Την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων γύρω από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης πρότεινε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την Πολιτική Προστασία του Δήμου για την προετοιμασία των πυρκαγιών ο Δήμαρχος Ξάνθης.

Όπως δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, πρόκειται για επαναφορά μιας παλαιότερης πρότασής του – από το 1995- που προβλέπει: τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων, πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό του Σαμακώβ, την αντικατάσταση δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν με άλλα είδη που δεν ευνοούν την επέκταση της πυρκαγιάς όπως τα πεύκα,  τον εμπλουτισμό με κρουνούς των δασικών οδών που αναμορφώνονται, την κατασκευή φυλακίων πυροπροστασίας και την κινητροδότηση των εθελοντών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στην πυροπροστασία , αλλά για τους πολλούς λόγους της εποχής -πανδημία, οικονομικά προβλήματα κ.α.

Η πρόταση για τη δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό Σαμακώβ, είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο κυρίως λόγω της επικινδυνότητας των χαρακτηριστικών των πεύκων στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος, είχαν σταλεί και σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά όπως υποστήριξε, είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς απαιτούσε την κοπή δέντρων και δεν ήταν εύκολο να υποστηριχθεί από το τότε νομικό πλαίσιο για τα δάση.

“Τότε, το 1995, κάποιοι με χλεύαζαν. Με είπαν επιπόλαιο. Ότι θέλω να κόψω δέντρα. Κοιτάξτε την εικόνα στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ. Τα πεύκα ολόγυρα, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Σε ένα ενδεχόμενο συμβάν σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί.Η Παλιά Πόλη δεν ξαναγίνεται ποτέ αν καταστραφεί. Συζητήσαμε όλα τα ενδεχόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις, μπήκαν προτεραιότητες που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέσα σε αυτή τη χρονιά, συζητήθηκε το σχέδιο παρέμβασης και ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση απειλής από πυρκαγιά. Είχαμε μια άριστη συνεργασία και με την Π.Υ, αλλά και με το Δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες’” υπογράμμισε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ενημέρωσε ότι στην Παναγία Αρχαγγελιώτισσα καθαρίστηκε ένας χώρος για να φυτευτούν δέντρα που δεν ενισχύουν την επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, ενημερώθηκαν ιδιοκτήτες και η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ώστε να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων τους στην περιοχή του Νοσοκομείου και το ίδιο έγινε και για τα οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο, σε υπουργεία συγκεκριμένα: “Τους είπαμε αν δεν προλαβαίνουν να το κάνουν αυτοί, εντός του χρονοδιαγράμματος, θα το κάνουμε εμείς” επισημαίνει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΔΕΥΑΞ καθαρίζει όλες τις δεξαμενές: “Ακόμη και εκεί υπάρχουν πεύκα. Πρέπει να προσέχουμε. Και να  επισημάνω και το εξής: τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στα αντλιοστάσια μας, ακόμη και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ενδεχόμενο διακοπής ηλεκτροδότησης, σε περίπτωση πυρκαγιάς, εγγυώνται την παροχή υδροδότησης. Η ΔΕΥΑΞ είναι από τις λίγες ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα που τα διαθέτουν’”.

Aπό το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης