των ζώων. Αναρωτιόμαστε από πότε τα ζώα έμαθαν να μιλάνε και πρωταγωνιστούν στις ιστορίες; Είχαν από πάντα δικαιώματα; Πότε το έσκασαν από το τσίρκο; Ένα ταξίδι αφιερωμένο σε ιστορίες με πρωταγωνιστές/στριες ζώα και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια, πλάθουμε και ζωντανεύουμε χαρακτήρες, μπαίνουμε στη θέση των ζώων και ανακαλύπτουμε πως αισθάνονται.

*Τα εργαστήρια προσαρμόζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία» 

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

19:00 «Αφήγηση Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους…»

Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και  αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα… 

Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού http://pf-academy.gr/

Οργάνωση – Επιμέλεια: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, «ΠαραμυθοΘράκες»  

 

19:00 Εμπορική έκθεση «Ξάνθη 2021»,οδός Πανεπιστημίου

Διάρκεια έκθεσης από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Οργάνωση: Επιμελητήριο Ξάνθης 

 

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας, αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Ρεμπέτικη βραδιά 

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγίου Γεωργίου 1

18:30 Ξενάγηση – Περιήγηση –Περίπατος. 5 στάσεις – 5 ιστορίες … στην παλιά Ξάνθη 

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης συνεχίζει για 5η χρονιά την πετυχημένη συνεργασία του με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» και τον καθηγητή Δημήτρη Γκαγκαλίδη, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2021. Ξεκινάμε από το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης για να ταξιδέψουμε «αλλιώτικα», εντυπωσιακά και διαφορετικά, έτσι όπως μας έχουν μάθει οι «Αλλιώτικες Προτάσεις». Αυτή τη φορά μας περιμένουν 5 άγνωστες και υπέροχες ιστορίες, που θα τις διηγηθούμε σε 5 επιλεγμένες γωνιές, ομορφιές της Παλιάς Ξάνθης

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης» –«Αλλιώτικες Προτάσεις»

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Διαδραστικό εργαστήριο «Από τοπία της φύσης σε φανταστικά τοπία»

Αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια δημιουργικής γραφής, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά 5 έως 8 ετών και 9 έως 12 ετών.

Το τοπίο ενός παραμυθιού μεταφέρει τους αναγνώστες στα πιο μαγευτικά μέρη. Διαβάζοντας βιβλία αναζητάμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών τοπίων της φύσης. Αναρωτιόμαστε γιατί το δάσος στα λαϊκά παραμύθια κρύβει όλα τα μυστικά. Ποιο συμβολικό ρόλο έχει η θάλασσα στα μυθολογικά ταξίδια; Η τελευταία μέρα των ‘Βιβλιοφάγων’ είναι αφιερωμένη στα τοπία της φύσης: θάλασσα, δάσος, ζούγκλα, ποτάμια. Μέσα από παιχνίδια γραφής μεταφερόμαστε σε φανταστικά τοπία, δημιουργούμε παραμυθένιους χάρτες και πλάθουμε το σκηνικό για τα δικά μας παραμύθια.

*Τα εργαστήρια προσαρμόζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία» 

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

19:00 «Πλάθοντας από πηλό ένα σκαντζόχοιρο»

 

Σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια; Να ανακαλύπτετε με την αφή; Να ερευνάτε τον κόσμο βιωματικά; Παιδιά, 8 έως 12 χρονών, ελάτε να παίξουμε, να εκπαιδευτούμε και να βοηθήσουμε την γη και τα πλάσματα της να μην εξαφανιστούν πλάθοντας από πηλό έναν σκαντζόχοιρο… Το είδος του εξαφανίζεται! Ας τον βοηθήσουμε να μείνει ζωντανός… 

Επιμέλεια: Γαρυφαλλιά Μακρή, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός

Οργάνωση: Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ 

«Φαντασιοδρομία», με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», παρουσιάζουν τη Φαντασιοδρομία… 

Πάρτε τη φαντασία σας και ελάτε να γυρίσουμε τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου. Θα μας συνοδεύσουν θηρία, εξωτικά πουλιά, μαγικά αντικείμενα και οι πιο ξεχωριστοί ήρωες. Ας φτιάξουμε μαζί τους τη δική μας φανταστική χώρα. 

