Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 11:00 το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου Ξάνθης, απαντά το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου στην επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την κυβέρνηση και στις επιπτώσεις που θα υποστούν όσοι , τελικά, εργαζόμενοι επιμείνουν στον μη εμβολιασμό τους έως και την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, από το Σάββατο, το σωματείο καλεί τα μέλη του  να προσέλθουν στην κινητοποίηση, στέλνοντας καθαρά μηνύματα και ως προς την ανάγκη εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και προς την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του σωματείου κ. Θεοδώρα Πλαστήρα , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ξεκάθαρα τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι συνυφασμένος με την επαγγελματική συνείδηση των υγειονομικών :’είναι ηθικό χρέος του καθενός από εμάς, που απορρέει από τη θέση του στην κοινωνία, να εμβολιασθεί, όχι γιατί του το επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά γιατί του το επιβάλλει η συνείδηση του. Ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης και ένδειξη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Αυτή όμως η έκφραση πρέπει αν είναι συνειδητή και όχι αποτέλεσμα εκβιασμού και απειλών, όπως οι αναστολές εργασίας και η στέρηση μισθού. Κατανοούμε τους συναδέλφους που έχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις και ενδοιασμούς, αλλά αυτές δεν θα λυθούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Να σκεφθείτε ότι κάποιοι συνάδελφοι που νόσησαν και έχουν παρέλθει οι έξι μήνες, οπότε είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν , έχουν ακόμη αντισώματα. Λογικό είναι να αναρωτιούνται γιατί, αφού έχουν άμυνα απέναντι στον ιό, τους υποχρεώνουν να εμβολιαστούν….Για μένα η κυβέρνηση απέτυχε από τη στιγμή που αντί να επιδοθεί σε μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς, επέβαλε την υποχρεωτικότητα’, επισημαίνει και προσθέτει:’ απευθύνω έκκληση προς τους συναδέλφους που ακόμη δεν εμβολιάστηκαν να το ξανασκεφτούν με ψυχραιμία μέχρι και την τελευταία στιγμή και να εμβολιαστούν και προς την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα και να εφαρμόσει άλλες μεθόδους για να πείσει’.

Η κ. Πλαστήρα σημειώνει ακόμη ότι αυτή η εξέλιξη με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς:”Επέφερε διχασμό ανάμεσα μας. Εμείς εδώ και 1,5 χρόνο δώσαμε όλοι μαζί ένα δύσκολο αγώνα. Ειδικά εδώ στην Ξάνθη από το πρώτο ακόμη κύμα της πανδημίας και τότε, θυμίζω, δεν υπήρχαν εμβόλια”.

Η κ. Πλαστήρα όσο καθαρό μήνυμα έστειλε προς τους συναδέλφους της , άλλο τόσο καθαρό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την κυβέρνηση: ‘ αφού μιλάμε για υποχρεωτικότητα οφείλουμε να θυμίσουμε και τις υποχρεώσεις της πολιτείας. Υποχρέωση της είναι η ενίσχυση και όχι η αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Το βάρος της πανδημίας μέχρι τώρα το σήκωσε, ολόκληρο, στους ώμους του το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι ο ιδιωτικός τομέας. Και όμως τώρα διαπιστώνουμε ότι ξεκίνησε ένα …φλερτ της κυβέρνησης με την είσοδο στο ΕΣΥ των ιδιωτών και μάλιστα από την μπροστά πόρτα. Ζητούμε από την έναρξη ακόμη της πανδημίας την ένταξη μας στα ΒΑΕ, ζητούμε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων συναδέλφων μας, αλλά και την αναγνώριση ως εργατικό ατύχημα των θανάτων 28 υγειονομικών’, καταλήγει.

Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης