Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σχετικά με τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών, αναφέρει:

Η χώρα μας βιώνει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, πέραν των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών αφήνουν πίσω τους ένα βαρύ οικολογικό αποτύπωμα, για τις επόμενες γενιές.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος ή να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή.

Την ώρα που ξεχειλίζει η οργή και η απελπισία των ανθρώπων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, μπροστά στα μάτια τους και οι ίδιοι να γίνονται πρόσφυγες στον τόπο τους, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του αφήνοντας κατά μέρος την αυταρέσκεια, την αλαζονεία και την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, την προσπάθεια απόκρυψης και ωραιοποίησης της πραγματικότητας.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις τους για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, ενώ επί μέρες καιγόταν η μισή Ελλάδα και βλέπαμε εικόνες των κατοίκων που έμειναν για μια βδομάδα σχεδόν αβοήθητοι, να παλεύουν με τη φωτιά, κάνοντας εκκλήσεις σε ένα ανεπαρκές κράτος, δίνοντας μία ηρωική μάχη. Δυστυχώς γι αυτούς, ακόμη κι αν προχωρούν σε μίνι λίφτινγκ αποκαλύφθηκε η απόλυτη γύμνια του περιβόητου επιτελικού κράτους! Κι όσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με τις δήθεν διορθωτικές κινήσεις «μετασχηματισμού του μηχανισμού» δυστυχώς γι αυτούς τα αποκαΐδια σκοτεινιάζουν ακόμη τον ουρανό της Ελλάδας.

Μια συζήτηση ωστόσο που θα γίνει μετά γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο άμεσος σχεδιασμός και όσο αυτό είναι δυνατό, η επούλωση των πληγών. Η συνεννόηση με τα θύματα της φωτιάς, με τους επιστημονικούς φορείς με τις επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις ενώ η συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις είναι πλέον επιτακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης κατέθεσε δέσμη επτά προτάσεων για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, για τις αναδασωτέες εκτάσεις, την εκπόνηση ενός σχεδίου για την κλιματική κρίση, την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, την εκπόνηση τοπικών σχεδίων για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τις αποζημιώσεις.

Τώρα είναι ώρα να ακούσουμε και να σταθούμε δίπλα σε όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. Τους εθελοντές που διακινδύνευσαν τη ζωή τους. Εκείνους που αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τελικά τα έσωσαν. Την κοινωνία των πολιτών που οργανώνει σήμερα ένα αξιοθαύμαστο κύμα αλληλεγγύης.

Η ΝΕ Ξάνθης χαιρετίζει τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν ξεπηδήσει σε όλη τη χώρα, με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς αλλά και τις αυτο-οργανωμένες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και καλεί τους πολίτες στην ΠΕ Ξάνθης, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης (ΟΚΑΞ) και προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Η συλλογή θα γίνεται κάθε μέρα από Πέμπτη 12/8/2021 μέχρι Σάββατο 21/8/2021 στο κοινωνικό παντοπωλείο, 40 Εκκλησιών 12 και ώρες 11.00-13.00.