“Υβριδική” θα είναι η φετινή διοργάνωση στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι περιορισμοί της πανδημίας δεν αίρονται όλοι και έτσι δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν στέκια με μαγκάλια, τραπεζοκαθίσματα κλπ. Κοινώς Γιορτές Παλιάς Πόλης χωρίς σουβλάκια αλλά και Γιορτές Παλιάς Πόλης επικεντρωμένες στον πολιτισμό και στον παραδοσιακό οικισμό.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποτελέσουν  ένα “κρας τεστ” για πολλούς. Καταρχάς  θα απαντηθεί ένα ερώτημα που πλανάται για δεκαετίες: Ποιοι σύλλογοι έχουν ευρύτερη πολιτιστική παρουσία και δράση και ποιοι περιορίζονται στα “σουβλάκια” και πέραν τούτου ουδέν.  Θα απαντηθεί όμως και ένα ερώτημα για όσους ετεροπροσδιορίζονται μαχητικά απέναντι από τα “σουβλάκια” για το αν προτείνουν ή υλοποιούν κάτι διαφορετικό, αν προσφέρουν κάτι εκτός από στείρα άρνηση.

Από τη μάχη των δύο κατευθύνσεων ίσως μπορέσουν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να τεθούν βάσεις για να επαναδιατυπωθεί το “μοντέλο” του θεσμού. Αυτό, στις ευρύτερες διαστάσεις του, είναι και το ερώτημα για το μέλλον του ίδιου του οικισμού σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη, δηλαδή ένα “βιώσιμο” μοντέλο για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρήσεις.

Και αυτό το ζήτημα δεν τέμνεται μόνο πολιτικά αλλά ζήτημα ευρύτερων κοινωνικών συσχετισμών και πορβληματισμού. Το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει να βρίσκεται ο Νίκος Ανταμπούφης, που είναι ένα υπόδειγμα μετριοπαθούς προσέγγισης τόσο με την ιδιότητα του συμβούλου, όσο και του ενεργού μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων, είναι μια “γέφυρα” και μια αφετηρία για να βρούμε το βιώσιμο μοντέλο που έχει ανάγκει η Παλιά Πόλη. Και αυτό περνά μέσα από το Δήμο Ξάνθης.

Η υπόθεση του ΑΟΞ, προφανώς και συνεχίζει να απασχολεί την Ξάνθη και τη τοπική κοινωνία. Είχαμε επισημάνει πέρυσι ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια ανταγωνιστική κατάσταση, χτίζοντας από το απόλυτο μηδέν. Το ότι η ομάδα έφτασε 10 λεπτά και ένα σφύριγμα από την άνοδο, έχοντας προηγηθεί μια “πολιτικά ορθή” διαχείριση, ήταν θαύμα και η άνοδος θα ήταν απίστευτη επιτυχία. Δυστυχώς δεν συνέβη.

Οι αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού θα κριθούν όπως κρίθηκε και η περυσινή διαχείριση. Πράγματι υπάρχει προβληματισμός γιατί για δεύτερη χρονιά και χωρίς πια να είναι αναγκαστικό, επιχειρείται η απόλυτη κατεδάφιση ξανά στο μηδέν, και πλέον νέος προπονητής, νέος διευθυντής, νέα στελέχη και νέοι παίκτες κλπ θα πρέπει να ανταποκριθούν σε συνθήκες ρεαλιστικά πιο δύσκολες. Ας παραμείνουμε υπονομονετικοί όμως και ας κρίνουμε συνολικά το εγχείρημα στην ώρα του γιατί το μοντέλο αυτό, παρά τα λάθη που μοιραία θα γίνουν, είναι πιο ποδοσφαιρικό και πιο ελκυστικό από αυτό του παρελθόντος.

Στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, επικρατεί αναβρασμός. Παρότι είναι πιθανές οι βουλευτικές εκλογές, σενάριο που αναζοπυρώνει εξελίξεις και φιλοδοξίες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αυτοδιοικητικά του Δήμου και, κυρίως, στις δυνάμεις που ασκούν εξωγενώς πολιτικά συμφέροντα, κόμματα, παράγοντες κλπ γύρω από το Δήμο και τη σκληρή αντιπαράθεση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα, εσωτερικά, και ισορροπίες που βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Ισορροπίες που διαταράσσονται από τους φορείς οικονομικής εξουσίας και κοινωνικής επιρροής στην περιοχή. Αν και συχνά, βέβαια, οι παράγοντες που πρωταγωνιστούν στις κομματικές διαδικασίες βρίσκονται πολύ μακριά από τις κοινωνικές διεργασίες. Περισσότερα μετά τις διακοπές…