Με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Πυργελή.

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

20:30 Εργαστήριο για γονείς «Παιδικό βιβλίο και ανάγνωση στο σπίτι!»

Πως τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους αναγνωστικές συνήθειες; Ένα σεμινάριο για γονείς παιδιών από 0 έως 12 ετών…

Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να δώσουμε σε γονείς τα εργαλεία για να ενθαρρύνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον των παιδιών τους. Η συνήθεια της ανάγνωσης και η καλλιέργεια του δια βίου αναγνώστη είναι στοιχεία που απαιτούν χρόνο για να καλλιεργηθούν σε ένα παιδί. Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο, διερευνούμε την έννοια της αναγνωστικής ελευθερίας. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και ερεθίσματα και είναι απαραίτητο να αφουγκραστούμε τις αναγνωστικές τους επιλογές. Πως δημιουργούμε μια γωνία ανάγνωσης; Ποια είναι η διαφορά μιας έξυπνης και μιας ηχητικής βιβλιοθήκης; Πως ψάχνουμε τις απαντήσεις μέσα στα βιβλία; Πως γνωρίζουμε τα λαϊκά παραμύθια και τους δίνουμε νοήματα; Πως τα παιδιά γίνονται τα ίδια αφηγητές;

Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο ενότητες, ξεκινάμε με θεωρητική εισήγηση από την ομάδα μας, αναφορικά με τα αναγνωστικά οφέλη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στη συνέχεια, ασχολούμαστε με προτεινόμενες τεχνικές και δραστηριότητες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο σπίτι. Τέλος, αφιερώνουμε ένα κομμάτι σε μια βιωματική δραστηριότητα και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία». 

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Αυλή Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου

20:30 Παράσταση Θίασος Σκιών, «Τα 82 Εντάλματα»

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζουν την παράσταση «Τα 82 Εντάλματα». Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει στη φυλακή. Πώς θα τη γλιτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει «να πεθάνει» για να μπορέσει να ζήσει. Η συνέχεια στο πανί…

Τιμή εισόδου: 3 ευρώ

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

 

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Έντεχνη ελληνική βραδιά με το σχολικό συγκρότημα «Παραμπλούζ»

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου 

Kωμική μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Χαριζάνη και τον Θάνο Αυγερινό (Θεσσαλονίκη)

Μη Άσματα. Μια άθλια κωμική μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Χαριζάνη και τον Θάνο Αυγερινό. Η δροσερή ταράτσα των Βατράχων γεμίζει με γέλια και νότες από ένα φιλόδοξο (και σχεδόν ολοκληρωμένο) πρότζεκτ που παντρεύει την ενέργεια ενός μουσικού live με την κωμική αφήγηση.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου. 

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

 

Αυλή Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης

19:00 Στρογγυλή τράπεζα: «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή»

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια δράσεων και ενημέρωσης για το περιβάλλον, που αποτελεί από φέτος πρόσθετο βασικό άξονα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2021. Ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, μιλά για την επίκαιρη κλιματική αλλαγή και συζητά με τους παρευρισκόμενους περιβαλλοντικά θέματα και απόψεις. Την συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης καθηγητής ΔΔΕ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Καινοτόμες δράσεις από το Xanthi TechLab και την Democritus Racing Team

 

Το Χanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την Democritus Racing Team – DRT θα παρουσιάσει μια σειρά δράσεων καθώς και το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο με το οποίο η DRT διακρίθηκε στους διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ολλανδία. Ρομποτική, 3D printing και καινοτομία σε ένα ξεχωριστό διήμερο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ένα ξεχωριστό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή που αξίζει να δείτε και να πάρετε μέρος. 

Το Xanthi TechLab αποτελεί μια συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τις Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Ελλάδα, σημείο αναφοράς με τις δράσεις του στην εκπαιδευτική ρομποτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα fake news, τα soft skills κα. Ένα hub δικτύωσης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, διακρίθηκε δύο φορές στα Bravo Sustainable Awards 2019, 2021 και στα προγράμματα STEM. Διοργανώνει το διαγωνισμό First Lego League Xanthi και αποτελεί επίσημο συνεργάτη της eduACT διοργανωτή του πανελληνίου πρωταθλήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League Greece.

