Oι πρόσφατες αλλαγές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα από το Υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την ακατανόητη και αυτοκτονική επιλογή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ξάνθης να ορίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής για το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο πάνω από το 16, οδήγησαν στο πλέον εμφατικό φιάσκο του νέου συστήματος καθώς στη Σχολή δεν εισάγεται κανένας νέος φοιτητής !

108 θέσεις του πρώτου έτους θα μείνουν κενές, αφού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις γονέων, υποψηφίων και παραγόντων της εκπαίδευσης το Υπουργείο επέλεξε να εφαρμόσει το νέο σύστημα και το Τμήμα επέμεινε στην απίστευτα υψηλή βάση. Εκτός από τους περίπου 40.000 υποψηφίους που μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στρεβλώσεις και παράδοξα της ΕΒΕ, στερούν από αριστούχους μαθητές την είσοδο στα τμήματα της επιλογής τους. Ειδικά για κάποια επαρχιακά ΑΕΙ, οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε μαρασμό.

Eπιστολή υποψήφιας είχε επισημάνει το επερχόμενο φιάσκο

Ιδιαίτερα για την Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, μια μητέρα υποψήφιας από την πόλη, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή Δημήτριο Πολυχρονόπουλο είχε επισημάνει ότι ότι η βάση που είχε οριστεί ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου καθώς και ότι η κόρη της με συνολικά 19.330 μόρια, δεν μπορούσε να εισαχθεί στο τμήμα της επιλογής της καθώς είχε γράψει 15,3 ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό ενώ το Τμήμα είχε ορίσει ως βάση 15,43 και 17,08 αντίστοιχα!

Αναλυτικά ένα απόσπασμα:

Η κόρη μου τελειόφοιτη της Γ΄ Λυκείου, προετοιμάζονταν (εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας) τα τελευταία δύο χρόνια στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου (τα οποία δεν διδάσκονται συστηματικά στη δημόσια εκπαίδευση), με απώτερο στόχο να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Κατάφερε τελικά και συγκέντρωσε συνολικά 19.330 μόρια, γράφοντας 15,3 στο ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό σχέδιο.  Όμως με λύπη διαπιστώσαμε ότι για 0,13 δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης  διότι οι Ε.Β.Ε. που τέθηκαν είναι μεγαλύτερες (!!!) ήτοι 15,43 για το ελεύθερο και 17,08 για το γραμμικό σχέδιο.

Θεωρείται το 15,43 και το 17,08 με άριστα το 20 ως βάση? Και μάλιστα όταν οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές έθεσαν τις ανάλογες ΕΒΕ αρκετά χαμηλότερα. Για ποιό λόγο η σχολή σας έθεσε τόσο υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές σε σχέση με τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές?

Σοκ σε αρκετά επαρχιακά τμήματα και στην περιοχή

Ανάλογες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί σε πολλά τμήματα της περιοχής. Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος εισάγονται 52 σε σύνολο 116 θέσεων, στο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας 17 επιτυχόντες και στο Τμήμα Δασολογίας 7 επτυχόντες (συνολικά 488 θέσεις στα δύο τμήματα της πόλης μένουν κενές), στο Φυσικό Καβάλας (11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις), Δασολογίας Δράμας με μηδέν εισακτέους κ.α.