H Democritus Racing Team – DRT ιδρύθηκε το 2015 στην Ξάνθη. Εκπροσωπεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις διοργανώσεις Formula Student και Formula SAE, οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς για μηχανικούς στον κόσμο.  Στόχοι της DRT είναι η διεύρυνση των μαθησιακών πεδίων των φοιτητών του Δ.Π.Θ., η εκπροσώπηση της χώρας σε πανεπιστημιακούς διαγωνισμούς διεθνούς εμβέλειας, η προώθηση της ευγενούς άμιλλας, του ομαδικού πνεύματος και άλλων ανάλογων ηθικών αξιών καθώς και η πρακτική ανάδειξη των διδασκόμενων μαθημάτων μέσω της βαθιάς ενασχόλησης των φοιτητών με ζητήματα μηχανικής. 

Η ομάδα πρόσφατα κατέκτησε την 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ 27 πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών από όλη την Ευρώπη, στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands, στην κατηγορία CV οχημάτων (combustion vehicle), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, στην πίστα TT Circuit Assen στην Ολλανδία.

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

19:00 «Πράσινα Χαμόγελα – Αυτοματισμός και Προστασία του Περιβάλλοντος» 

 

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με παράλληλη επίδειξη ρομπότ (αυτοματοποιημένη δενδροφύτευση). Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση για βιβλία και δωρεάν μαθήματα ρομποτικής. 

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Συγγραφέας, Εικονογράφος – Υπεύθυνος λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών σταθμών

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Δ/νση Δασών Ξάνθης, Σύλλογος ”RoboSpecialists”

 

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», Ορφέως και Πινδάρου

19:30. Εγκαίνια έκθεσης

 

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2021 και θέλωντας ταυτόχρονα να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, οργανώνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, έκθεση κειμηλίων τον εξ Αδριανουπόλεως καταγομένου Ιερομάρτυρος Πατριάρχον Κυρίλλου του Στ`, ο οποίος απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη από τούς Τούρκους την Κυριακή του Θωμά το 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:30 και 18:00 – 23:00

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ 

Θερινό σινεμά στην αυλή με τα χαμάμ

Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ & της ΕΛΜΕ Ξάνθης, παρουσιάζουν τον νέο κύκλο προβολών και συζητήσεων για τη νέα περίοδο. Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές ταινίες κι αφιερώματα σε συνεργασία με φεστιβάλ και ινστιτούτα. Παρουσιάζει περισσότερες από 100 (μέρες προβολών το χρόνο) δίνοντας τη δυνατότητα στο κινηματογραφόφιλο κοινό να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί. Η Λέσχη οργανώνει ακόμη μαθήματα κινηματογράφου καθώς και συναντήσεις με σημαντικούς δημιουργούς. 

Οργάνωση: ΦΕΞ – Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ – ΕΛΜΕ Ξάνθης

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

20:15 Παράσταση του Θιάσου Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

 

Σε μια δωρεάν παράσταση για μικρούς και μεγάλους ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης καυτηριάζει την επικαιρότητα και όχι μόνο!

Οργάνωση: Πολιτιστικός σύλλογος «Σπάρτακοι ‘82», Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο 

Τιμή εισόδου: 7 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου 

Ρεμπέτικες, λαϊκές και ρετρό επιτυχίες σε ρυθμούς swing, balkan και latin με τους Pasta tomato band (Καβάλα)

Οι «Pasta Tomato» δημιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2013, από πέντε μουσικούς προερχόμενους από διαφορετικές μουσικές σκηνές, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας πιο φρέσκιας και εναλλακτικής μουσικής πρότασης. Συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικά μουσικά στιλ, άρχισαν με βάση ρεμπέτικες, λαϊκές και ρετρό επιτυχίες, διασκευασμένες πάνω σε Gypsy Swing, ενώ αργότερα εμπλούτισαν το άκουσμά τους, με Balkan και Ethnic ρυθμούς με ηχοχρώματα από μουσικές της κάτω Ιταλίας και ταραντέλες.

Οι «Pasta Tomato» είναι οι: Δημήτρης Στογιάννος – κιθάρα, φωνή, Χρύσα Παπαδοπούλου – φωνή, Σπύρος Λαμπρινόπουλος – ακορντεόν, Κώστας Παπανικολάου – μπάσο, Κώστας Αποκατανίδης – κρουστά.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου. 

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

18:30 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9.  

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Καινοτόμες δράσεις από το Xanthi TechLab και την Democritus Racing Team

 

Το Χanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την Democritus Racing Team – DRT θα παρουσιάσει μια σειρά δράσεων καθώς και το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο με το οποίο η DRT διακρίθηκε στους διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ολλανδία. Ρομποτική, 3D printing και καινοτομία σε ένα ξεχωριστό διήμερο που παρουσιάζεται για 1η φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ένα ξεχωριστό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή που αξίζει να δείτε και να πάρετε μέρος. 

 

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2 

19:00 «Μικροί Καλλιτέχνες… εν δράσει»

Οι μικροί καλλιτέχνες, 6 έως 12 ετών, θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ομαδική δημιουργία και την εικαστική έκφραση στην πράξη. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο αυτών δραστηριοτήτων, μαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Επιμέλεια Σοφία Μπακάλογλου, Νηπιαγωγός – Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης του Ι.Θ.Τ.Π. Λίνα Πετρά Εικαστικός, Εκπαιδευτικός – Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ζωγραφικής-Εικαστικών ΙΘΤΠ

Οργάνωση: Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης και Εργαστήρι Ζωγραφικής-Εικαστικών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης 

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

Παρουσίαση «Κι οι πρόγονοί μας πρόσφυγες» της Χρύσας Μπαΐρα

Πόσο μοιάζουν οι καιροί; Για το κείμενο που ακολουθεί, αιτία στάθηκε τούτο το μοιάσιμο των καιρών. Και η πάρα πέρα δημιουργία του τροφοδοτήθηκε από να σέβας στα παθήματα των λαών που γεμίζουν τους καιρούς. Κι ύστερα ήρθε η σιγουριά, για τα φιλόξενα ράφια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και για τον καθημερινό αγώνα εκείνων που αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτιστική ανάβρα της ΦΕΞ. Το δικό μας τόλμημα ένας ελαχιστότατος κόκκος άμμου, σε τούτη την όχθη της τέχνης και του πολιτισμού. Χ.Μ.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

 

Αυλή πολιτιστικού συλλόγου «Βάτραχοι», οδός Πινδάρου

20:00 – 23:00 Έκθεση της Ανδρονίκης Τσαγκαράκου με θέμα:

«Love yourself by at.atart.studio»

Ονομάζομαι Ανδρονίκη Τσαγκαράκου. Είμαι αρχιτέκτονας, γραφίστρια και δημιουργός. Επικοινωνώ, δημιουργώ συνθέσεις και σχεδιάζω κάθε είδους σκηνικά με πάθος. Κάθε έργο έχει μία ιστορία να πει. Ας κάνουμε αυτές τις ιστορίες πραγματικότητα. To at.atart.studio είναι μία πρωτοβουλία η οποία βασίζεται στην ομορφιά της ατέλειας. Κάνε το ατελές να μοιάζει τέλειο και το τέλειο βαρετό.

Το μότο μας: «Λοβ γιορσέλφ».

Εσείς με εμπνέετε, εγώ σχεδιάζω!

Paintings-Prints-T-shirts-Tote bags-Posters-Graphics

Είσοδος δωρεάν. Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

 

Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

21:00 Ρεμπέτικη βραδιά

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

Αυλή 1ου Δημοτικού Σχολείου

21:00 Συναυλία Σπύρος Γραμμένος

 

Ο Σπύρος Γραμμένος γράφει τραγούδια, μουσικές για θέατρα, έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους και τώρα ετοιμάζεται για τον τέταρτο που βγαίνει σε λίγο καιρό. Είχε τσακωθεί με τον δάσκαλο κιθάρας στα εννέα του χρόνια- κι αυτό βγαίνει στην σκηνή- τον είχαν διώξει από την ομάδα βόλεϊ, από την κωπηλασία, από δύο γυμναστήρια, δεν του αρέσει η μπάλα ούτε το μπάσκετ και του αρέσει το φαγητό, το ουίσκι, το αγνό τσίπουρο, τα σιροπιαστά και βγαίνουν και όλα αυτά στην σκηνή.

Αγαπημένο χρώμα δεν έχει και είναι υδροχόος.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Κράτηση εισιτηρίων από το Viva.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 για την διευκόλυνση της ροής.

Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή στον χώρο είναι υποχρεωτική.

Η τήρηση των αποστάσεων στον χώρο της συναυλίας είναι υποχρεωτική.

Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.

Οργάνωση: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι» 

 

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 

 

Πλατεία Δημοκρατίας

10:00 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9.

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

MONOΠΑΤΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης. Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο και μαρτυρίες (16ος-20ος αιώνας). Η παρουσίαση της έκδοσης του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα γίνει στην Ξάνθη, Αυλή με τα Χαμάμ, στην Δράμα, την Χρυσούπολη, την Κομοτηνή και τα Ιωάννινα. Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 397 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο (πανόδετο) με χρυσοτυπία και έγχρωμη illustration κουβερτούρα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν αποκλειστικά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στη συμβολική τιμή των 30€, ποσό που θα διατεθεί στην ενίσχυση του μουσείου.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

Αυλή πολιτιστικού συλλόγου «Βάτραχοι», οδός Πινδάρου

20:00 – 23:00 Έκθεση της Ανδρονίκης Τσαγκαράκου με θέμα:

« Love yourself by at.atart.studio»

 

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

20:30 Παράσταση Θίασος Σκιών, «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»

Σε αυτήν την παράσταση ζυμώνονται ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου, με την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του θρυλικού ήρωα της φυλλάδας. Η υπόθεση είναι γνωστή: ένα θηρίο έχει σταθεί στην πηγή απ’ όπου υδροδοτείται όλη η πόλη. Για να αφήσει τον κόσμο να πάρει νερό, απαιτεί τη θυσία μιας νεαρής κοπέλας. Το επόμενο υποψήφιο θύμα είναι η κόρη του Βεζίρη. Όποιος τη σώσει θα γίνει πλούσιος και θα την παντρευτεί. Κάποιοι σπεύδουν να αντιμετωπίσουν το θηρίο. Ο Καραγκιόζης από δίπλα. Θα χάσει τέτοιο πανηγύρι; Κανένας δεν μπορεί όμως να το σκοτώσει. Έρχεται και η ώρα του θρυλικού Μεγαλέξανδρου να αντιμετωπίσει το θηρίο. Θα τα καταφέρει;

Η μεγάλη, λοιπόν, μάχη ξεκινά…

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι.

Η δικαιοσύνη εναντίον της ανομίας.

Το καλό απέναντι στο κακό.

Το φως μάχεται το σκοτάδι.

Ποιος θα νικήσει; Η συνέχεια στο πανί…

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Οργάνωση – Επιμέλεια: Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη».

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου 

«2 Laloun» έντεχνα, rock (Ξάνθη)

Οι «2 laloun» μετά τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο έρχονται στους Βάτραχους πιο ώριμοι από ποτέ για να μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη γνώριμες, αγαπημένες μελωδίες.

Οι «2 Laloun» είναι: Μπίλυ Αλεξανδρίδης – κιθάρα, φωνή, Ραφαήλ Τάσιος – κιθάρα, φωνή.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου. 

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας

10:00 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9.

 

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

Ταξιδεύοντας στην νεότερη Ξάνθη

Για το 2020 και 2021 η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης επικέντρωσε το ενδιαφέρον της, στη θεματική «Ταξιδεύοντας στην νεότερη Ξάνθη, / πολιτιστικό ημερολόγιο πρόγραμμα της ΦΕΞ». Με μια διάθεση ανάλαφρη και χιουμοριστική, θέλουμε να  μελετήσουμε την σύγχρονη Ξάνθη. Πως από το παραδοσιακό μεταβαίνουμε στις μαζορέτες κι από εκεί στο folklore. […]

Πως περισσότεροι από 20 σύλλογοι με διαφορετικές καταγωγές κι άλλες τόσες θρησκείες παρακολουθούν Tai Chi, Capoeira, χορεύουν Latin, Tango, Swing, επιλέγουν street Food…  

Συζητώντας σχετικά με το ταξίδι μας και το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ για ένα – νέο – προσβάσιμο «ψηφιακό κόσμο» σε θεματικές: Ιστορίας της περιοχής μας (Ξάνθη – Θράκη) Παράδοσης & Σύγχρονου πολιτισμού  

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Ράδιο Ξάνθη 93,5